Læsetid: 3 min.

Nordisk ølsprog

Nogle bryggere søger en national oprindelighed i forne tiders præindustrielle øltyper - hvis de da ikke forsøger at udvikle helt nye 'nordiske' smagstoner
9. februar 2007

I de pågående bestræbelser for at udvikle 'innovative' øl omtalte jeg sidste gang en fremherskende tendens imod at dyrke det ekstreme og brygge øl med mere af alting: Mere humle og krydderi, højere alkoholprocenter osv. Men også et andet innovativt spor er værd at fremhæve, nemlig (op)dyrkelsen af et nationalt særpræg.

Den triste sandhed er, at det i dansk ølarkæologi kun i beskeden grad er lykkedes at fremgrave klassiske, præindustrielle forbilleder for, hvad der var og måske igen kunne blive særegne nationale øl. Skønt Danmark i dag har fået et betydeligt udvalg af eminente mikrobryg, så har så godt som dem alle deres inspirationsforlæg i udlandet, det være sig i Mellemeuropa, Belgien eller på de britiske øer.

Andet end humle

Måske skyldes dette mangel på ordentlig hjemmedyrket humle i dronningeriget, som reelt ligger for nordligt til, at det er muligt at udvikle humlesorter, som smagsmæssigt står mål med de mellemeuropæiske. Nok har vi brugt humle siden Middelalderen - "Du danske, friske strand,/hvor oldtids kæmpegrave/stå mellem æblegård og humlehave" - som det hedder. Men de 'humlehaver', H.C. Andersen besynger, er i dag en saga blot. Gammel dansk øl var simpelt hen sjældent særlig god.

Medmindre da, at man griber bag om humlen, for i endnu ældre tid brugtes andre bitterstoffer i hjemlig ølbrygning, nemlig bær og krydderurter. Det har man længe vidst i Thisted Bryghus, der producerer vel nok Danmarks lækreste guldøl. Humle er her suppleret af krydderurten porse, håndindhøstet fra vestjyske klitarealer. Porse Guld er lykkeligt fri fra den sprittede alkoholsmag, der kendetegner guldøl i tunge skatteklasser. Den er lifligt strågul, klar og storboblet, skummet tæt, hvidt og varigt, og dufter af lyse malte, frugt og aromahumle, men porsesmagen er i grunden ikke så fremtrædende i dette syrligt, behageligt bitre bryg. Vil man nyde, hvad porse kan gøre for øl, så drik hellere den mørkere Porse Guld Ekstra. Her er porsen doseret seksfoldigt, og øllet er lagret i længere tid, hvilket giver større fylde og giver eftersmagen større bitterhed.

Ugens sekstal

Porse er også en med held brugt ingrediens i Vildmoseøl fra af håndbrygger Niels Jørn Thomsen fra Wintercoat i Sabroe ved Århus, som tillige er tilsmagt - øllen ikke Niels Jørn -med tørverøget malt og rønnebær i fint afrundet balance. Rønnebærrene tilfører den dybrøde øl en aparte og spændende aroma. Smagen er sød og krydret med myrte, røde bær og røg, mens eftersmagen er mere tør end bitter.

Et originalt påhit er den eksklusive Jacobsen Saison, der trods sit franskklingende navn prætenderer at være en ægte nordisk satsning - ja, faktisk del af en ambition om at opfinde et genuint nordisk ølsprog fra grunden af. Brygmester for den ufiltrerede, gyldent-cremede øl, er Jens Eiken fra Carlsbergs Husbryggeri, og Jens' genistreg har været opdagelsen af den upåagtede bærsort havtorn, der ifølge Jens vokser vildt langs Roskildevej, men navnlig i Sverige og Norge. Tilsætning af havtornesaft tilfører smagsoplevelsen et køligt, frugtigt element. Citrusskal og røde peberbær anes og bidrager til den fortrinlige specialøls kompleksitet, i hvis aroma også nelliker og lakrids anes. Det er en ambitiøs og vellykket øl, der viser, at man ikke behøver at gribe til desperate ekstremer for at præstere det udsøgte.

HHHHIIPorse Guld,
Thy Bryghus. 33cl, 5,8 pct., 8,50 kr. hos Høkeren, Ravnsborggade 13, Kbh. NHHHHHIPorse Guld ekstra
Thy Bryghus. 5,8 pct., 14,75 kr. hos Høkeren:
HHHHHIVildmoseøl,
Wintercoat. 50 cl, 5,8 pct., 35 kr. hos Høkeren
HHHHHH Jacobsen Saison
Carlsbergs Husbryggeri. (Limited Edition), 75 cl, 6,5 pct., 65 kr. i Carlsbergs Besøgscenter, Gamle Carlsbergvej 11 i Valby

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her