Læsetid: 1 min.

Novellepriser fra 50.000 euro til 49 cents

Amazon.com og adskillige litterære priser er i færd med at booste novellegenren i den engelsksprogede verden
29. september 2005

Yiyun Li er født i Beijing. Men da hun i mandags som den første forfatter nogensinde modtog Frank O'Connor International Short Story Award på 50.000 euro for sin debut A Thousand Years of Good Prayers, var det efter at have emigreret til USA i 1996, hvorefter hun studerede creative writing i Iowa og fik sine historier antaget i magasiner som The New Yorker.

Lis pris er endnu et udtryk for den nye fokus, den angelsaksiske litterære verden har rettet mod novellegenren. Prisen, som uddeles i Frank O'Connors fødeby Cork, er nemlig Irlands pendant til en nystiftet skotsk novellepris, The National Short Story Prize, der blev annonceret på Edinburghs litteraturfestival i sidste måned og støttes af BBC og det litterære Prospect Magazine. Den er på 15.000 britiske pund og er led i en storstilet britisk kampagne med titlen 'Save Our Short Story'.

Uventet gigantsucces

Et andet led er novellefestivalen Small Wonder, der netop er blevet afholdt i Sussex med prominente deltagere som Rachel Seiffert, Ian Rankin og Zadie Smith, som netop har udgivet novellesamlingen Martha and Hanwell. Et af arrangementerne hed 'Limeys vs Yanks' og var en verbal brydekamp mellem novelleforfatteren Henry Shukman fra USA og redaktøren Alex Linklater fra Storbritannien.

I novellesammenhæng er det nemlig den unge, dynamiske litterære scene i Storbritannien, der er udfordreren til USA, hvis novelletradition er lang og ærefuld.

Sidste skud i denne tradition modellerer sig efter den uventede gigantsucces - ikke mindst for enkelt-musiknumre - som Apple har fået med online-musikbutikken iTunes. Cyberboghandlen amazon.com startede nemlig den 1. august novellebutikken Amazon Shorts, hvor man for 49 cents stykket kan købe nye noveller i elektronisk form.

"Forlæggerne har altid haft svært ved at sælge et enkelt værk i kort form - novellaen for eksempel, eller noveletten, eller dens endnu mindre kusine, novelinien," forklarede forfatteren Daniel Wallace ved åbningen.

Kendte forfattere i alle genrer fra Danielle Steel til James Lee Burke har foreløbig bidraget; deres noveller kan købes på www.amazon.com/shorts

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her