Læsetid: 2 min.

Ny video fra Saddam-henrettelse

Optagelser viser den tidligere diktators lig med hoved stærkt forvredet og gabende blodigt sår
10. januar 2007

En ny, gruopvækkende video, der viser liget af Saddam Hussein kort efter henrettelsen, blev i går lagt ud på internettet. Der er tilsyneladende tale om endnu en video, der er optaget skjult og uden myndighedernes tilladelse. Optagelserne varer i 27 sekunder og viser den tidligere diktators lig med hovedet stærkt forvredet og et gabende blodigt sår i nakken. Øjensynligt er optagelsen foretaget med et mobiltelefonkamera, og den frygtes at kunne udløse ny harme i Irak, hvor mange er rasende over forløbet af henrettelsen og behandlingen af den tidligere diktators lig efter hængningen. En tidligere, skjult optagelse har vakt stor opstandelse, da den viser den egentlige hængning af Saddam Hussein og har en lydside, hvor den dødsdømte eks-diktator hånes umiddelbart før henrettelsen. Den officielle optagelse fra henrettelsen viser ikke selve dødsøjeblikket. På de seneste optagelser vises først et lig på en båre, der er dækket af et liglagen. Da kameraet rettes mod hovedet, trækkes liglagenet til side, og Saddam Husseins skæggede ansigt kommer til syne - stærkt forvredet mod højre side og et sår under kæben på venstre side. To røde sårpletter ses også på hans venstre kind. Der høres stemmer på båndet.

To henrettelser udsat

Da liglagenet trækkes til side, bliver der råbt: "Hurtigt, hurtigt. Jeg tæller fra et til fire".En anden stemme siger: "Abu Ali, du tager dig af dette". Regeringen i Bagdad er trods opstandelsen over videoerne fortsat fast besluttet på at hænge Saddam Husseins halvbror og tidligere efterretningschef Barzan Ibrahim al-Tikriti samt den tidligere chefdommer ved revolutionsdomstolen Awad Ahamed al-Bandar, der blev dømt til døden i samme sag som Saddam Hussein, nemlig mordet på 148 mennesker i landsbyen Dujail i 1982.

Der har ellers været en lang række internationale opfordringer til, at regeringen skulle lade være med at hænge de to. Tidligere har regeringen sagt, at de egentlig skulle have været hængt sammen med Saddam Hussein, men der var ikke tid den 30. december tidligt om morgenen, da Saddam blev hængt, fordi det skulle nås inden solopgang på grund af en muslimsk helligdag.

ritzau

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu