Læsetid: 3 min.

Noksomhedens Tempel er stadig lukket...

...skønt klokken er fem minutter i tolv på videnskabsfolkenes »dommedagsur«! Men Al Gore er jo i Københavnstrup, så...
19. januar 2007

Digteren Jens Baggesen (1764-1826) udsendte i slutningen af 1700-tallet en stor rejseberetning, Labyrinten, hvis genre de lærde siden har stredes om, men som Informations egen Torben Brostrøm gerne vil kalde en roman. I Brostrøms seneste udgave fra 2005 af Baggesens værk kan allerede på side 45 læses en hyldest til den mentalitet, som Jorden i dag et par århundreder efter ganske håndgribeligt lider under savnet af - i form af de naturkatastrofer, som Al Gore kalder den ubekvemme sandhed:

"Jeg," skriver Baggesen, "forlod med en slags Ærefrygt dette Reenlighedens, Ordenens og Noksomhedens landlige Tempel. Min Gud! tænkte jeg, hvilket Elysium vilde Jorden være, hvis alle Boeliger, fra Kongens til Bondens vare indviede disse Gratier!"

Et par sider før har digteren forberedt læseren på tilbedelsen af noksomheden med en omtale af et lille landligt maaltid, "hvor jeg havde kunnet lære, hvis jeg ikke før havde vidst det, hvor lidt der er nok, og hvor Nok er uendelig meget i Naturens Skiød."

I dag rykker videnskabsfolk på deres såkaldte "dommedagsur" viseren frem til kun fem minutter i tolv og udpeger for første gang siden urets oprettelse i 1947 klimakatastrofen på linje med den atomkrigstrussel, der oprindelig var årsag til urets "opfindelse".

"Både den atomare ulykke og en løbsk drivhuseffekt vil være resultatet af en teknologi, hvis kontrol er undsluppet menneskets greb," refererer BBC News "urmagerne" for at konstatere. I så fald er nok aldrig længere nok for denne teknologi. Administrerende direktør for foretagendet, Kenneth Benedict, forklarer:

"Når vi tænker på hvilke teknologier, der ved siden af atomvåben kan fremkalde en lignende ødelæggelse af hele planeten, nåede vi hurtigt til de CO2-udledende teknologier."

Som biler! Og flyvemaskiner! Og elektricitets- og andre kraftvarmeværker! Og oliefyr! Og - så videre... Som en anden urmager, fysikeren Lawrence Krauss, uddybende konstaterer, "vil der være stor mulighed for, at Jorden år 2100 kun har svag lighed med planeten i dag, og som den har eksisteret i over de seneste 500.000 år," hvis det mislykkes menneskeheden at ændre kurs, hvad den globale opvarmning angår.

"En mindre umiddelbar trussel for civilisationen, men inkluderet i videnskabsfolkenes vurdering, er de opdukkende biologiske forskningsteknologier som syntetisk biologi og genetisk modifikation, GMO," refererer BBC News.

Også her synes teknologien - og økonomien! - at være ret ukendt med, hvor lidt der er nok. Og hvor Nok er uendeligt meget i naturens skød.

Ordbog over det Danske Sprog, ODS, nævner under "noksomhed" kun citatet fra Labyrinten som eksempel på ordets anvendelse. ODS lader det åbenbart stå åbent, om ordet er Baggesens egen skabelse - efter tysk inspiration. I dag burde det af de grunde, som dommedags(urs)profeterne så nøgternt anfører, opnå sit gennembrud.

Men det synes at blive svært. Måske først muligt, når dommedag med de ustandselige, selvforstærkende naturødelæggelser indtræffer om et par eller måske nogle årtier. Og så er det jo ligesom ved at være for sent. Ikk? BBC's miljømedarbejder. Richard Black, gjorde på BBC's webside den 29. december status over sidste år under den betegnende overskrift: "Klima 2006: Retorik op, handling ned."

Om CO2 er kun et at sige, udledningerne bliver større og større år for år, og mange steder forbereder man sig på deres fordobling eller tredobling i overskuelig fremtid som følge af de teknologiske fremskridt og af hensyn til den økonomiske vækst.

Resten er words, words, words, men dem bliver der til gengæld stadig flere af, og de bliver stadig større. Black henviser bl.a. til premierminister Blairs begejstring for Stern-rapportens advarsler mod at lade stå til med fortsat opvarmning, fordi den vil skade den økonomiske vækst, samtidig med at samme Blair forbereder kraftige udvidelser af Storbritanniens største lufthavne.

"Efter Blairs egen logik risikerer han åbenbart vækst," noterer Black.

Alle ord er i øvrigt ikke lige hykleriske. Det er jo vidunderligt, at unge studerende er i gang med at omvende Københavns Universitet til også at beskæftige sig med virkeligheden. Se websiden: www.groenagenda.org.

At en TV-journalist som Nicolas Hulot er ved at tvinge den franske præsidentvalgkamp i grøn retning. At ugebladet Newsweek kan berette om, hvordan Thailands kup-regering sammen med kongen vil skifte til en såkaldt buddhist-økonomi, som bygger på noksomhed og lykke frem for vækst og fremmede investeringer. Og at Al Gore er i byen, i selveste Københavnstrup...

En anden franskmand, La Rochefoucauld, har for resten ret i, at "hykleriet er en hyldest, synden yder dyden."

Den hykleriske retorik vidner dog i det mindste om, at vi har noget af den dårlige samvittighed, vi så meget fortjener.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu