Læsetid: 5 min.

Nye Abu Ghraib-billeder puster til arabisk vrede

Tv-kanal afslører de hidtil værste torturbilleder fra det amerikanske fængsel. Men vi kan ikke blive ved med dette raseri over Vesten, vi må bruge kraften på at forbedre vore egne samfund, siger arabisk analytiker
16. februar 2006

Nye grusomme torturscener fra Abu Ghraib-fængslet i Irak blev i går offentliggjort på internationale tv-stationer, midt under den dybe tillidskrise mellem Vesten og store dele af den muslimske verden. De offentliggjorte billeder og videosekvenser er optaget samtidig med de tidligere publicerede fotos fra det amerikanske fængsel i Irak, men er hidtil blevet holdt hemmelige af det amerikanske forsvarsministerium Pentagon.

Det er den australske tv-station SBS, der har fået fat i 60 billeder samt videoklip, optaget i fængslet i slutningen af 2003 af tortur-involverede amerikanske soldater og forhørsofficerer, hvoraf syv siden er blevet retsforfulgt og dømt.

"Omfanget af mishandlinger, der vises på disse billedr, tyder på, at torturen og mishandlingen, som fandt sted i Abu Ghraib er betydeligt værre, end man hidtil har fattet," siger den australske tv-station i sin omtale af det offentligjorte materiale.

De nye billeder viser blodige irakiske fanger med alvorlige kvæstelser, skamferede af brændemærker, ophængt nøgne i benene, udsat for rasende fængselshunde med mere. Billederne viser blandt andet en mental retarderet fange blive mishandlet, voldtægtscener siges at være blandt motiverne, ligesom flere mishandlede lig er med på billederne, der i går vandrede fra den australske tv-station til blandt andet tv-kanaler i den arabiske verden.

Ved til et brændene bål

"Åh nej," siger specialkonsulent ved Dansk Institut for Internationale Studier, tidligere ambassadør i Irak Ole Wøhlers Olsen, ved oplysningen om den nye dokumentation for vestlig brutalitet i Irak.

"Dette er mere ved på et allerede brændende bål," siger ambassadøren med henvisning til den verserende strid mellem Vesten og den arabisk-muslimske verden om Jyllands-Postens Muhammed-tegninger samt den forleden afslørede video med mishandling af unge irakere i en britisk militærforlægning i Basra.

"Det kan godt være, at motivet til at offentliggøre billederne er berettiget indignation over, at der er endnu mere ubehagelige ting fra Abu Ghraib, end det vi hidtil har set, men det vil yderligere ophidse sindene i den arabiske verden og bidrage til den vrede, der allerede koger," siger Ole Wøhlers Olsen.

Han finder det stærkt beklageligt, men næsten umuligt at undgå, at der i en så stor militærstyrke som den internationale koalition i Irak - p.t. omkring 160.000 soldater - findes nogle få "rådne æbler", der er racister, ser irakerne som fjender eller er optændt af vrede over egne kolleger, som er blevet dræbt eller såret af oprørere og terrorister.

De nu offentliggjorte billeder menes at være blandt dem, hvorom USA's forsvarsminister Donald Rumsfeld i 2004 sagde: "Jeg så dem i aftes, og det er svært at tro på (...) Det kan kun beskrives som grov sadisme, grusomt og umenneskeligt."

Donald Rumsfeld nægtede i 2004 at offentliggøre billederne med den begrundelse, at det ville give yderligere næring til oprøret mod de amerikanskledede tropper i Irak. En amerikansk distriktsdomstol i New York under foresæde af dommer Alvin Hellerstein gik i september sidste år imod regeringen og besluttede, at 70 af billederne 0g tre videobånd skulle offentliggøres med det argument, at amerikansk åbenhed er et lige så vigtigt våben i kampen for frihed og demokrati som skydevåben og missiler. Dommer Hellersteins kendelse blev imidlertid appelleret af den amerikanske regering, der dermed opnåede at holde dem borte fra offentligheden - indtil nu.

