Læsetid: 3 min.

Det vil den ny midte i dansk politik

6. juli 2006

Informations læsere er blevet udsat for den klassiske skyttegravskrig fra dansk politiks to fløje i forbindelse med Venstres Ungdoms indlæg den 30. maj og den nye venstrefløjsalliances - bestående af DSU og SFU - indlæg den 29. juni her i avisen. Venstres Ungdoms landsformand leverer den klassisk liberalistiske vare anno 1776, medens DSU-formand Jacob Bjerregaard og SFU-formand Astrid Krag Kristensen ulykkeligvis lyder som et ekko af 1970'ernes Anker Jørgensen-socialdemokrati.

Bjerregaard og Kristensen afslutter deres indlæg med at spørge, hvad Venstres Ungdom har til fælles med Bendt Bendtsens unge konservative og pianisterne i Dansk Folkepartis Ungdom.

Jeg selv har i mine sidste otte år som landsformand for Dansk Folkepartis Ungdom spejdet forgæves efter, hvad der egentlig adskiller Konservativ Ungdom fra Venstres Ungdom. Konservativ Ungdom burde egentlig kunne dømmes for falsk markedsføring, for der er ikke det mindste konservative over Konservativ Ungdom.

Dansk Folkepartis Ungdom er lige så meget opposition til KU og VU, som DSU og SFU er det.

Det, der er brug for blandt de ungdomspolitiske partier, er en pragmatisk linje, der afviser den stenaldersocialistiske tankegang, som Kristensen og Bjerregaard forfægter, og samtidig betakker sig for den ultraliberalisme, som præger KU og VU - og for så vidt også Radikal Ungdom.

Symbolpolitik

Der er behov for en ny midte i dansk ungdomspolitik, og det er den midte, som Dansk Folkepartis Ungdom repræsenterer.

Mere magt til FN-systemet er ensbetydende med at overlade udøvelsen af demokratiske landes suverænitet til diktaturer i den tredje verden. Medmindre SFU og DSU da er indstillet på at fratage lande, hvis regimer ikke lever op til basale frihedsrettigheder deres stemmeret i FNs organer. Hvorfor skal USA eller Danmark lade vore udenrigspolitiske beslutninger diktere af Kinas despotiske regime eller Ruslands oligark-styre?

At hæve den danske ulandsbistand er symbolpolitik af værste skuffe. Det er et ubestrideligt faktum, at ulandsbistanden ingen eller såre beskeden effekt har haft i ulandene. De ulande, der har undergået en positiv udvikling i de seneste år, har gjort dette som konsekvens af en fremskridtsorienteret politik - ikke på grund af passiv forsørgelse fra den industrialiserede verden. Hvor ulandsbistanden er udtryk for symbolpolitik er der anderledes ræson i at eftergive ulandenes gæld.

Ulighed er ikke et mål

Danmark og Europa skal heller ikke acceptere, at ulande opbygger nye toldskranker rettet mod europæiske varer, efterhånden som vore egne toldbarrierer falder bort, ligesom Europa naturligvis heller ikke ensidigt skal fjerne støtten til landbruget. Effekten heraf vil være at stille dansk landbrug og dansk industri i en uforholdsmæssigt dårlig konkurrencesituation, og danske politikeres fornemste opgave må altid være at varetage danske interesser, endskønt denne ellers basale erkendelse ikke synes at være i høj kurs i disse år.

Det bør ikke være et mål i sig selv, at uligheden skal forøges. Hvis Venstres Ungdoms ønske om at afskaffe statens uddannelsesstøtte blev realiseret, ville det uvægerligt være med til at forøge uligheden og medføre, at uddannelsesniveauet i befolkningen faldt. SU'en er et vigtigt instrument, der kan bruges til at regulere tilgangen til de videregående uddannelser og til at få unge hastigere igennem uddannelsessystemet. Dette instrument bør bruges, dog således at den samlede ramme for SU'en som minimum forbliver uændret.

Dansk Folkepartis Ungdom placerer sig således solidt imellem den liberalistiske og socialistiske tilgang til alle de temaer, som debatten mellem Venstres Ungdom og den socialistiske del af oppositionen har berørt - og dermed står Dansk Folkepartis Ungdom også solidt plantet i midten af dansk politik.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu