Læsetid: 4 min.

Ny æra for Nordirland

Aftalen mellem loyalisternes Ian Paisley og republikanernes Gerry Adams om at dele magten i en samlingsregering er historisk skelsættende. Blair og Bush giver udtryk for stolthed og begejstring, og kun få advarer om 'ikke at lade sig rive med'
28. marts 2007

De gik ikke så langt som til at trykke hinanden i næverne, Ian Paisley og Gerry Adams. Men det behøvede Nordirlands henholdsvis protestantiske og katolske leder heller ikke, for den måde, hvorpå de mandag sad side ved side i Stormont-parlamentsbygningen rigt ornamenterede spisestue og roligt og afklaret signalerede vilje til at samarbejde, var fænomenal. Billedet af Belfasts to politiske topledere flankeret af deres respektive løjtnanter havde et indirekte, men utvetydigt budskab: Efter 3.700 dræbte er konflikten omsider bilagt, og realpolitikken kan begynde.

De to gamle krigere er af den overbevisning, at de kan skabe politiske resultater i fællesskab. Sinn Fein og Det Demokratiske Unionistparti (DUP) vil danne regering sammen og indlede en ny æra, hvor den nordirske fredsproces vil være understøttet af et solidt politisk grundlag på baggrund af fælles forståelse. Ganske vist var deres udtalelser nøje afvejet med henblik på ikke at kunne støde nogen. Alligevel var fraværet af ledsagende trusler og ultimative krav bemærkelsesværdigt. De to lyttede høfligt og omhyggeligt til hinanden, idet de udviste den gensidige respekt, som har været så sjælden i Belfasts politiske liv.

Forud var gået måneder, hvor den britiske, amerikanske og irske regering foruden mange andre havde presset Ian Paisley til at gå med til at dele magten med Sinn Fein.

Endelig lykkedes det og helt uden forbehold. Indtil i mandags havde han aldrig talt direkte med Gerry Adams eller nogen anden repræsentant for Sinn Fein, og ingen havde da heller turdet håbe på et gennembrud allerede ved det første møde.

Men et gennembrud blev det til, og billederne af de to, der sidder ansigt til ansigt i fred og fordragelighed, vil finde deres naturlige plads blandt andre ikoniske højdepunkter i fredsprocesser verden over.

Chok og beundring

Mange i Belfast reagerede ved en blanding af chok og beundring. Chok over, at loyalister og republikanere vitterlig kunne finde på at indgå en aftale, beundring over den forretningsmæssigt afdæmpede måde, det hele foregik på.

Ian Paisley bebudede tidsplanen for overdragelsen af regeringsmagten til det genetablerede selvstyre med en udtalelse, ingen førhen ville have tiltroet ham:

"I dag er vi blevet enige med Sinn Fein om, at datoen skal være den 8. maj 2007," sagde han og tilføjede så:

"Vi må ikke lade vores berettigede afsky over fortidens rædsler og tragedier blive til en barriere for at skabe en bedre og mere stabil fremtid."

Adams udtalelse var næsten påfaldende symmetrisk:

"Relationerne mellem denne øs to befolkningsgrupper er blevet martret af disharmoni, konflikt, sår og tragedie," sagde han og fortsatte:

"Diskussionerne og aftalen mellem vore to parter viser potentialet for, hvad vi nu kan udrette sammen."

Tilfredsheden var også udtalt i London og Dublin.

En stolt Tony Blair sagde:

"Alt, hvad vi har gjort igennem de sidste ti år, har været som en forberedelse til dette øjeblik."

Hans irske modstykke, Bertie Ahern, roste aftalen og forudså, at den ville kunne "skabe en helt ny fremtid for ø".

"En ny æra er begyndt for Nordirland," supplerede Bush fra Washington, der siden Clinton-regeringen har været involveret i den nordirske fredsproces.

Miraklernes tid

Efter valget tidligere på måneden havde den britiske regering givet DUP og Sinn Fein en frist til mandag til selv at indtage pladserne i parlamentsbygningen Stormont og styre provinsen. Hvis ikke det skete, måtte nordirerne finde sig i at blive regeret fra London på ubestemt tid.

Skønt en aftale således var ventet, var reaktionen alligevel præget af vantro i Belfasts gader: 'Miraklernes tid er ikke forbi', var en hyppigt hørt bemærkning.

Også britisk presse hilser mandagens historiske aftale mellem Nordirlands to gamle ærkefjender om at genoptage selvstyret velkommen - at de to partier udsatte genetableringen af selvstyret i seks uger kunne ikke dæmpe euforien.

Tabloidavisen The Sun, der er Storbritanniens mest læste, giver Ian Paisley størstedelen af æren for mandagens epokegørende møde. Avisen skrev, at "denne svovlprædikant nu træder frem som fredsarkitekten i Nordirland".

Samtlige medier lægger vægt på det bemærkelsesværdige i mødet mellem Adams og Paisley.

"Hvis nogen for 10 år siden havde antydet, at pastor Ian Paisley og Gerry Adams i dag ville sætte sig ned og drøfte Nordirlands fremtid, ville de være blevet betragtet som skingrende sindssyge," lød det i Daily Mails lederartikel.

Avisen, der normalt ikke finder anledning til at rose den britiske premierminister, Tony Blair, skrev, at "hvis Tony Blair efterlader sig en arv, han kan være stolt af, er det denne".

Rigeligt med hårdknuder

Af britiske aviser drypper kun The Guardian og The Daily Telegraph lidt malurt i bægeret. Daily Telegraph mindede om, at "vi ikke skal lade os rive med".

"Nordirland har for vane at præsentere alt for mange historiske øjeblikke, som siden viser sig at skuffe. Den triste sandhed er, at Nordirland gentagne gange er blevet svigtet af sine politikere."

The Guardian advarede også om, at det vil være "naivt at tro, at gårsdagens begivenheder er afslutningen på de politiske stridigheder. Der vil stadig være rigeligt med splittelser og hårdknuder til at afprøve tålmodigheden", skriver avisen.

Eftersom DUP er det største parti i Nordirlands parlament, vil førsteministerposten gå til Ian Paisley, der til gengæld vil skulle arbejde snævert sammen med Martin McGuiness, en tidligere IRA-kommandant fra Sinn Fein, der har sagt ja til at blive viceførsteminister. Hele Nordirland holder nu vejret i spænding over, hvilket arbejdsfællesskab der kan komme ud af dette umage makkerpar.

David McKittrick er journalist på The Independent

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her