Læsetid: 2 min.

Nye anholdelser efter bombeterroren i London

1. august 2005

Britisk politi anholdt i går yderligere seks personer med forbindelse til terrorangrebene i London den 21. juli. Samtidig fulgte politiet spor i Europa og Afrika for at optrævle netværket bag serien af bomber den seneste måned. Anholdelserne skete i to razziaer i den sydlige udkant af den britiske hovedstad, men de mindskede ikke frygten for nye attentater. "Vi har gennemført ransagninger på to adresser i Sussex-området i forbindelse med den 21. juli," sagde en talskvinde for politiet. Sikkerhedskilder sagde til avisen Sunday Times, at en tredje terrorcelle planlægger en række angreb med selvmordsbomber i London. Ifølge bladet er cellens medlemmer på fri fod, og de vil sigte mod 'bløde mål' såsom undergrundsbanen i Londons centrum. Den 7. juli dræbte fire bombemænd sig selv og 52 andre med sprængninger i tre undergrundstog og en dobbeltdækkerbus. Den 21. juli var der et lignende angreb, men det lykkedes ikke til fulde, fordi sprængstoffet ikke eksploderede.

'Ville bare skræmme'
Scotland Yards antiterror-chef, Peter Clarke, sagde på et pressemøde, at trods de seneste anholdelser "skal vi ikke være selvtilfredse. Truslen er der stadig, og den er meget reel". Men en Scotland Yard-talskvinde afviste formuleringerne i Sunday Times.
"Vi leder efter andre personer i forbindelse med den igangværende efterforskning. Vi taler ikke om celler," sagde talskvinden. Hun tilføjede, at der formentlig var flere personer involveret i angrebene den 7. og 21. juli, end myndighederne hidtil har pågrebet.
"Det er stærkt sandsynligt, at flere andre var med til at give husly, finansiere og fremstille anordningerne," sagde talskvinden. Mens britisk politi afhørte tre af de påståede bombemænd i London, indrømmede en fjerde, som blev pågrebet i Italien, at han deltog i angrebene den 21. juli, men han ville kun skræmme og ikke myrde nogen.
"Vi skulle sende et signal, og det gjorde vi, men vi havde ingen intentioner om at dræbe nogen. Det var bare en gestus," sagde Hussein Osman ifølge det italienske nyhedsbureau ANSA, der citerer afhøringsrapporterne. Den etiopiskfødte Osman, der torsdag blev anholdt i Rom, har over for italiensk politi afvist, at han har forbindelser til Osama bin Ladens globale terrornetværk. Ifølge ANSA mener italiensk politi ikke, at Hussein Osman har haft religiøse motiver for sine handlinger. Italiensk politi anholdt søndag Hussein Osmans bror, Fati Issac, fordi han tilsyneladende har skjult eller destrueret dokumenter med forbindelse til bombeangrebene. I Zambia oplyste politiet, at en britisk statsborger, som måske er en hovedhjerne bag angrebene den 7. juli, vil blive udleveret til Storbritannien.
Den pågældende brite, Haroon Aswat, kom til Zambia den 6. juli – altså dagen før angrebene – og blev pågrebet den 20. juli. "Vi forsøger stadig at afslutte de små detaljer med hensyn til udleveringen," sagde en embedsmand hos zambisk politi.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her