Læsetid: 2 min.

Ny avisdistribution kan give hektiske nytårsdage

Privatiseringen af PostDanmark betyder, at 15.000 af Informations abonnenter fra den 2. januar får omlagt avisen fra post- til budlevering
29. december 2006

Normalt er de første par dage af det nye år en stille affære for dagbladsmedier, men de første januardage i 2007 kan nemt gå hen og blive hektiske for Information og bladets læsere. Flere end 15.000 af Informations abonnenter får fra den 2. januar omlagt deres distribution fra postlevering til budlevering, og selv om det på sigt vil give bedre og frem for alt tidligere service, er bladserviceafdelingen forberedt på, at de første dage vil give en vis turbulens.

De mange ændringer skyldes, at den oprindelige statslige distributionsstøtteordning fra den 1. januar afløses af en ny ordning og en friere prisdannelse af PostDanmarks ydelser.

"Vi glæder os selvfølgelig til at kunne levere avisen tidligere til rigtig mange af vores kunder, men vi er ærgerlige over, at det skal ske midt om vinteren, hvor distributionskvaliteten traditionelt er dårligst og oven på et efterår, der mildt sagt omdelingsmæssigt har været besværligt for Information og især for vores læsere. Men vi har ikke haft noget valg," siger Informations adm. direktør, Henrik Bo Nielsen.

Øget konkurrencehensyn

Han hentyder til de konsekvenser som folketingsbeslutningen om privatiseringen af PostDanmark har betydet.

Det har medført øgede konkurrencehensyn og endte i juni 2006 med vedtagelsen af den nye lovgivning om statslig støtte til dagbladsdistribution, der nu føres ud i livet. Den hidtidige ordning, der går langt tilbage i tiden, begunstigede aviser distribueret pr. post og sikrede lave distributionsomkostninger over hele landet.

Den nye ordning, der beløber sig til små 300 mio. kroner årligt, giver støtte til alle betalingsdagblade men har medført store stigninger i distributionsomkostningerne hos de mindste landsdækkende dagblade som Information og Kristeligt Dagblad, mens en række mindre provinsdagblade har opnået pæne gevinster.

"Det var det mindste ringe resultat, vi kunne opnå," siger Henrik Bo Nielsen.

"I virkeligheden er det mest belastende faktisk de voldsomme prisstigninger, PostDanmark har gennemtrumfet pr. den 1. januar. Nu lægger vi alle de abonnenter, vi kan, om til budlevering, men der er områder i landet, hvor der intet alternativ findes til PostDanmark. Her må vi så leve med skyhøje takster og uændret levering, men sådan er det desværre, når man har frie takster, og nogen har de facto-monopol i dele af landet".

Informations bladserviceafdeling håber på en vis overbærenhed fra læserne de første dage, hvor det er forventeligt, at der vil opstå fejl. Afdelingen håber, at rigtig mange vil foretage eventuelle reklamationer via bladets hjemmeside, hvor man så ved udeblivelse i det mindste kan 'skærmlæse' dagens udgave af Information. I mellemtiden arbejder redaktionen hårdt på en række nye redaktionelle initiativer, der forventes præsenteret i avisen fra begyndelsen af februar.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her