Læsetid: 3 min.

Ny lov giver hårde straffe for 'at besudle' Egypten

De egyptiske myndigheder slår hårdt ned på journalistiske overtrædelser af en yderligere begrænsning af ytringsfriheden, som blev lovfæstet tidligere på året
5. oktober 2006

TEL AVIV - Egyptisk ytringsfrihed lever i dag med virkningerne af en ny presselov, som i sommer gav myndighederne et nyt våben i hænderne. Da satte parlamentet nye, stramme grænser for, hvad pressen må skrive. I loven står tydeligt, at enhver offentliggørelse af billeder eller tegninger, som"besudler billedet af Egypten" kan straffes med op til to års fængsel.

"Med dette er et fotografi af en betjent, som tæver en demonstrant ikke længere bevismateriale mod betjenten, men mod pressefotografen," hedder det i en udtalelse fra gruppen Arab Press Freedom Watch.

En anden kontroversiel paragraf i loven giver fremmede statsledere immunitet mod kritisk presseomtale - også her med trussel om fængselsstraf - og kun efter lang debat besluttede parlamentet at udelade et lovkrav om, at det også skulle være strafbart at betvivle offentlige embedsmænds økonomiske redelighed.

Fængsel for bagtalelse

Den strammede presselov har allerede været brugt til midlertidige lukninger af oppositionsblade og til fængslinger af journalister og redaktører på et grundlag, der ofte er blevet beskrevet som vilkårligt. Aktuelt kører en retssag mod tre journalister fra et par uafhængige dagblade, der har offentliggjort initialerne på de dommere, der skal have blåstemplet regeringens arbejde for at forfalske resultatet af parlamentsvalget sidste år. Journalisterne risikerer fængselsstraf.

En anden retssag kører mod dagbladet Al Wafd, som er tilknyttet oppositionspartiet af samme navn. Bladet offentliggjorde et billede af et parlamentsmedlem fra det regerende Nationaldemokratiske Parti (NDP), som var faldet i søvn under den politiske debat. Efterfølgende angreb NDP-parlamentarikere Al Wafd-reportere i parlamentet fysisk, hvorfor bladet nu er under anklage for at have anstiftet til uro - udover selve sagen om at have bragt billedet.

I en anden markant sag blev journalisten Sahar Zaki og dennes redaktør Ibrahim Issa, som begge er fra dagbladet Al Dustour, i juni hver idømt et års fængsel for "fornærmelser mod præsidenten" og for at "udsprede falske og tendentiøse rygter".

Forseelsen bestod i, at Zaki havde rapporteret fra en retssag, som beboere i en landsby havde anlagt mod Hosni Mubarak, hans søn Gamal, præsidentfruen Suzanne Mubarak samt en række embedsmænd for at ødsle med udenlandske bistandsmidler i forbindelse med et privatiseringsprojekt i landsbyen. Initiativtageren til sagsanlægget blev også sendt et år i fængsel.

"Fængslingen af Ibrahim Issa er et åbenlyst forsøg på at standse en vedholdende regeringskritiker og at afholde andre fra at sige deres mening," hedder det i en udtalelse fra Joe Stork fra mellemøstafdelingen af Human Rights Watch. Andre eksempler fra tiden før lovens tilblivelse beskriver en allerede alvorlig tilstand før lovstramningen. I 2005 blev en journalist fra det politiske ugemagasin Al Osboa idømt to års fængsel for at have skrevet en kritisk artikel om en tidligere landbrugsministers embedsførelse. Eks-ministeren anlagde sag for bagvaskelse, og selv om retten godtog store dele af journalistens dokumentation, faldt dommen promte med fængselsstraf.

"Egypten vil meget gerne have demokrati og meget gerne efterleve Vestens krav om dette, men landet kæmper også med en indbygget mistillid til den selv samme vestlige verden, som stiller mange konservative kræfter tøvende over for udviklingen af en fri presse,"siger en journalist fra den engelsksprogede ugentlige udgave Al Ahram.

"Der er sket fremskridt her og dér, men det store gennembrud i demokratisk retning mangler, og jeg tror, det vil vare mange år endnu. Det synes jeg, den nye presselov er et godt eksempel på."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu