Læsetid: 1 min.

Norge vender Wal-Mart ryggen

Knusende kritik af koncernens behandling af sine medarbejdere fra den norske oliefonds etiske råd
8. juni 2006

Da den norske regering i tirsdags besluttede at droppe Wal-Mart som investeringsobjekt for den statslige norske pensionsfond - bedre kendt som oliefonden - var det på anbefaling fra fondens etiske råd, der forvalter de etiske retningslinjer for de statslige investeringer af oliemilliarderne. I det etiske råds bedømmelse af Wal-Mart hedder det bl.a.:

"Et omfattende materiale peger på, at Wal-Mart vedvarende og systematisk ansætter mindreårige i strid med internationale regler, at arbejdsvilkårene hos mange af dets leverandører er farlige eller helbredstruende, at medarbejderne presses til at arbejde på overtid uden lønkompensation, at selskabet systematisk diskriminerer kvinder på lønnen, at forsøg på at organisere selskabets medarbejdere fagligt bliver stoppet, at medarbejdere i en række tilfælde uden grund straffes og lukkes inde - foruden en række andre forhold."

Rådet konkluderer, at "hvad der gør denne sag speciel, er den samlede sum af krænkelser af etiske normer, både i selskabets egne forretningsaktiviteter og i leverandørkæden. Det forekommer at være en systematisk og planlagt praksis i selskabet at bevæge sig tæt på eller overskride grænserne for, hvad der er accepterede normer for arbejdsmiljøet. Mange af krænkelserne er alvorlige, de fleste forekommer at være systematiske, og alt lagt sammen tegner det et billede af et selskab, hvis samlede aktiviteter udstiller en manglende vilje til at imødegå krænkelser af normer i sine forretningsaktiviteter".

Uaccebtabel risiko

Fondens etiske råd skrev i september 2005 til Wal-Mart for at få koncernens kommentarer til kritikken, men Wal-Mart har aldrig svaret. På den norske regerings vegne har Norges finansminister derfor nu besluttet at ekskludere Wal-Mart fra fondens investeringsunivers, "fordi (fonden) vil løbe en uacceptabel risiko for at bidrage til alvorlige eller systematiske krænkelser af menneskerettigheder ved at opretholde sine investeringer i selskabet".

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her