Læsetid: 2 min.

Det blev NON!

Frankrig er delt på midten efter, at de franske vælgere i går aftes med meget klar røst afviste den nye europæiske forfatning
30. maj 2005

PARIS - Efter tre dages hedebølge faldt en blid regn i går aftes ned over Paris. Om det var symbolsk for det nationale humør var ikke til at sige, men ved redaktionens slutning stod det klart, at de franske vælgere - ganske som meningsmåling efter meningsmåling havde advaret den ja-sigende regering om - gav efter for både usikkerheden over den europæiske udvikling og utilfredsheden med deres egen regering og klart vendte tommelfingeren nedad over for den nye europæiske forfatning.

Den sikre exit-poll ved Informations trykstart i går aftes gav ifølge BBC og flere franske nyhedsbureauer nej-siden en klar sejr med 55 procent, mens ja-siden blot stod til 45 procent.

Efter at have været bagud i stort set alle meningsmålinger i de sidste mange uger er resultatet ikke en enorm overraskelse, men en som dybt vil bekymre alle de mange ja-sigende regeringer i de EU-lande, hvor befolkningen skal til stemmeurnerne over de næste mange måneder - sbegyndende med Holland på onsdag og inkluderende bl.a. Danmark, hvor afstemningen er planlagt til den 27. september.

Kampagnen var intens til det sidste. Regeringen fik undervejs et rekordantal udenlandske regeringschefer og statsledere til landet i en ekstraordinær intens kampagneindsats efterhånden som nej-siden triumferede i meningsmålingerne, og også det socialistiske oppositionsparti - PS - der under kampagnen har været delt i spørgsmålet, trak sine egne hæderkronede berømtheder på banen til fordel for ja'et.

Dyb bekymring

Den tidligere kommissionsformand Jacques Delors, den tidligere premierminister Lionel Jospin og de tidligere ministre Jack Lang, Roland Dumas og Pascal Lamy har alle talt dunder til partiets nej-sigere på venstrefløjen.

Men intet af alt dette har åbenbart virket, og regeringen må nu adressere den dybe bekymring over Europa og den retning, Unionen har taget efter EU-udvidelsen, som den delte befolkning har signaleret.

Alles øjne retter sig nu mod Holland, hvor nej-siden tilsvarende fører solidt i meningsmålingerne.

Mere overbevisende end i Frankrig, men til gengæld er afstemningen blot vejledende, og regeringen har allerede antydet, at den ikke uden videre vil følge resultatet, hvis nej-siden kun kommer op på omkring 10-15 procent af det samlede vælgerkorps, hvilket er sandsynligt, fordi stemmedeltagelsen forventes at blive lav.

Nej-resultatet er præsident Jacques Chiracs livs politiske ydmygelse, og også et, der sender Europa ud i en uforudsigelig dyb krise og en proces, hvor der nu skal konsulteres landene imellem samt naturligvis mellem Frankrig og EU-formandskabet i Luxembourg. I nej-kampagnens hovedkvarterer rundt om i Europa blev champagneflaskerne til gengæld åbnet i går aftes.

Europa kan se frem til en lang, varm sommer, og den franske regering bliver formentlig nu omdannet som et direkte resultat af nej-sidens sejr. Om det vil hjælpe på de franske borgeres bekymring over det nye Europa er til gengæld temmelig usikkert, eftersom meget af utilfredsheden har rettet sig mod forhold, der ikke har haft meget med forfatningen at gøre, eksempelvis Tyrkiets EU-forhandlinger og udhulingen af franske sociale og arbejdsmarkedspolitiske rettigheder.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her