Læsetid: 3 min.

En ny chance til alle - også regeringen

Indvandrerne skal skynde sig væk fra ghettoerne og ind på arbejdsmarkedet. Der hersker dog fortsat tvivl om, hvilke boliger og job de skal have
12. maj 2005

Et stort skilt påpeger, at det er bedst at tage elevatoren, når man skal op til Spejlsalen i Statsministeriet. Og det er der mange, der skal onsdag middag, for der præsenterer hele fem ministre - det er et højt prioriteret område - regeringens nye integrationsudspil, som har fået titlen En ny chance til alle. Med i elevatoren er George Digbeu, som for ni år siden kom til Danmark fra Elfenbenskysten - i dag skriver han speciale om regeringens integrationspolitik.

"Det bliver spændende," siger han og spørger en betjent om vej til Spejlsalen. Så slipper vi andre for det.

Mandefald

Der er kun to spejle i Spejlsalen, og selv om det ene er meget stort, så er det dog en anelse skuffende. Ministre er der ganske rigtigt fem af denne onsdag - det er jo et højt prioriteret område - men ingen af de fem er statsministeren, selv om det er ham, der lægger hus til.

Det er integrationsminister Rikke Hvilshøj, der styrer mødet. Hun fortæller, at selvom regeringen har været god, så er der stadig masser af områder at tage fat på: "Hver anden tosprogede elev har ikke de nødvendige færdigheder til at tage en uddannelse. Halvdelen af de ikke vestlige indvandrere er arbejdsløse, og der er fortsat problemer med ghettoerne," siger hun.

"Det er derfor, at alle skal have en ny chance," siger hun.

De fem ministre bliver imidlertid hurtigt til fire. For dårligt har Bertel Haarder sagt, at de unge indvandrere skal blive bedre til at uddanne sig, før han smutter igen. Han skal ned i Folketinget og svare på nogle spørgsmål.

Lene Espersen tager over og fortæller, at der skal indføres hårdere straffe på kriminalitet, der er begået på grund af ofrets lovlige ytringer:

"Ytringsfriheden er et grundlæggende princip i et demokrati," siger hun. Hun vil også til at overvåge kriminelle indvandrergrupper:

"Hvis integrationen skal lykkes, skal der ikke være kriminelle grupper, der lokker de unge i den forkerte retning."

En række værktøjer

Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen er der også. Han fortæller, at der skal flere indvandrere i arbejde:

"Vi vil give en ny chance til alle. Derfor vender vi bunken, så alle dem, der har været på kontanthjælp i mere end et år får muligheden for at komme i arbejde igen. Alle skal have tilbud om fra kommunen om aktivering," siger han. Min sidemand George ryster kraftigt på hovedet.

Socialministeren får ordet som den sidste inden spørgerunden. Det handler om ghettoer: "Vi skal have en bredere beboersammensætning i bestemte boligområder - og det er ikke et problem, man kan løse med få enkelte redskaber," siger Eva Kjer Hansen. Til gengæld skal man have en række af nye redskaber:

"Vi vil sælge nogle af de almene boliger i områderne. Vi vil give bedre mulighed for at få erhvervslejemål ind. Vi vil tilbyde flyttehjælp," siger Eva Kjer Hansen og tilføjer nogle andre nye værktøjer. Det er dyrt købe bolig i dag, og til spørgsmålet om, hvor indvandrerne skal flytte hen, er svaret fra socialministeren: "Der findes andre almene boligbyggerier - og der er også nybyggerier med blandede boligformer."

Intet nyt

Nu smutter Lene Espersen også. Lige som spørgerunden var kommet i gang. Hun efterlader bare tre ministre i panelet, men til gengæld kommer Bertel Haarder kort efter tilbage. Så man kan godt sige, at der i gennemsnit var fire ministre til pressemødet. Det er imidlertid ikke nok til at imponere George Digbeu. Da mødet er slut, kommer han med sin vurdering:

"Det er et skib i forkert vand," siger han. Og han vil gerne uddybe: "Det er altid indvandrerne, der er problemet. Tror du, der var job til os, hvis bare vi lærte at tale flydende dansk," spørger han retorisk. "Det blev ikke sagt et ord om, hvordan man skal få det private arbejdsmarked til at lukke op for indvandrerne. Ikke et ord," siger George Digbeu. Han er vred.

"Jeg kom for at høre, om det var noget nyt. Det var der ikke," siger han, da vi forlader Spejlsalen. Kritikken forstummer dog brat i elevatoren på vej ned. Eva Kjer Hansen er med.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her