Læsetid: 2 min.

Ny mystik i tolkesag

EL anklager forsvaret for at skjule oplysninger i sag om dansk tolks påståede kendskab til amerikanske fangemishandlinger i Afghanistan
5. september 2005

Forsvaret kan ikke redegøre præcist for, hvornår den danske styrkechef i Afghanistan hørte om en dansk tolks anklage om at have overværet mishandlinger under amerikanske fangeafhøringer.

Forsvarskommandoen har tidligere oplyst, at man først erfarede om anklagen i januar 2004, i forbindelse med den arbejdsskadesag tolken har anlagt, fordi han mener at have fået psykiske mén af sine oplevelser i Afghanistan. Samt at den danske styrkechef i landet, daværende chef for Jægerkorpset oberst Frank Lissner, også først hørte om anklagen i denne forbindelse.

Kan ikke bekræftes

Men forsvarsminister Søren Gade (V) skriver i et svar til Enhedslistens forsvarspolitiske ordfører, Frank Aaen, at "det nøjagtige tidspunkt ikke kan fastsættes, men er i tidsrummet mellem den 23. januar 2004, hvor Forsvarskommandoen begynder behandlingen af arbejdsskadesagen, og den 18. februar 2004, hvor den danske styrkechef rapporterer tilbage til Forsvarskommandoen og skriver, at tolkens oplysninger ikke kan bekræftes".

På den baggrund valgte Forsvarskommandoen oprindeligt ikke at undersøge tolkens anklage yderligere.

En liste over Forsvarskommandoens dokumenter i sagen, som Ritzau har fået aktindsigt i, afslører imidlertid, at der ikke er registreret yderligere dokumenter i sagen i perioden mellem Arbejdsskadestyrelsens henvendelse og styrkechefens redegørelse.

Aaen kræver forklaring

Frank Aaen vil derfor have Søren Gade til at forklare, hvordan styrkechefen den 18. februar 2004 kunne afvise en anklage, som der ikke er dokumentation for at han var blevet præsenteret for.

Enhedslistens forsvarspolitiske ordfører hæfter sig samtidig ved, at forsvarsministeren tidligere har oplyst, at Frank Lissners redegørelse er "baseret på samtaler med tolken", han har haft, inden denne blev sendt hjem til Danmark i februar 2002 samt eget kendskab til de amerikanske afhøringer i Camp Kandahars Detention Centre, i Afghanistan.

"Søren Gades svar er meget utilfredsstillende. Det er i forvejen svært at tro på, at styrkechefen ikke skulle have hørt om sagen allerede i 2002. Det er utænkeligt, at en sådan oplevelse - som har givet anledning til traumer og en arbejdsskadesag - ikke er blevet nævnt under samtalerne. Jeg er sikker på, at de skjuler noget," siger Frank Aaen.

Hemmelig rapport

Forsvarschef Jesper Helsø blev således først orienteret om sagen i juni 2004, hvorefter han bad Forsvarets Auditørkorps om at undersøge tolkens anklage.

Auditørerne konkluderede i januar 2005 i en kortfattet pressemeddelelse, at "tolkens oplysninger om under afhøringer af have overværet mishandling og anden krænkende behandling af tilbageholdte ikke er blevet bekræftet fra hverken amerikansk eller dansk side".

Selve auditørrapporten - herunder de nærmere omstændigheder omkring tolkens identitet, anklage og arbejde for amerikanerne - er stadig hemmelig.

Tolkens advokat har tidligere oplyst, at han i dag - efter et indbrud i sit hjem - frygter for sit liv, og at netop angsten for repressalier har medvirket til, at tolken ikke ønskede at samarbejde ved en amerikansk undersøgelse af hans anklage.

Menneskerettighedsorganisationer har kritiseret behandlingen af fanger i de amerikanske fangelejre i Afghanistan, herunder i Kandahar.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu