Læsetid: 3 min.

En ny islamisk generation

London-bomberne er i højere grad et europæisk fænomen end et mellemøstligt, og udtrykket er en ny form for global jihad, mener israelsk Al Qaeda-ekspert
14. juli 2005

TEL AVIV - Islamisk fundamentalisme er ved at tage en ny drejning. Radikal religiøs tænkning er på vej bort fra en specifikt instititionel forankring til en bredere opfattelse, som den israelske analytiker og al-Qaeda-ekspert Reuven Paz definerer som en form for 'paraplyideologi.'

"Vi bevæger os mod en global jihad, der ikke er forankret i tid og sted, som vi hidtil har kendt militante islamiske strømninger," siger Paz.

"Efter 11. september har disse islamiske strømninger undergået en gradvis forandring, der næres af fremmedgørelse og en voksende social bevisthed, og en foreløbig kulmination af denne tendens er, hvad vi så forleden ved de blodige angreb i London. Dette var ikke nogen entydig støtte til al-Qaeda, eller identificering med organisationen, men en bevidst associering med navnet for at gøre opmærksom på en protest, der mest af alt har rod i Eu-ropa og europæiske strømninger."

Reuven Paz ser i høj grad en forskel på udviklingen i Europa og Mellemøsten og mener ikke mindst, der er tale om et dramatisk udtryk for generationsskifte.

"Hvis europæerne sam-menligner London-bombningerne med 11. september, begår de en alvorlig fejltagelse, for der er tale om to meget forskellige ting," siger han.

"Flykapringerne den 11. september blev udført af veluddannede mænd, der kom direkte ud af Mellemøsten. De var af gode familier og havde principielt ikke noget at klage over. London-bombningerne blev udført af en ny generation af muslimsk ungdom i Europa, der kommer fra samfundets bund, føler sig socialt tilsidesat hvorved en bred vifte af sager - som spænder lige fra krigen i Irak til den franske modstand mod tørklæder i skolerne - bliver katalysator for et helt nyt voldeligt udtryk."

Ifølge Reuven Paz har man længe kunnet se faresignalerne i form af unge europæiske muslimer, der har meldt sig som frivillige i Afghanistan og andre steder, hvor islams sag har stået i centrum, men først nu ser man denne gene-ration som egentlige initiativtagere, hvilket man i høj grad bør tage alvorligt.

"I hvor høj grad København står til at blive det næste London, har jeg vanskeligt ved at sige, men muligheden er i høj grad til stede," fortsætter Reuven Paz.

"London-bomberne bygger deres frustration på mediebilleder fra Abu Ghraib- fængslet og af Saddam Hussein i undertøj, hvilket på mange måder kan ses som et britisk anliggende, men idet Danmark jo også deltager i besættelsen af Irak, er I også deltagere i det, som i høj grad virker fornærmende på disse mennesker."

Ikke Hamas

Hermed sætter Reuven Paz en klar skillelinje mellem allerede kendte, islamiske grupper og de seneste udviklinger.

"Saddam Hussein og Abu Ghraib er i højere grad blevet til symboler end til sager for den frustrerede europæiske muslimske ungdom, og derved er de seneste udviklinger væsensforskellige fra, hvad vi hidtil har set, og fra, hvad vi i øvrigt ser i Mellemøsten," forklarer han.

"Tager vi et helt lokalt eksempel som det palæstinensiske Hamas eller for den sags skyld det libanesiske Hizbollah, er der her tale om meget fokuserede, nationale frihedsbevægelser, der nok har en forbindelse til globale islamiske strømninger, men først og fremmest agerer i en lokal eller regional sammenhæng. Det samme kan man sige om 11. september og i vid udtrækning om al-Qaeda som bevægelse, hvorimod London er udtryk for en tendens, der mere bruger al-Qaeda som symbol på en sag, ligesom det gælder deres identificering med Osama Bin Laden og Zarqawi."

Reuven Paz underbygger dette med, at denne nye islamiske generation umiddelbart sætter sig nogle andre mål.

"Dette er ikke Hamas, men noget helt andet. Man taler ikke så meget om Jerusalem, og den palæstinensiske sag er trådt noget i baggrunden," siger han.

"I stedet taler man om befrielsen af Cairo og Damaskus, hvilket har et helt andet sigte, end hvad vi normalt hører fra militante islamiske bevægelser. Det er noget, som i langt højere grad har direkte sigte på Europa, hvor man under en anti-imperialistisk parole dækker sig ind under en global islamisk paraply, og så er adressen ikke længere, hvad Vesten foretager sig i Mellemøsten, men hvad der foregår i selve Vesten, og det bør Danmark i høj grad også lytte til. Disse mennesker har skabt et åbent universitet for militant islam, og det er en situation, der kun vil eskalere, hvis Europa ikke reagerer, og for en gangs skyld skal euro-pæerne ikke kigge efter årsager og sammenhænge i Mellemøsten, men hjemme hos sig selv."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu