Læsetid: 3 min.

Nordkorea villig til at skrotte atombomber

Pyongyang har accepteret at opgive sit atomvåbenprogram til gengæld for energiforsyninger, men den nye aftale kan vise sig blot at have skubbet problemerne ud i fremtiden
20. september 2005

BEIJING - Nordkorea har "forpligtet sig til at afstå alle atomvåben" og vil tilslutte sig traktaten om ikkespredning af atomvåben, hed det i en aftale, som i går blev indgået i Beijing.

Dermed skulle brodden foreløbig være taget af krisen på den nordkoreanske halvø.

Ifølge slutdokumentet fra seks-partsforhandlingerne tilbyder USA, Sydkorea, Kina, Japan og Rusland til gengæld det isolerede land samhandel, energiforsyninger og sikkerhedsgarantier.

Pyongyang vil desuden tillade adgang for FN's Internationale Atomenergiagenturs inspektører, der skal bekræfte, at nedrustningen finder sted. Aftalen er "den mest betydningsfulde bedrift", der er kommet ud af forhandlingerne, siden de begyndte for to år siden, sagde Kinas chefforhandler Wu Dawei. Den kom i stand efter syv dages drøftelser, hvor det længe så ud til, at de delegerede igen måtte forlade Beijing uden at være kommet et kompromis nærmere.

I aftalen afgiver USA og Nordkorea løfter om at tage skridt til at normalisere deres relationer. Koreanerne har krævet, at Washington kom med sikkerhedsgarantier, før de ville opgive deres atomvåben, og USA og Sydkorea forsikrede i går, at de ingen atomvåben har på halvøen, og "ingen intentioner har om at angribe eller invadere" Nordkorea.

Lang vej endnu

Men dermed er striden langt fra løst. "Det er helt klart en succes, at de er blevet enige om en fælles erklæring, og USA og Nordkorea har gjort en indsats, som der skal sættes pris på," mener professor Jin Canrong fra Folkets Universitets fakultet for internationale studier.

"Men det betyder absolut ikke, at konflikten pludselig ikke eksisterer længere. Aftalen består blot af principerklæringer, og når det er tid til at diskutere detaljerne, bliver det svært at bevare enigheden," siger han.

Christopher Hill, Washingtons udsendte, har også advaret om, at der stadig ligger en lang proces forude. De seks lande vil om to måneder igen mødes i Beijing for at drøfte hængepartier. Vigtigst er nordkoreanernes krav, om at landet har ret til at udvikle et atomprogram med civile formål, som hidtil har blokeret for konsensus. Gårsdagens aftale kom kun i stand, da en endelig afklaring af det punkt blev skubbet ud i fremtiden. Slutdokumentet fastslår blot, at "de andre parter udtrykte respekt for Pyongyangs synspunkt", og de vil diskutere emnet "på et senere tidspunkt". USA har dog gentagne gange afslået at imødekomme Nordkoreas krav med den begrundelse, at landet før har brugt et tilsyneladende fredeligt atomprogram til hemmeligt at producere atomvåben.

Og med det kommunistiske styres tidligere løftebrud i tankerne vil Washington formentlig være varsom med at erklære den nye aftale en endelig sejr.

Tillid til Nordkorea?

Seks-partsforhandlingerne begyndte netop efter, Nordkorea brød en akkord med USA fra 1994 om afvikling af sit atomvåbenprogram. Da amerikanerne i 2002 påstod, at koreanerne stadig udvandt beriget uran til brug i atomvåben, trak Pyongyang sig kort efter ud af traktaten om ikkespredning af atomvåben, smed våbeninspektører på porten, og den 10. februar i år annoncerede styret, at det var i besiddelse af atomvåben. Nordkoreas pludselige villighed til at opgive sine nukleare ambitioner kom som en overraskelse, men Jin Canrong mener, at det er dem, der får mest gavn af aftalen: "Normalisering af Nordkoreas internationale relationer vil hjælpe landet i sin økonomiske og politiske udvikling."

For nationerne i Nordøstasien kan resultatet af forhandlingerne betyde en stabilisering af sikkerhedssituationen, da en eventuel nordkoreansk atombombeprøvesprængning sandsynligvis ville have resulteret i generel oprustning.

"For forholdet mellem Kina og USA er det også en positiv udvikling," siger Jin Canrong. En resolution af konflikten vil give de to stormagter én ting mindre at bekymre sig om.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her