Læsetid: 2 min.

Nordiske fredsmæglere fanget i krydsild i Sri Lanka

Observatører og mæglere fra Norge og Sverige blev i går beskudt af Sri Lankas hær, da de sammen med oprørere ville åbne en omstridt kanalsluse
7. august 2006

KILINOCHCHI - Sri Lankas hær genoptog i går beskydningen af medlemmer af oprørsgruppen De tamilske Tigre (LTTE). Det skete mens oprørerne, ledsaget af nordiske mæglere og observatører, forsøgte at bilægge voldsomme kampe de seneste dage ved at genåbne en blokeret vandingskanal i den østlige del af landet, siger en talsmand for LTTE.

Lederen af den nordiske observatørstyrke i Sri Lanka (SLMM), den pensionerede svenske general Ulf Eric Henricsson, og den svenske observatør Ove Jansson var blandt de personer, der måtte søge dækning for regeringssoldaternes beskydning, oplyser tamilske kilder.

Sammen med oprørerne blev de angrebet, da de var på vej til Maavilaru-slusen for at åbne denne i henhold til løfter givet til norske fredsmæglere. Omkring 15.000 bondefamilier i det østlige Sri Lanka er afhængige af vand fra vandingskanalen.

"Vi havde informeret den srilankanske regering og havde fået fri passage," sagde LTTE-talsmanden S. Puleedevan til det franske nyhedsbureau AFP.

"Men da de nærmede sig området, blev de mødt af voldsom beskydning, og de kunne ikke åbne kanalsluserne. Mæglerne slap fra angrebet med skindet på næsen," sagde Puleedevan i telefonen fra den LTTE-kontrollerede by Kilinochchi.

Timer forinden var det lykkedes norske mæglere under ledelse af Jon Hanssen-Bauer at overtale LTTE til at åbne den livsvigtige sluse. Lukningen af vandforsyningerne til vandingskanalen var gnisten, der for to uger siden fik voldsomme kampe til at bryde ud mellem oprørerne og regeringssoldater.

Våbenhvile under pres

Lederen af LTTE's politiske gren, S. P. Thamilselvan, understregede i går over for det britiske nyhedsbureau Reuters, at den våbenhvile, som de stridende parter indgik i 2002, stadig er i kraft.

"Men hvis hæren fortsætter dens angreb og bombardementer eller tager yderligere skridt, vil vi overveje en krig i den helt store stil," sagde han.

Lørdag meddelte LTTE, at man havde indstillet en offensiv mod den regeringskontrollerede by Muttur i den østlige del af landet og var ved at trække sig tilbage. Regeringen i Colombo sagde samtidig, at kamphandlingerne ville blive indstillet, hvis LTTE stod ved deres ord.

Tilbagetrækningen kom dagen efter voldsomme kampe i den muslimske by Muttur. Tidligere lørdag meddelte forsvarsministeriet i Colombo, at mindst 152 medlemmer af LTTE i løbet af den forgangne aften og nat var blevet dræbt under regeringsstyrkernes offensiv i området.

15 lokale hjælpearbejdere blev i weekenden fundet henrettet i Muttur. Det oplyste CHA, der er paraplyorganisation for hjælpearbejdet i Sri Lanka. De 15 arbejdede med genopbygning efter tsunamien, der ramte det sydøstlige Asien i december 2004.

LTTE beskyldte allerede sidste mandag den srilankanske regering for at have genoptaget den krig, som formelt blev afblæst med våben-stilstanden i 2002.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her