Læsetid: 2 min.

Den nye Annan er sandsynligvis fra Asien

Kampen om posten som FN's generalsekretær står sandsynligves imellem den indiske og den sydkoreanske kandidat. Det er dog helt op Sikkerhedsrådet, og de har ofte en joker i baghånden
1. september 2006

Der er ingen stillingsbeskrivelse, ingen ansøgningsfrist og højtkvalificerede og ivrigge kandidater kan som oftest skyde en hvid pil efter jobbet. Efter to embedsperioder takker FN's generalsekrætær Kofi Annan af ved udgangen af 2006, så spillet om hans efterfølger på en af verdens mest indflydelserige poster er i fuld i gang.

Flere kandidater har meldt sig i de seneste måneder, men nu tyder alt på, at kun to officielle kandidater står tilbage: Indiens FN-diplomat Shashi Tharoor og Sydkoreas udenrigsminister, Ban Ki-Moon. Men hvis de to har læst på lektien, ved de, at mange officielle kandidater i tidens løb har tabt pusten i slutspurten. Sikkerhedsrådet har ofte i tolvte time bragt en joker på banen. Det er nemlig det mangtfulde råd på 15 lande, der skal indstille deres kandidat til FN's generalforsamlings 191 medlemmer.

Ban svag favorit

Der er ingen officielle retningslinier, men Sikkerhedsrådet har igennem årene udviklet en procedure, hvor rådets medlemmer tilkendegiver på en kandidatliste, hvem de er positive og negative overfor. I en vejledende afstemning i juli toppede Sydkoreas Ban med 12 positive, en negativ og to neutrale stemmer. Indiens Tharoor kom ind på en tæt andenplads med ti positive, to negative og tre neutrale stemmer.

Hvis man vurderer de to kandidaters chancer i forhold til de tidligere generalsekretærer, er der ting, der taler til fordel for dem begge. Sikkerhedsrådet har historisk haft en forkærlighed for kandidater med en fortid i FN-systemet som Tharoor. På den anden side har rådet også foretrukket kandidater fra mindre og relativt neutrale lande. Et forhold, der kan være til fordel for den sydkoreanske kandidat.

Muligvis en tredje

Men det er ifølge flere kilder lige så sandsynligt, at Sikkerhedsrådet kommer op med en helt tredje kandidat. Således var hverken den svenske Dag Hammerskjöld, Perus Perez de Cuallar eller Kofi Annan opstillede af deres respektive lande, men spurgt direkte af Sikkerhedsrådet.

"Jeg troede, at det var en aprilsnar," skal Hammarskjöld efter sigende have sagt, efter at han fik opfordringen til at søge det prestigefyldte job.

Den mest oplagte mulige europæiske kandidat er Letlands præsident Vaira Vike-Freiberga, men det ville være en stor overraskelse, hvis et europæisk land bliver valgt. Det er Asiens tur, lyder det typiske svar fra folk i FN-systemet.

Om Sikkerhedsrådet er klar til en inder eller vil satse på en repræsentant fra det mindre og knap så dominerende asiatiske land, Sydkorea, ventes at stå klart i løbet af september.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her