Læsetid: 2 min.

Og de nominerede er...

Meget gik, som man kunne forvente ved de indledende runder til uddelingen af årets Bodil-priser, som dog ikke var uden overraskelser
14. januar 2006

2005 blev et dansk filmår af de mere spraglede. Sideløbende med film, som fra første færd lignede stensikre publikumstræffere, var året også i sjælden grad præget af det visionære og det vovede. Folkene bag de skæve satsninger, som nu Christoffer Boe (Allegro), Dagur Kári (Voksne mennesker) og ikke mindst Anders Rønnow Klarlund (det mytiske marionet-drama Strings), måtte dog tage til takke med lidt, da Film-medarbejderforeningen i går indstillede i alt 11 danske film og 10 udenlandske til årets Bodil-priser.

Mindst slinger i valsen var der i kategorien Bedste Danske Film, hvor de fem nomineringer gik til Jannik Johansens Mørke, Anders Thomas Jensens Adams æbler, Lars von Triers Manderlay, Per Flys Drabet og Ole Christian Madsens Nordkraft.

Mere bemærkelsesværdigt var det, at tre af tidens helt store skuespillere i den yngre aldersklasse, Ulrich Thomsen og Mads Mikkelsen og Nikolaj Lie Kaas, som høstede ros for deres præstationer i hhv. Adams æbler og Mørke, ikke satte deres præg på kategorien Bedste Mandlige Hovedrolle. Valget faldt derimod på Thure Lindhardt i Nordkraft, Bjarne Henriksen i Kinamand, Jesper Christensen i Drabet, Troels Lyby i Anklaget og endelig svenske Mikael Persbrandt i danske Simon Stahos Bang bang orangutang.

Fire af de heldige herrers kvindelige kolleger slap gennem nåleøjet og blev nomineret: Sofie Gråbøl for Anklaget, Trine Dyrholm for Fluerne på væggen, Signe Egholm Olsen for Nordkraft og Birthe Neumann for Solkongen.

To gange Bro

I kategorien Bedste Mandlige Birolle høstede Nicolas Bro hele to nomineringer, én for Voksne mennesker og én for Adams æbler. I sidstnævnte gjorde også Ali Kazim sig heldigt bemærket, og kategorien afrundes af endnu et eksotisk navn, nemlig Lin Kun Wu, der spiller den kinesiske grillbarejer i Kinamand.

De unge talenter prægede det feminine birolle-felt med nomineringer til Pernille Vallentin Brandt for Nordkraft, Anne Sophie Byder for Mørke, Tuva Novotny for Bang bang orangutang og Charlotte Fich for Drabet.

Af de mere end 100 amerikanske film, som i årets løb har været på plakaten i de danske biografer, skønne-de Filmmedarbejderforeningens medlemmer, at George Clooneys Good Night and, Good Luck, Jim Jarmuschs Broken Flowers, Alexander Paynes Sideways, Ang Lees Brokeback Mountain og David Cronenbergs A History of Violence havde størst format.

Også filmmæssigt var det forgange år præget af 60-året for Anden Verdenskrigs afslutning, og to ud af de fem udvalgte i kategorien Bedste Ikke-amerikanske Film omhandler denne skelsættende historiske begivenhed, nemlig Oliver Hirscbiegels Der Untergang og Marc Rothemunds Sophie Scholl - de sidste dage. Derudover nomineredes Mike Leighs Vera Drakes hemmelighed, Nick Parks Wallace & Gromit: The Curse of the Were-Rabbit og endelig det i dansk sammenhæng relativt nye, sydkoreanske instruktørnavn Kim Ki-duk med Forår, sommer, efterår, vinter...og forår.

Bodilfesten 2006 finder sted den 5. marts i Imperial. Som et nyt indslag vil der blive uddelt en Bodil til årets bedste fotograf. Skuespillerinden Mette Horn styrer slagets gang, og der vil desuden være en visning af Anders Østergaards nye dokumentarfilm Gasolin.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her