Læsetid: 2 min.

Ikke nok stemmer til en eventuel Berlusconi-sejr

Berlusconi kan ikke stoppe Prodi, viser nye tal fra indenrigsministeriet om omstridte stemmer. Viceminister kræver, at valget blandt udlands-italienere går om
15. april 2006

Silvio Berlusconis muligheder for at fortsætte som italiensk premierminister syntes fredag udtømt. Der er ikke nok stemmer til at fratage centrum-venstre-oppositionen sejren, oplyser indenrigsministeriet.

Men kort efter forlangte Mirko Tremaglia, som er viceminister med ansvar for italienere i udlandet, at der gennemføres en ny afstemning blandt udlandsitalienere på grund af 'uregelmæssigheder' i første omgang.

Indenrigsministeriet meddeler, at der kun er lidt over 2.100 omstridte stemmer i kampen om pladserne i Deputeretkammeret. Tidligere hed det, at der var cirka 43.000 stemmer, som de tilforordnede i første omgang kasserede, fordi de ikke var ikke enige om at tolke vælgernes hensigt.

Centrum-venstre under ledelse af Romano Prodi fik en overvægt på omkring 25.000 stemmer i kampen om Deputeretkammeret ved parlamentsvalget søndag og mandag. Med det nye tal fra indenrigsministeriet er der således langt fra nok til, at Berlusconi og hans centrum-højre alliance kan gøre sig håb om at fravriste Prodi-blokken sejren og fortsætte i regering efter fem år ved magten.

"Den første foreløbige beregning af omstridte stemmer var en følge af en materiel fejl," udtaler indenrigsministeriet.

En talsmand for Prodi konstaterede, at nu var triumfen garanteret.

"2.000 stemmer kan ikke ændre resultatet," sagde han.

Talsmanden konstaterede, at næste skridt bliver, at den øverste italienske retsinstans i appelsager godkender valgresultatet. Men dette ventes tidligst at ske i den kommende uge.

Men derpå sagde viceminister Tremaglia ifølge det italienske nyhedsbureau ANSA, at valget blandt udlandsitalienere må gå om.

"Jeg ser ingen anden løsning," sagde Tremaglia, som kommer fra højrepartiet Nationalalliancen.

Han forklarede, at 10 procent af udlandsitalienerne ikke havde fået stemmesedler.

Omkring 900.000 udlandsitalienere afgav deres stemme ved parlamentsvalget.

Silvio Berlusconi nægtede tirsdag at anerkende valgresultatet og truede med at kræve en delvis omtælling af stemmerne.

Berlusconis pressekontor nægtede fredag at kommentere den seneste udvikling og fastholdt, at valgresultatet stadig kun er 'foreløbigt'.

I dysten om Senatet opnåede Prodis centrum-venstre to pladser flere end Berlusconis blok.

Selv om der kommer en afklaring på parlamentsvalget i løbet af en uge eller to, vil Prodi først kunne overtage posten som regeringschef, efter at der er indsat en ny italiensk præsident efter Carlo Azeglio Ciampi. Den 85-årige Ciampis mandat udløber den 18. maj, og hans afløser skal formelt godkende den nye regering.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her