Læsetid: 3 min.

Og de nominerede er...

Desværre ingen Oscar-nominering til Anders Thomas Jensen. Til gengæld dominerer små film de store kategorier
1. februar 2006

Anders Thomas Jensens sorte komedie Adams æbler var desværre ikke blandt de fem nominerede i kategorien Bedste Udenlandske Film, da Oscarnomineringerne blev offentliggjort i går eftermiddag. Det var til gengæld den franske En nat uden krig og den tyske Sofie Scholls sidste dage, der begge har været vist i danske biografer. Og de skal konkurrere med den italienske Don't Tell, den syd-afrikanske Tsotsi og den palæstinensiske Paradise Now, hvoraf de to sidste har dansk premiere senere på året.

Et tilsyneladende stærkt felt, hvor der dog godt kun-ne være blevet plads til Adams æbler. Men måske Anders Thomas Jensens absurde humor ikke faldt i Det Amerikanske Filmakademis smag denne gang - han er jo tidligere blevet nomineret tre gange for sine kortfilm og vandt i 1999 med Valg-aften.

Cronenberg overset

Heldigvis er der så noget at glæde sig over i mere prestigefyldte kategorier som Bedste Film og Instruktør. Her er det nemlig efter amerikanske forhold smalle, karakterdrevne film, der dominerer feltet. Ikke overraskende er Ang Lees kærlighedsdrama Brokeback Mountain nomineret som Bedste Film og skal nok regnes blandt favoritterne.

Men den får hård konkurrence fra Paul Haggis' ensemblefilm Crash, George Clooneys Good Night, and Good Luck, Steven Spielbergs München og ikke mindst Bennet Millers Capote, der handler om den amerikanske forfatter Truman Capote og har dansk premiere den 17. marts.

Alle fem instruktører er også nomineret til en Oscar, hvorfor der for en gangs skyld er overensstemmelse mellem Bedste Film- og Instruktør-kategorierne. Umiddelbart savner man dog David Cronenberg, Viggo Mortensen og deres fremragende A History of Violence og James Mangolds medrivende Johnny Cash-film, Walk the Line, på listen.

Men Walk the Line er trods alt repræsenteret i Bedste Mandlige og Kvindelige Hovedrolle-kategorierne, idet både Joaquin Phoenix, der spiller Cash i filmen, og Reese Witherspoon, der spiller hans kone, June, er nomineret for deres fornemme præstationer. A History of Violence, der bidsk dissekerer det amerikanske samfund, må nøjes med en birolle-nominering til William Hurt og en nominering for Josh Olsons manuskript, der er baseret på en tegneserie af John Wagner og Vince Locke.

Topscorerne

Brokeback Mountain har opnået i alt otte nomineringer, som ud over de allerede nævnte er gået til de to hovedrolleindehavere, Heath Ledger og Jake Gyllenhaal - Gyllenhaal er dog, sikkert af strategiske grunde, nomineret for Bedste Mandlige Birolle. Crash og Good Night, and Good Luck er begge nomineret seks gange - både i skuespiller- og manuskript-kategorier - mens Capote og München fik hver fem nomineringer.

Blandt de nominerede for Bedste Mandlige Hovedrolle finder man ud over Heath Ledger og Joaquin Phoenix, David Strathairn, der spiller tv-legenden Edward R. Murrow i Good Night, and Good Luck, Terrence Howard (Hustle & Flow) og den umiddelbare favorit, Philip Syemour Hoffman, der endnu engang understreger sin store spændvidde i rollen som den excentriske Truman Capote.

Reese Witherspoon siges at være favorit hos kvinderne, men også Charlize Theron, der for et par år siden vandt for Monster, kunne være en reel contender til titlen for sin indfølte præstation i det socialt engagerede drama North Country. Overfor sig har de to skuespillerinder Judi Dench for Mrs. Henderson præsenterer, Keira Kneightly for Stolthed og fordom og Desperate Housewives-stjernen Felicity Huffman for Transamerica, der har dansk premiere i næste uge.

Lidt ærgerligt er Match Point, Woody Allens nye film og hans bedste i snart 10 år, kun nomineret for Bedste Originale Manuskript. Men det kan hænge sammen med, at Woody - til Akadamiets irritation - stort set aldrig dukker op til Oscaruddelingen og derfor sjældent bliver nomineret i de helt store kategorier.

Se alle de nominerede på www. oscars.org

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her