16. september 2005

Norges nye statsminister, Jens Stoltenberg, er en god dreng – en rigtig god dreng. Karismatisk, charmerende og troværdig er de tillægsord, der hæfter sig ved Norges nye socialdemokratiske statsminister. Ene mand har han fået æren for at have genskabt vælgernes tillid til Arbeiderpartiet – og det efter, at socialdemokraterne led deres største valgnederlag i 100 år ved sidste folketingsvalg

Tusindvis af nordmænd står sammenpresset på en stor plæne en varm juni dag i Tromsø for at overvære en stort anlagt støttekoncert til fordel for aids- og hivramte.

De norske socialdemokraters 46-årige formand, Jens Stoltenberg, står i menneskemængden og betragter det populære norske band Kaizers Orchestra spille skæv sømændsrock på olietromme.

Som formand for Arbeiderpartiet skal Stoltenberg gøre en god figur ved støttearrangementet ved blandt andet at hilse høfligt på det uortodokse band efter koncerten. Det bliver et møde mellem en mand, der med sin karisma og charme, har ry for at være Norges største politiske entertainer, og en gruppe musikere, der blandt publikum og anmeldere ofte har fået tildelt mærkatet: Norges bedste live-band.

Men trods de to størrelsers udadvendte karakterer er de første sekunder efter de obligatoriske håndtryk mellem band og partiformand præget af pinlig tavshed. Geir Hellraizer Kaizer, der er sangskriver og guitarist i det norske band, mindes, hvordan han undrede sig over, at Jens Stoltenberg kiggede "underligt og indtrængende" på bandets orgelspiller.

"Men pludselig udbrød Stoltenberg, at han og Janove jo lignede hinanden på en prik, og så kunne vi andre også straks se det - de er nærmest dobbeltgængere. Det var lidt af en ice-breaker, og efter det var Stoltenberg slet ikke til at stoppe. Han jokede og virkede oprigtig og naturlig i sin måde at være på," fortæller Geir Hellraizer Kaizer.

Og det er også årsagen til, at sangskriveren i Kaizers Orchestra hørte til den tredjedel af den norske befolkning, der ved søndagens valg satte sit kryds ud for Stoltenbergs Arbeiderparti.

"Han virker som en politisk sammensat person, der er ægte. Og så har han under valgkampen udstrålet stor karisma og troværdighed ," siger Geir Hellraizer Kaizer.

Netop egenskaber som karisma, gode retoriske evner og et godt udseende har hjulpet Stoltenberg til at generobre regeringsmagten sammen med Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti med 88 ud af 169 mandater i Stortinget, fortæller Tor Bjørklund, der er valgforsker ved Oslo Universitet.

"Stoltenberg har virket ekstremt troværdig og har udstrålet en stor statsmandsautoritet under hele valgkampen. Og så har han charmet især mange af de kvindelige vælgere med sine kønne blå øjne. Det er ikke for ingenting, at han har vundet hver eneste tv-debat under valgkampen," siger Tor Bjørklund.

Når Jens Stoltenberg overtager statsministertaburetten fra Kristelig Folkepartis Kjell Magne Bondevik om en måneds tid, vil det være en gammelkendt oplevelse for ham. Arbeiderpartiets formand var nemlig statsminister i halvandet år fra 2000 til 2001, hvor de norske socialdemokrater fik et kæmpe væl-gersmæk.

Partiet fik sit dårligste valg i 100 år, fordi de gamle vælgere ikke kunne forlige sig med, at partiet havde taget en højredrejning. Stoltenberg har imidlertid taget ved lære af katastrofevalget for fire år siden og styret partiet hen imod en klarere venstre-linie

"Man kan sige, at Arbeiderpartiet har fundet tilbage til sine rødder. Stoltenberg har dygtigt argumenteret for, at vi må stoppe den stigende polarisering i det norske samfund ved at poste flere penge i skoler, ældrepleje og hospitaler samtidig med, at vi stopper kursen med de sidste fire års skattelettelser - og det har været populært," fortæller Tor Bjørklund.

En af de nordmænd, som Stoltenberg har charmet med sine tv-optrædender er forfatteren Jan Kjærstad, der er en af Norges største kulturpersonligheder og samfundsdebattører.

"Han er en afslappet og humoristisk politiker, der samtidig argumenterer godt for sine synspunkter. Og så har mange nordmænd også sat pris på, at han har været fair over for sine modstandere i tv-dueller ved ikke at afbryde og ved at føre et sagligt toneleje. Der er ikke nogen tvivl om, at Jens Stoltenberg har stået for den her valgsejr - og enestående nok har han nærmest gjort det ene mand," siger Jan Kjærstad.

Han mener, at man næsten kan give personen Stoltenberg samme titel, som hans næste bog kommer til at bære: Kongen af Europa.

Jan Kjærstad har i årtier været optaget af de socialdemokratiske partiers udvikling og glæder sig i et historisk perspektiv over, at det norske Arbeiderpartiet har kunnet genrejse sig.

"Det er godt, at vi nu ikke kommer til at have en kedelig højre-liberal regering som i resten af verden. Socialdemokraterne i såvel Danmark, Sverige og Norge har opbygget nogle velfærdssamfund, der er nordens bidrag til verdenshistorien. Bidrag, der viser, at man godt kan have samfund, der forener personlig frihed og sociale lighed," siger han.

Jan Kjærstad stiller sig dog op i den lange kø af professorer og norske kulturpersonligeheder der, siden valgresultatet stod klart, har proklameret, at Norge ikke vil ændre sig mærkbart med den rød-grønne koalition i teten.

"Norge er et af de lande i verden der har den mest homogene politik. Vi må erkende, selv om det lyder kedeligt, at vi lever i et idylisk land uden den store slinger i valsen, hvor partierne er enige om langt det meste," siger Jan Kjærstad. Han henviser til, at det for eksempel kun er Fremskrittspartiet, der går ind for at finansiere mere end fire procent af Norges finanslovsforlig ved hjælp af de 1,2 millarder kroner i landets oliefond.

En anden af Norges betydningsfulde forfattere Gunnar Staalesen er enig i, at "vi snakker om små nuanceforskelle" i fjeldlandets politik i den næste regeringsperiode:

"De borgerliges trumfkort op til valget var, at Norge ville blive ramt af den røde fare, hvis folk stemte socialdemokraterne i regering, men det var jo et overspil af dimensioner, som vælgerne da også gennemskuede lynhurtigt. De store beslutninger bliver traditionelt alle truffet i brede forlig, og derfor kan vi ikke forvente den store samfundsomvæltning."

Og det skyldes især, at den kommende statsminister er en politiker, der har ry for at være en pragmatiker, der er dygtig til at lappe politiske kompromisser sammen. Som søn af den tidligere norske udenrigsminister og ambassadør er Jens Stoltenberg født ind i det norske arbejderparti og har gjort lynkarriere i partiet, siden han kom i Stortinget i 1989. Men allerede før den tid er han kendt for at have mænget sig med en stor del af den norske politiske elite - på tværs af partigrænser. Norges nye statsminister er derfor kendt for ikke at være synderlig ideologisk bundet ved de politiske forhandlingsborde.

"Stoltenberg har lovet mere social udligning, men man kan næppe tale om, at vi direkte får en venstredrejning i det norske samfund. Det drejer sig i højere grad om at bremse en udvikling, hvor markedet slippes stadig mere løs for at lade staten styre en større del af den økonomiske udvikling," siger Gunnar Staalesen.

Professor på Institut for Statsvidenskap ved Oslo Universitet Heidar Knut mener, at det siger utrolig meget om Jens Stoltenbergs politiske tæft og store karisma, at han har kunnet vende udviklingen i et kriseramt socialdemokrati.

"Stolentbergs største kunststykke i den her valgkamp har i virkeligheden været, at han har kunnet overbevise vælgerne om, at partiet har fundet tilbage til rødderne, og at den socialdemokratiske grundtanke stadig er vigtig i nutidens samfund - alt imens han og resten af hans partikammerater bor i store villaer og har masser af penge at gøre godt med," siger Heidar Knut og fortsætter:

"Men det fortæller bare endnu engang, hvor stor en politisk entertainer og charmør Stoltenberg er."

Det norske band Kaizers Orchestra erkender, at Arbeiderpartiets formand fuldstændig har stjålet rampelyset fra dem. I den senere tid har de været en del af Jens Stoltenbergs tv-publikum modsat for fire måneder siden, hvor han stod og betragtede dem til en støttekoncert. Men det vil nok ændre sig, når Jens Stoltenberg trækker i statsministertøjet om en måned, lyder meldingen fra orkestret.

"Hvis vi tager os af at underholde den norske befolkning, kan han tage sig af kontorarbejdet. For der kan ikke være nogen tvivl om, at vi er bedre på en scene. Men af en politiker at være må jeg sige, at Jens Stoltenberg er meget underholdende - og så har han en stor statsmandsaura," siger sangskriver Geir Hellraizer Kaizer.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her