Læsetid: 5 min.

De normale afvigere

Nanna Mik-Meyer interesserer sig for normalitet og afvigelse i sine forskningsprojekter. Hendes seneste handler om overvægtige - og så er det prisbelønnet
6. februar 2006

Hun er en del af Helge Sanders 'Dreamteam 2006' - for hun har modtaget Det Frie Forskningsråds 'Ung Eliteforskerpris', som for nylig blev uddelt til 24 talentfulde yngre forskere. Det med dreamteamet tager Nanna Mik-Meyer roligt:

"Hehe. Den del af det er lidt komisk. Alle metaforer om prisen er hentet i sportens verden, og jeg ved virkelig ikke, hvad sport har med videnskab at gøre. Men jeg er glad for at have fået prisen. Jeg blev oprigtigt overrasket og glad." Faktisk var hun ikke meget for at åbne konvolutten fra forskningsrådet:

"Jeg tænke, åh, nej, jeg har sikkert glemt at udfylde et eller andet skema - men så havde jeg fået en pris," fortæller Nanna Mik-Meyer.

Prisen er på 120.000 kroner.

"Jeg er glad for pengene - jeg har købt en ny computer og ansat en studenterhjælp. Men det er anerkendelsen, der er vigtigst for mig."

Nanna Mik-Meyer er 35 år, adjunkt og Ph.d. i sociologi, og ansat på Copenhagen Business School (CBS).

Når hun blev oprigtig overrasket over prisen, er det fordi det projekt, hun har fået penge til, ikke er helt almindeligt. Det handler om overvægtige. Og som de øvrige af Nanna Mik-Meyers forskningsprojekter begyndte det med en undren:

"Jeg undrede mig over de tv-programmer om overvægtige, hvor man kan følge dem og se, hvad de spiser. Så har de tabt 600 gram og bliver helt lykkelige, selvom de vejrer 100 kilo for meget. Der tænkte jeg 'Hvad er det for en kultur?', 'Hvorfor gider vi at se på det?', 'Hvorfor gider de at udstille sig selv?' 'Hvorfor bliver de så glade, når de taber sig?'."

Normalitet

Det er også typisk for Nanna Mik-Meyer, at hendes forskning drejer sig om forholdet mellem normalitet og afvigelse:

"Da jeg så programmerne, kom jeg til at tænke over normalitet. Hvad er et normalt individ? Og hvis man vil vide noget om, hvad der er normalt, så må man kigge på afvigerne," siger Nanna Mik-Meyer. Tidligere har hun skrevet om aktivering af kontanthjælpsmodtagere - og i det hele taget holder hun fokuset på de marginaliserede grupper - dem der afviger fra normen:

"Jeg mener, at det er en af sociologiens opgaver at tage sig af de marginale grupper af mennesker. Dem, der bliver stemplet af de andre," siger Nanna Mik-Meyer. Desuden har hun et personligt engagement:

"Jeg har også en indignation. Jeg interesserer mig for folk, hvis stemme ikke er så gennemtrængende. Deres stemme skal også hørers," siger hun.

Når de overvægtige skal høres, er det også fordi, de er udsatte. Alle ser skævt til dem, og politikerne mener, at deres vægtproblemer er et samfundsproblem. Men sådan bør det muligvis slet ikke være:

"Man siger, at fedme bliver dyrt for samfundet, og at det derfor er samfundets opgave at gøre noget for de overvægtige. Men når man kigger det argument efter i sømmene, så holder det ikke fuldstændig. Elitesportsudøvere er også dyre for samfundet, men derfor er de ikke et samfundsproblem," siger hun.

Når de fede ses som et samfundsproblem, kan det derimod skyldes vores forestilling om normalitet:

"Vi ser de overvægtige som nogle, der mangler kontrol og ansvar. De kan ikke kontrollere deres madindtag, og de opfører sig uansvarligt, fordi de æder sig syge. Og i det samfund, vi lever i, er det nøgleværdier. Vi skal være ansvarsfulde og have kontrol. Derfor ser vi de overvægtige som et problem - og derfor interesserer og provokerer de os."

Risiko

Lige nu lever vi i en tid, hvor sundhed er i højsædet, mener Nanna Mik-Meyer:

"Jeg vil finde ud af, hvordan det er at være overvægtig i et sundhedssamfund, og hvordan virksomheder såvel som velfærdsinstitutioner forsøger at styre overvægtige mod en sundere livsstil. Jeg har i mit projekt talt med mange overvægtige, og de siger, at man overhovedet ikke kan forestille sig, hvordan det er. Den eneste måde, man kan finde ud af det på, er ved at tage sådan en dragt på, som skuespillere bruger, hvis de skal spille overvægtige, og så gå ned ad Strøget med en softice i hånden. Folk kigger med fordømmende blikke. Flere har oplevet, at folk stopper op og siger 'hvorfor spiser du den? hold dog op!' Det er faktisk ret vildt."

Sundhedsidealet møder Nanna Mik-Meyer også i sin undervisning på CBS:

"Ni ud af ti elever sidder med en flaske vand foran sig, det siger noget om, hvor sundhedsorienterede vi er. Jeg kender det også fra mig selv - jeg tænker 'får mine børn nu nok grøntsager?' Der er ingen tvivl om, at borgeridealet er en sund person, men det er ikke åbenlyst, at det skal være sådan. Det kunne sagtens være anderledes. I 1968 tror jeg ikke, at sundhed på den måde var et ideal. Man kunne f.eks. forestille sig, at 'lev stærkt, dø ung' var et ideal. At de overvægtige sagde, 'det kan godt være, at jeg risikerer at dø tidligere, men til gengæld har jeg det meget sjovere, mens jeg lever.' Dermed kommer Nanna Mik-Meyers projekt også til at handle om risikosamfundet:

"Jo mere teknologisk viden, vi får, jo mere risikoviden får vi også. Men eftersom det er en risikoviden, er det ikke givet, præcis hvordan vi vælger at handle på al den viden, vi får - derfor bliver moral et centralt begreb. Sociologisk set er risiko og moral kædet sammen. Inden for forskningen taler man om, at nutidens individ er et somatisk individ - et menneske, der er potentielt sygt. Nutidens menneske kommer derfor til at bruge en masse kræfter på at holde de mange mulige sygdomme, vi kunne udvikle, væk; sygdommene kommer løbende efter os. Det kan godt være, at en nakkefold er to millimeter tykkere, end den burde være, og at man derfor har syv procent større risiko for at få et sygt barn, men det er jo ikke alle der ved, hvordan de skal reagere på den information."

Hvilket igen leder tilbage til spørgsmålet om normalitet - det, som Nanna Mik-Meyers forskning handler om:

"Jeg vil gerne gøre os klogere på det, vi i hverdagen tror er helt naturligt."

Læs artikler på www.information.dk/fakultet

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu