Læsetid: 3 min.

Nydanskere redder hjemmeplejen

Rapport viser, at fremtidens udfordringer inden for hjemmepleje kun kan løses, hvis flere nydanskere bliver social- og sundhedshjælpere. Ældre Sagen kalder på den baggrund debatten om 'hvid hjemmehjælp' 'grotesk og nedslående'
17. december 2005

Nydanskere skal ind på arbejdsmarkedet. Både for deres egen skyld, for integrationens skyld og ikke mindst af hensyn til den fremtidige velfærd.

"Vi bør klappe i vores hænder af glæde over, at der er flere og flere nydanskere, der tager job i plejesektoren. Vi kan overhovedet ikke løse fremtidens velfærdsopgaver, hvis ikke den tendens fortsætter, og derfor er det så beskæmmende, når processen pludselig bliver afsporet, som vi har set det med diskussionen om 'hvid hjemmehjælp'," siger formanden for Fag og Arbejde (FOA), Dennis Kristensen.

Nødvendigheden af en stadig stigende erhvervsfrekvens blandt nydanskere er et punkt, der politisk er universel enighed om, og senest i forbindelse med Velfærdskommissionens rapport blev det slået fast, at opretholdelsen af 'Velfærdsdanmark' afhænger heraf.

Allerede i september 2004 beskrev FOA, i rapporten "Integration inden for social- og sundhedsområdet", hvordan der hvert år frem til 2015 skal ansættes 3.000 nye hjemmehjælpere, sygeplejere og andet social- og sundhedspersonale, blot til at afløse dem, der forlader arbejdsmarkedet. Dertil kommer, at der i 2015 vil være behov for godt 7.000 ekstra ansatte i denne sektor, fordi der til den tid vil være ca. 175.000 flere i alderen over 67 år.

Kenneth Hirsch Sørensen, kontorchef i Amtsrådsforeningen, der indtil den 1. januar 2007, hvor staten tager over som følge af kommunalreformen, har ansvaret for at planlægge rekrutteringen og uddannelsen af social- og sundhedsassistenterne, er helt enig med Dennis Kristensen:

"Det er klart, at samfundet står over for en stor opgave i forhold til at uddanne nok personale inden for social- og sundhedsområdet. Det er ikke job, der traditionelt har særlig høj status, og derfor er det meget problematisk, hvis man samtidig skaber opfattelsen af en barriere for de nydanskerne, som vi i stigende grad vil være afhængige af på dette område," siger Kenneth Hirsch Sørensen.

Helt forkert signal

Også foreningen Ældre Sagen tager klart afstand fra enhver form for diskrimination. Ældrepolitisk konsulent Olav Felbo kalder debatten om 'hvid hjemmehjælp' "grotesk og nedslående" og finder debatten meget uheldig, fordi man er nødt til at tage udgangspunkt i kvalifikationer:

"På længere sigt er det en bombe under hele forsøget på at rekruttere flere indvandrere til at arbejde i hjemmeplejen, hvis vi samtidig markerer over for de mennesker, som gerne vil og kan, at vi ikke har brug for dem. Så også af den grund er det et helt forkert signal at sende, hvis vi vil sikre, at der er hænder nok inden for det vigtige pleje- og omsorgsområde," siger Olav Felbo.

Han påpeger, at diskussionen om ældres ret til frit valg bør være mere nuanceret. Uoverensstemmelser mellem den ældre og hjemmeplejeren kan have mange udspring, der ikke behøver at have noget at gøre med etnicitet, og i de tilfælde, hvor hjemmehjælperen har anden etnisk baggrund, må man fokusere på de konkrete årsager. Handler det om manglende danskkundskaber, er det således ikke et etnisk spørgsmål, men et spørgsmål om kvalifikationer, mener han.

I lighed med kommunale hjemmeplejekontorer, pointerer han også, at det i dag faktisk fungerer godt i langt de fleste tilfælde: "Vi oplever faktisk mange eksempler på, at ældre, der i begyndelsen måske har været lidt forbeholdne over for en hjemmehjælper med anden etnisk baggrund, er blevet rigtig glade for deres hjemmehjælper. En del understreger endda, at de oplever, at netop hjemmehjælpere med anden etnisk baggrund ofte viser stor respekt for den ældre generation og er meget omhyggelige og omsorgsfulde i deres arbejde," siger Olav Felbo.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu