Læsetid: 3 min.

Novo Nordisk tager ansvar for sit CO2-udslip

Novo Nordisk vil vokse meget i de næste ti år. Men udslippet af drivhusgasser skal gøres ti procent mindre. Det lover medicinalkoncernen i en aftale med Verdensnaturfonden
24. januar 2006

Novo Nordisk indgik i går en aftale med Verdensnaturfonden om at skære ned på sine udslip af drivhusgasser. En beregnet stigning på 67 procent skal vendes til et fald på ti procent i løbet af de ti år fra 2004 til 2014.

Novo Nordisk vil ikke bremse sin økonomiske vækst, men forpligter sig til at spare på energien - og bruge energi fra kilder, der ikke skader det globale klima.

"Jeg tror, det er en model, som mange andre virksomheder kunne benytte sig af," siger koncerndirektør Lise Kingo. "Vi forsøger at drive Novo Nordisk ud fra princippet om den tredobbelte bundlinje: Vi skal have en god indtjening, være socialt ansvarlige og tage hensyn til miljøet."

Men det er også sund forretning på langt sigt, tilføjer Lise Kingo.

"Vi har jo fulgt den internationale klimadebat, og vi kan se, at der kommer stigende CO2-afgifter i mange lande. Hvis vi omregner det til omkostninger i de næste 10 år, bliver det til rigtig mange penge. De penge vil vi hellere bruge til at investere i vores egen virksomhed, optimere vores energiforbrug og lægge om til andre energiformer."

"Vi tror, det vil gøre os bedre rustet til en fremtid med begrænset adgang til fossile brændstoffer."

Aftalen er den første i Danmark. I USA har Verdensnaturfonden lavet tilsvarende aftaler med blandt andet IBM, Nike, Polaroid og Johnson&Johnson. Franske Lafarge og japanske Sagawa er også med.

Absolut målsætning

"Novo har meget høje mål for virksomhedens vækst i fremtiden," siger Verdensnaturfondens generalsekretær Kim Carstensen.

"Deres problemstilling er den samme som vi har generelt som forbrugere: Selv om energien bliver udnyttet mere effektivt, så vokser det samlede udslip, fordi vi kører mere i større biler, får større boliger og flere apparater. Uden et absolut reduktionsmål, bliver det noget snak."

Diskussionerne mellem Verdensnaturfonden og Novo har stået på i et par år.

"Vi har gransket deres energiforbrug og udslip grundigt og sikret os, at der bliver gjort en hel del mere, end de ville gøre i forvejen. Uden dialogen med os, tror jeg ikke, de ville have sat sig som mål at skære så kraftigt ned på deres udslip."

Selv om Novo Nordisk har arbejdet systematisk og professionelt med miljøstyring i mange år, viste det sig, at der var ret store muligheder for at spare mere på energien, fortæller han.

Aftalen sikrer en absolut reduktion af udslippet. Den sikrer også, at de penge, der bliver brugt på vedvarende og alternativ energi, faktisk bliver brugt til at investere i nye energikilder. Det er ikke nok at købe energi fra vindmøller eller andre miljøvenlige kilder, som findes i forvejen, understreger Kim Carstensen.

Åbenhed

Aftalen betyder også, at alle oplysninger om, hvordan det så går, skal lægges åbent frem, så andre kan benytte sig af erfaringerne. Det gælder også, hvis "vasketøjet er snavset," som Kim Carstensen udtrykker det.

"Vi har arbejdet sammen med Verdensnaturfonden i 10-15 år. Vi kender hinanden så godt, at vi kan tåle at kæmpe lidt om tingene. Det har været en god udfordring for os, at diskutere tingene igennem med dem - og jeg tror, vi er blevet mere ambitiøse af det," siger Lise Kingo.

"Jeg håber, at flere andre danske virksomheder har lyst til at indgå en lignende aftale, så vi kan få en god kvalificeret debat i Danmark om, hvordan virksomhederne kan sætte deres udslip ned. Vi er bare de første," siger Lise Kingo.

"Det her er noget, vores medarbejdere interesserer sig meget for," tilføjer hun.

"De synes det er spændende, når virksomheden gør noget for at adressere de globale udfordringer. Samtidig med FN's klimamøde i Montreal havde vi samlet 130 miljømedarbejdere fra Novo Nordisk i hele verden om det her projekt. Der var masser af energi i rummet. Det er også nødvendigt, at medarbejderne synes det er spændende at finde nye løsninger og er med til at drive det frem, hvis det skal lykkes."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her