Læsetid: 2 min.

Nøgne unge

24. august 2005

ET GAMMELT ord siger, at man ikke skal ønske at se sin bedste ven uden tøj på. Gammelt? Nej, nygammelt. Det opstod i et af de allerførste fitness-centre, hvor man endnu sad i gyngestole af træ, men hvorfor, og hvordan det skal opfattes, må være op til den enkelte læser at fundere over.

Rigtig oldgammelt er til gengæld hele spørgsmålet om betimeligheden af nøgenhed, der igen er aktuelt, efter det kom frem, at nye gymnasieelever på Gladsaxe Gymnasium smed bukserne i stedet for at give hinanden buksevand på den første skoledag. Eller hvad man nu plejer at have af ritualer.

I dette tilfælde kan man med rette sige, at det begyndte med Adam og Eva.

Dog, vi springer hurtigt frem til nyere tid, hvor John Lennon & co. inkasserede (endnu) et nederlag, da det viste sig, at nøgenhed ikke slog an som vejen til fred og frigørelse. Altså tog Yoko og John bukserne på igen, hvorefter diskussionen døde, indtil kommercialismens og mediediversitetens nye virkelighed plastrede det offentlige rum til med alt det (tidligere) unævnelige.

HVAD DER i Gladsaxe er foregået, er, at en såkaldt tutor, en lidt ældre, kvindelig elev, i hvert fald ifølge Politiken, var med til at presse de nye elever til at strippe på den første skoledag. (Hvoraf man kan slutte, at også andre var med til at presse.) Flere af de nye endte så i g-streng eller det bare ingenting. Det lyder som en tro kopi af lørdagsaftener i tv, hvor personalet, vist nok fra en eller anden større arbejdsplads, er gæster hos studieværten Amin Jensen, der så til forsamlingens jubel arrangerer stripkonkurrence mellem tre af deltagerne. Den, der smider mest, har vundet en præmie.

På den baggrund er det vel ikke så underligt, at gymnasieelever kan finde på lignende. Det afspejler den tid, vi lever i, og den positive version er, at unge i dag har et helt naturligt forhold til nøgenhed.

Gymnasiets rektor, uden en tvivl en gammel 68'er (han har skæg!), har da også slået det hele hen som harmløst. Thy-lejren er tilbage i moderne i- og afklædning!

VIST ER det da heller ikke verdens undergang (selvom Bertel Haarder nok vil mene det), men det fremgår af diverse artikler, at ikke alle elever synes, det har været lige morsomt, og faktisk er det slet ikke skolens opgave at fremelske et nøgenhedshierarki under et vist gruppepres (tutor siger, at hun har fortrudt.) Med risiko for at lyde arkaisk moralsk: Der er trods al snak om frihed en årsag til, at vi ikke alle sammen smider kludene, når der er hedebølge - selvom det ville være lige så naturligt som hos urbefolkningerne i Afrika og Australien. Vi gider simpelthen ikke at se på hinandens nøgenhed i det daglige, ligesom der - hold nu fast - ligger en vis beskyttelse af de knapt så velbyggede i det. Det er den konsensus, rektor også må forholde sig til. Lyder det snerpet? Så let it be, som Lennon & co. også sang. Eleverne kan jo smide alt det tøj, de vil, efter skoletid.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her