Læsetid: 2 min.

Ny S-strid om integrationen

Socialdemokraternes integrationsborgmester i København kalder partiets planer om indvandrerloft i boligbyggerier for 'diskriminerende'. S-ordfører holder fast i det kontroversielle udspil. Sortering efter etnicitet er "nødvendig", hvis integrationen skal lykkes, mener John Dyrby
7. juni 2006

Socialdemokraternes planer om et indvandrerloft i sociale boligbyggerier bliver ikke gennemført i hovedstaden. Tværtimod afviser integrationsborgmester Jakob Hougaard (S) enhver tanke om at sortere folk efter etnicitet.

"Det er diskrimination at anvise folk boliger efter etnicitet. Det kan man simpelthen ikke. Man kan jo ikke opsætte nogle regler ud fra etnicitet - ud fra hudfarve. Redskabet er derfor i Københavns Kommune, at man anviser folk en bolig alt efter, om de har et arbejde eller ej. Vores mål er naturligvis blandede boligområder, men ikke ved hjælp af diskriminering," siger Jakob Hougaard.

Dermed er der lang vej fra Socialdemokraterne i København til partiets officielle politik på boligområdet. Her fastholder integrationsordfører John Dyrby fortsat tanken om et indvandrerloft i de sociale boligbyggerier

I partiets seneste visionsudspil er målsætningen, at beboersammensætningen i de almene boliger ændres, så folk med indvandrerbaggrund kun må udgøre 25 procent om ti år.

Ifølge Dyrby er det vigtigt, at kommunerne får et værktøj, som gør det muligt udelukkende at sortere folk efter etnicitet.

"Problemet er jo, at folk med en bestemt etnisk baggrund bosætter sig i det samme lille område, og det går ud over integrationen. I stedet for at have en ideologisk diskussion om det skal være tilladt at sortere folk efter etnicitet, så lad os da for pokker gøre det. Problemet er der, og vestegnsborgmestrene støtter modellen," siger John Dyrby.

Støtte til indvandrerloft

Borgmestrene i Brøndby, Hvidovre og Ishøj støtter op om partiets indvandrerloft, men i Københavns Kommune kan det aldrig komme på tale, understreger Hougaard.

"Jeg går ikke ind for diskrimination. Vi vil ikke diskriminere. Det er en af grundpillerne i vores integrationspolitik i København. Vi bruger derimod modellen, hvor man får anvist en bolig, alt efter om man har et arbejde, og her vil det helt naturligt have en indvirkning på befolkningssammensætningen i området," siger han.

I den nye integrationsplan for København er målsætningen, at de mest udsatte ghettoer i København - Mjølnerparken, Tingbjerg, Aldersrogade, Akacieparken og Lundtoftegade - er historie om fem år, blandt andet ved at afvise arbejdsløse i at få en bolig i de fem områder.

Hougaard afviser, at den nye integrationsplan i hovedstaden er diskriminerende over for kontanthjælpsmodtagere.

"Man kan ikke vaske sin hudfarve af, men hvis du ikke har et arbejde, så vil du kunne løse det ret nemt ved at få et arbejde," siger Jakob Hougaard.

John Dyrby vil derimod ikke afvise, at partiets officielle politik kan være diskriminerende: "Det kan da godt være, at det er diskriminerende, men hvis vi løser nogle konkrete problemer med at være diskriminerende, så lad os da gøre det. Det vil virke. Det kan godt være, at det vil virke hvis vi anviser arbejdsløse andre steder at bo, men jeg tror ikke, at det er nok," siger Dyrby.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu