Læsetid: 5 min.

Det nye årtusinds store filantrop

10. juni 2005

Først den gode nyhed. Manden, som med en vis succes forudså internettet og mobiltelefonens gennembrud helt tilbage i 1970'erne, er overbevist om, at vi allesammen kommer til at arbejde mindre om 20 år.

Så den dårlige. Vi får ikke mulighed for at nyde vores nyvundne fritid, for den globale opvarmning betyder, at her bliver hundekoldt og vådt.

Sådan lyder to forudsigelser fra den britisk fødte it-guru James Martin, som tidligere på ugen donerede ikke mindre end 60 millioner pund (cirka 660 millioner kroner) til Oxford University, der åbner en ny afdeling med det specifikke formål at løse problemerne i det 21. århundrede.

Og de to forudsigelser bliver blandt de første områder, som den nye afdeling - der skal bære navnet James Martin 21st Century School - kommer til at beskæftige sig med, når den engang bliver klar. Og der er allerede indgået en aftale med regeringen om at løse klimaproblemerne. Med aftalen følger vel at mærke 7,2 millioner pund - næsten 80 millioner kroner.

"Hvis det kæmpe isbjerg, som Grønland udgør, begynder at blande sig med Golfstrømmen, så får det katastrofale konsekvenser for England og resten af Europa," siger James Martin.

"Vi ved ikke præcis, hvor stort et sammenbrud, det vil forårsage, det afhænger af, om det sker i løbet af 10 eller 50 år. Hvis det sker om 10 år, så er vi på den. På 50 år er der stadig en del, vi kan nå at gøre for at forhindre det. Men hvis det sker lige pludselig, vil temperaturerne dykke katastrofalt."

Til gengæld har James Martin et noget mere afslappet forhold til den øgede mængde fritid, vi går i møde.

"Stadigt flere jobfunktioner bliver automatiserede, og en masse job flytter til Indien og Kina - det er en udvikling, der ikke er noget at gøre ved," siger han.

"I løbet af de seneste 20 år er den teknologiske udvikling gået hånd i hånd med behovet for nye færdigheder. Folk arbejder meget mere intensivt nu, end de gjorde i 1970'erne. Men det kan ikke forsætte sådan."

"Vi kommer til at leve i en verden, hvor folk arbejder mindre. Derfor bliver vi nødt til at udvide vores interesser inden for kulturelle områder som musik, opera, teater og sport," siger James Martin.

Han håber, at den nye afdeling under universitetet i Oxford kan være med til at oplyse befolkningen om, at klimaforandringerne og de andre store udfordringer i det 21. århundrede er noget, der skal tages alvorligt.

Ideen opstod under et møde for tre år siden med John Hood, der i dag er vice-kansler på Oxford University. Og John Hood gik straks i gang med projektet, da han ankom til Oxford.

James Martin gør, hvad han kan for at benægte, at han er en millionærfilantrop, og han smiler også høfligt, nærmest forlegent, når man nævner den kolossale mængde penge, han har doneret til Oxford University.

"Det 21. århundrede vader i problemer, og der er brug for folk, der kan finde frem til nogle løsninger på de udfordringer," siger han.

Oxford er det eneste universitet, han har givet penge til, blandt andet fordi "jeg godt kan lide stedet", som han siger. James Martin har selv gået der, da han fra 1952 til 1956 læste fysik på Keble College.

I betragtning af hans ry for at være en ægte it-guru er det noget overraskende, at James Martin har insisteret på, at hans nye afdeling skal fokusere på menneskelige frem for teknologiske løsninger på problermene.

"Jeg har tilbragt størstedelen af mit liv i USA. Men amerikanske universiteter har en tendens til at fokusere på teknologiske løsninger. Og der er altså brug for, at vi kigger på andet end det."

"Jeg har på fornemmelsen, at vi er bedre til det her i England. Og især i Oxford og Cambridge."

Forskerne skal kigge på de menneskelige konsekvenser på forskellige områder som klimaændringer, et arbejdsmarked i forandring og de ekstreme økonomiske uligheder landene imellem. Derudover skal de også bruge tid på at formidle problemernes omfang videre til den brede befolkning.

"Det hedder sig, at den globale opvarmning er en større trussel end terrorisme. Men jeg tror ikke, folk har den opfattelse," siger han.

Det med at stable nye afdelinger på benene i Oxford er ikke noget nyt for James Martin. Han har tidligere finansieret universitetets Institute of Science and Civilisation, hvis forskning også skal bruges på James Martin 21st Century School.

"Civilisationen er noget, jeg interesserer mig meget for - hvad skal civiliseret opførsel være i det 21. århundrede, og hvordan skal vores børn opføre sig?"

James Martin var på besøg i Oxford tidligere på ugen i forbindelse med lanceringen af den nye afdeling, og især en ting slog ham. De studerendes tilgang til studierne er helt anderledes i dag, end dengang han selv sad på skolebænken. Studiemiljøet i dag - mistænker man ham for at mene - er meget mere afrettet ned i hans tid:

"Den gang blev vi opfordret til at overvære forelæsninger om emner, vi ikke selv studerede. Det gjaldt for os om at udvide vores horisont," siger han.

"Det gør det overhovedet ikke i dag. Studerende over hele verden bruger al deres tid på et enkelt fag i et desperat forsøg på at få gode karakterer."

Ikke overraskende foretrak James Martin tilgangen i 1950'erne. Der bliver brugt for lidt tid nutildags på at udvikle de unge studerendes forståelse og indsigt, mener han. Det er netop det, han håber den nye afdeling på Oxford Universitet kan opfordre til: At viden og forståelse bliver givet videre, så de aktuelle problemer kan blive løst.

James Martin startede sin egen karriere som rumforsker for IBM, inden han emigrerede til USA, hvor han tjente en formue på at skrive bøger, blandt andre den Pulitzer Pris-nominerede The Wired Society: A Challenge for Tomorrow, som forudså internettets ankomst. Derudover arbejdede han som konsulent inden for computer- og informations-branchen og startede sit eget firma, James Martin & Co, der nu går under navnet Headstrong.

Det er uvist, om fremtiden for James Martins nye afdeling på Oxford Universitet bliver lige så glorværdig som hans egen fortid. Under alle omstændigheder vil han nok mene, at den er et nødvendigt skridt på vejen til at sikre en fornuftig debat om verdens alvorlige problemer.

© The Independent og Information

Oversat af Anders Haahr Rasmussen

Fri ord side XX

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her