Tvedeling skal trodses

På Al-Ahram Center for Political and Strategic Studies i Cairo siger den fremtrædende egyptiske analytiker, vicedirektør Muhammed al-Sayed Said, til Information, at den muslimske verden ikke bør reagere på de nye billeder med forstærket vrede.

"Det var min fornemmelse, at raseriet som følge af de danske profet-tegninger netop var begyndt at aftage, og nu kommer så den britiske militærvideo og dette fra Abu Ghraib, som jeg forventer, vil skabe ny vrede. Men jeg mener ikke, det er klogt at fokusere med ophidselse på enhver ny hændelse som denne," siger Muhammed al-Sayed Said.

"Den type kriser, som vi har oplevet den seneste måned, kan komme igen og igen, fordi der hele tiden vil være nogen, der tænker i at provokere, krænke, vække opsigt, øge dere avisoplag, eller fordi der f.eks. er militærfolk, der begår ugerninger. Vi bryder os ikke om det, vi føler os ydmygede, men det nytter ikke noget, at vi løber efter hver eneste krænkelse og indleder boykot af det ene land efter det andet, den ene virksomhed efter den anden. Det giver ikke mening at opretholde dette raseri," siger Said.

"I stedet for at fokusere så stærkt på, hvad Vesten gør, bør vi vende os mod vore egne samfund og arbejde hårdt på at udvikle dem, skabe demokrati og social udvikling. Og vi bør i stedet for at rase gå i dialog med Vesten som den bedste metode til at bekæmpe islamofobi, intolerance og racisme. Vi bør altså vende denne krise og den negative indstilling til hinanden til i stedet at blive starten på en positiv dialog og udvikling. Den vigtigste udfordring er at trodse den tvedeling mellem Vesten og de muslimske verden, som hele tiden bliver fremhævet," siger Muhammed al-Sayed Said.

Hans anbefalinger afskærer næppe arabiske røster fra at reagere vredt på de ny torturbilleder fra Abu Ghraib. En talsmand for Pentagon, Bryan Whitman, sagde i går til Reuters, at "ministeriet venter, at offentliggørelsen af alle disse billeder vil skabe yderligere ophidselse og forårsage unødig vold i verden."

De første vrede arabiske kommentarer blev i går aftes formidlet af nyhedsbureauerne: "Dette er i sandhed en amerikansk hæslighed, som intet andet land i verden kan konkurrere med. Amerikanerne burde undskylde over for menneskeheden, at deres regering lyver for verden med udsagnene om, at man kæmper for friheden, og at man kom til Irak for at redde det fra Saddam Husseins undertrykkelse," sagde den yemenitiske journalist Saleh Al Humaidi til Reuters.

Abu Ghraib er overfyldt

Alt mens torturbillederne fra 2003 ruller kloden rundt, melder bekymrede amerikanske militærfolk i Irak, at Abu Ghraib-fængslet i dag er så overfyldt med fanger, at det stimulerer fremvæksten af nye oprørere og terrorister og truer med at blive en slags Jihad-universitet.

Mens der i juni sidste år sad 3.563 fanger i det amerikansk bestyrede fængsel, så sad der med udgangen af januar 4.850. Det amerikanske militær havde planlagt gradvist at overføre fanger til irakernes egne fængsler, men efter afsløring af flere torturskandaler her er et par fængsler blevet lukket, og amerikanerne har indstillet overførslen af fanger. Dermed har yderligtgående religiøse og militante kræfter i Abu Ghraib rig lejlighed til at påvirke og rekruttere fanger til terrordåd, når de forlader fængslet.

"Vi er åbenlyst bekymrede for, at potentielle ekstremister og oprørere bruger vores fængselsfaciliteter til rekruttering og til at etablere netværk, og vi handler offensivt for at bremse deres bestræbelser herpå," siger oberstløjtnant Guy Rudisill til New York Times.

Andre militærkilder omtaler Abu Ghraib som "træningsfacilitet på kandidatniveau for oprøret."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu