Læsetid: 2 min.

Ny fransk lov skal sikre mindet om kolonialitidens positive sider

En pligt til at formidle en 'officiel historie', der fremhæver den franske kolonimagtstids positive aspekter, vækker opstand blandt historikere, menneskerettighedsforkæmpere og intellektuelle
23. april 2005

Meningsmålinger, demonstrationer og strejker fortæller den samme historie:
Der er utilfredshed med den franske højreregering og præsidentens politik.

I et forsøg på at vende skuden har premierminister Raffarin for nogen tid siden talt for en principiel holdningændring. Slagordet er "positive attitude". Franskmændene bør se lyst på tingene. På fremtiden, ja, og nu også fortiden.

Men, nej. Historikere, menneskerettighedsforkæmpere og intellektuelle kan ikke altid se hvorfor. Slet ikke når "positiv attitude" skal tjene en hyldest af Frankrigs kolonialistiske fortid.

En lov vedtaget på særeste vis uden videre debat eller højlydte protester fra oppositionen den 23. februar vækker nu røre.

Den officielle historie, som uddannelsesinstutioner fremover er forpligtet på, betegnes fra flere sider som historieforvanskning - og alle de mennesker, der er blevet udnyttet i kolonimagtens tjeneste, uværdig.

I en meget debatteret fjerde paragraf lyder det:

"Skoleprogrammerne skal især anerkende den positive rolle, som Frankrig har spillet oversøisk, særligt i Nordafrika og tilstå historien og den franske hærs opofrende soldater fra disse territorier, den plads, der tilkommer dem."

Samme skal gælde for "forskningen på universiteterne."

Lovteksten er en moderering af et tidligere lovforslag fra 2003. Denne skulle sikre mindet om, hvad Frankrig har skænket sin tidligere koloni Algeriet fra besættelsen i 1840 til 1962, hvor landet opnår sin uafhængighed efter blodig krig og massakrer: "I denne periode har Republikken imidlertid tilvejebragt algiersk jord videnskabeligt, teknisk og administrativ know-how, sin kultur og sit sprog, og en masse kvinder og mænd."

Og i samme periode, tilføjer kritikerne af den ny lov: slaveri, undertrykkelse, udnyttelse, stadig racisme og alt hvad kolonialisering sædvangligvis forbindes med.

Over 1.000 historikere og prominente personer har foreløbigt signeret underskriftindsamlingen Kolonialisering - nej til undervisning i en officiel historie, heriblandt filosoffen Etienne Balibar.

Hvad, kritikerne fremhæver, er ikke blot lovtekstens stille omgang med det franske slaveri i kolonierne, men selve forestilingen om en og kun en officiel historisk sandhed, der ikke er til debat.

I et interview i avisen Libération gør den nu 85-årige historiker Pierre Vidal-Naquet udfald mod "alt hvad der ligner en officiel historieskrivning": "Hvis man tænker på Napoleon, er det ham, der har etableret slaveriet i 1802. Men, for visse, er det også 'Robespierre på hest', beskrevet af Germaine de Staël. Det er en myte, men myter er del af nationers historie. Det er historikernes opgave at analysere dem. Myterne er en del af folks liv, ligesom slaveriet."

Det er imidlertid ikke første gang, at man i Frankrig vedtager en lov, der skriver den officielle historie. Blandt andet i 1990 blev en lignende lov vedtaget, der forbyder undervisning, der omgår holocaust.

Ifølge jurist og underviser ved universitetet i Cannes Thierry Le Bars er det dog med den ny lov gået for vidt, "idet den gennemtvinger en læsning af en periode i historien, som ikke giver sig selv:"

"Ligeså indlysende kendsgerninger som massemordet på jøderne og slaveriet er, ligeså lidt indlysende er det, at kolonialiseringen har spillet en positiv rolle," konkluderer Bars i le Monde.

Som Bars har anført andetsteds, i det juridiske tidsskrift Recueil Dalloz, er den ny lov derfor fra et "strengt juridisk synspunkt" problematisk: "Det er ikke den lovgivende magt opgave at fortælle historien, men at vedtage regler."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her