Læsetid: 3 min.

Ny kost på ledende post

13. oktober 1999

KVINDER ER ikke blot bedre ledere end mænd; de er langt de bedste ledere. Bedre til at snakke med de ansatte, mere beslutsomme, mere målrettede og dygtigere til at lave om på en virksomhed, når det er tiltrængt. Denne sandhed har længe været velkendt for halvdelen af befolkningen, men nu fremgår den også af en amerikansk undersøgelse, som netop er blevet offentliggjort i Ugebrevet Mandag Morgen. 2.500 amerikanske ledere blev testet på 20 egenskaber, og ikke på et eneste punkt var mændene overlegne. Ikke engang når det gjaldt tekniske færdigheder, mændenes traditionelle område. Chefen for Ledernes Hovedorganisation, Svend Askjær, er straks rykket i felten. Han kræver flere kvinder på posterne, men tænker næppe på sin egen.
Når derfor TV 2 - efter at have betalt et headhunter-firma en bondegård - har ansat Cristina Lage Hansen som ny administrerende direktør efter Jørgen Flindt Petersen, falder det helt og aldeles i tråd med undersøgelsesresultatet. Det kunne simpelthen ikke være timet bedre. Bestyrelsen for TV 2 fortjener stor anerkendelse for sit valg.
I den henseende.

I EN ANDEN henseende kan man imidlertid undre sig såre. Den nye direktør er uddannet cand. merc. Hun har bl.a. været økonomidirektør og finanschef i rengøringskoncernen ISS samt siddet i bestyrelsen for aktieselskaberne Superfos, Realkredit Danmark, Scandlines og Kapital Holding. Desuden har hun været ansvarlig for økonomien i Kulturby 96. Aktuelt kommer hun fra et direktørjob på kunstmuseet Louisiana. Bortset fra at kulturbyen kom ud med et mindre underskud trods et tårnhøjt budget, vidner Cristina Lage Hansens curriculum vitae om et stærkt kort med erfaringer fra både 'det hårde erhvervsliv' og 'det blødere kunstliv' (anførselstegnene sat, fordi kunstmiljøet ved Gud også kan være benhårdt).
Men hun har ingen tv-erfaring eller medieerfaring overhovedet.
Modellen med en ikke medie-kyndig mediechef har tidligere været afprøvet på f.eks. Berlingske Tidende, der ansatte den bankkyndige Anne E. Jensen som chefredaktør. En model, man efter nogen tid opgav.

TV 2 BEFINDER sig p.t. i den værste krise i det godt en halve snes år, stationen har eksisteret. Den blev angiveligt oprettet for at vække Danmarks Radio af en Tornerose-lignende monopol-slummer. Dengang kæmpede den nuværende bestyrelsesformand, den radikale Jens Bilgrav-Nielsen, fra sin politikerposition en indædt kamp for, at TV 2 ikke skulle blive til det rene pop, quiz og kommercialisme, men være vedkommende for danskerne, bl.a. var det ikke mindst hans fortjeneste, at TV 2 også fik regionale tv-programmer. Han synes helt at have skiftet spor under indtryk af den overlevelseskamp, som TV 2 i virkeligheden fører.
Man er nemlig blevet overhalet indenom af en vis udvikling. Man nappes ikke bare i haserne, men langt højere oppe. Hvor man tidligere havde højere seertal end DR, er rollerne byttet om. Hertil kommer, at TV 2 i Flindt Petersens regeringstid løb ind
i dundrende pengeproblemer. Og endelig kan selve hovedmotivet for oprettelsen - DR's monopol
synes at være væk, idet flere kommercielle, dansksprogede stationer nu byder på en kraftig konkurrence. Flere og flere taler om, at TV 2 helt kan nedlægges som public servicekanal og ændre status til at være rent reklamefinansieret.

DET ER muligt, at udviklingen ender med det. Men hvis man kan opfatte TV 2 som trods alt en mere seriøs station end TV 3 og TvDanmark med egen omfattende nyhedsdækning samt dokumentar- og visse kulturprogrammer, som de letbenede aldrig ville sende - så er det næppe alt for klogt at forlade traditionen med, fra Jørgen Schleimann over Tøger Seidenfaden til Flindt Petersen, at lade topposten beklæde af en journalistisk erfaren person. Det er et helt forkert signal at sende ud - kvinde eller ikke kvinde.
Som om man frivilligt opgiver bastionen og ævred, rækker fanden hele armen og forbereder sig til en selvberoende, reklamefinansieret fremtid.
Udnævnelsen af Cristina Lage blev ledsaget af
fine skudsmål fra hendes tidligere arbejdspladser,
ligesom hun blev hilst med klapsalver fra ansatte
på TV 2, da hun præsenterede sig på et pressemøde i går på Kvægtorvet i Odense. Det er da heller ikke for partout og på forhånd at ville være spielverderber - det kan jo gå godt - at det på denne plads
må konstateres, at udnævnelsen har gjort livet
lettere og udsigten lysere for de kræfter, der vil public service-delen af TV 2 til livs. Og det var vel egentlig ikke TV 2, der selv skulle puffe i den retning? Bjørk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her