Læsetid: 3 min.

Nordisk Film udsender forvansket Babette

Kraftige protester mod ny dvd-udgave af Gabriel Axels Oscar-vinder 'Babettes Gæstebud'
6. september 2006

Så er det sket igen! For godt halvandet år siden måtte Nordisk Film trække sin dvd-version af den danske filmklassiker Ditte Menneskebarn tilbage, fordi filmen præsenteredes i forkert format. Og nu udløser samme selskabs dvd-udgave af en anden film i kulturkanonen, Gabriel Axels Oscar-vinder Babettes gæstebud, højlydte protester.

Det er først og fremmest filmens fotograf, den internationalt anerkendte Henning Kristiansen (især berømt for Sult), som har alvorlige indvendinger med Nordisk Films Babette-udgave, der blev udsendt i juni i år. I et indlæg, han har sendt til fagbladet AVM - Audio Visuelle Media, peger Kristiansen på, at dvd'en udsendes i galt format, 1:1,66 i stedet for 1:1,85, hvilket betyder, at en del medvirkende får det øverste af hovedet skåret af. En pande-beskæring, der også skæmmede Ditte Menneskebarn.

Det værste problem ved dvd-udgaven er ifølge Henning Kristiansen dog lyssætningen, der forvrænger de oprindelige intentioner i en lang række optagelser, især i filmens sidste del. Man har gjort billederne lysere og derved berøvet dem meget af den tilsigtede atmosfære og poesi.

Samtidig har man ved forkert filtersætning skabt en grålig farvetoning, der i filmens sidste tredjedel erstatter den varme gullige farve, skabt ved hjælp af interiørernes stearin- og gaslampeskær.

Henning Kristiansen undrer sig med rette over, at han ikke er blevet taget med på råd ved overførslen af filmen til dvd og skriver i AVM-bladet: "I den digitale proces kan alt lade sig gøre rent teknisk, og dermed er der også en øget risiko for fejltagelser (...) En enkelt eller flere personer må klart have tilsidesat ethvert hensyn til instruktørens og fotografens oprindelige beslutninger, altså en klar krænkelse af værket ifølge ophavsretsloven (...) Gabriel Axel skriver på den første side i sin drejebog til filmen:

"LYSET - spiller en vigtig rolle. Det skifter meget med årstiderne, dunkle værelser (tung vinterhimmel) - lange sommerdage, rum oplyst af petroleumslamper eller stearinlys o.s.v."

På side 2: "KOSTUMER OG FARVER - er i den mørke skala: Gråt, sort, okker og rødbrunt som i husenes farver, som hovedregel i neddæmpede toner."

Kristiansen fortsætter: "Alt det vi havde kæmpet for, arbejdet dag ud og dag ind med at løse, sommetider uoverskuelige belysningsproblemer på grund af de krævende stemningsbilleder i petroleumslampen eller stearinlysenes skær, viser sig nu på grund af den nye DVD-teknik at have været formålsløst og det rene tidsspilde. De scener der var afhængige af en intens og ægte stemningsmættet atmosfære, som prøvede at leve op til Karen Blixens inspirende fortællekunst, ser nu i de fleste tilfælde ud som om de er taget i dagslys i stumfilmens dage."

Det er ikke kun Kristiansen, som er utilfreds med dvd-udgaven. På internetsitet dvd-venner.dk, der bringer grundige omtaler, skriver anmelderen Henrik Madsen om billedkvaliteten: "Selvom mindre, så ikke desto mindre en skandale. Igen har Nordisk Film skamferet en af Dansk Films skatte ved at klippe top og bund af, for at tilpasse billedet 16x9; her filmens originale format klippet af 1.66:1 til 1.78:1. Også i selve billedet er det en mindre katastrofe. Åbenbart blot en kopi af en båndmaster, smitter allerede matte farver af. Detaljer står meget svagt, og der er et til tider forstyrrende antal kompressionsartefakter (-) Dette er en af Dansk Films største skatte, og man græmmes over den ligegyldighed som Nordisk Film har lagt for dagen her."

Front mod Nordisk?

Forlaget Gyldendal ville næppe slippe af sted med at udgive Kongens Fald med en vis procentdel af Johannes V. Jensens adjektiver fjernet, og et pladeselskab ville nok komme i vanskeligheder, hvis man udsendte en Carl Nielsen-symfoni uden træblæsere i orkestret. Men filmbranchen tænker mere i kroner og ører - og går den, så går den! Den lemfældige måde, hvorpå Nordisk Film udsender klassikerfilm som Ditte Menneskebarn og Babettes gæstebud, er selvfølgelig fuldstændig uacceptabel, og det er på høje tid, at de skabende filmfolk selv - instruktørernes og fotografernes fagforeninger - griber ind over for en praksis, der mangler den fornødne respekt for deres arbejde.

Rent bortset fra, at det er publikum, der i sidste ende bliver sorteper. Et publikum, Nordisk Film åbenbart bliver ved med at blæse højt og flot på, så længe mønterne klinger i kassen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her