Læsetid: 5 min.

Fra nye bøger

Jo flere retter, der kommer på bordet, des længere varer måltidet - det er endnu en god grund til at lave dessert! Og så er tømmermands-mad et nyt nicheprodukt i kogebogsverdenen. Efterårets kogebøger fulde af bud og forslag
19. november 2005

Maden og antallet af serveringer har betydning for hvor lang tid man bruger på måltidet. I min egen familie med teenagere stiger sandsynligheden for, at snakken går, når der også er sødt på menuen. Start med at planlægge desserten og lav nogle gode salte grønsagsretter som f.eks. suppe, bagte selleri eller andre småretter til at starte med.

Der er netop kommet en god dessertbog, der giver lyst til mere af den slags. Desserter behøver ikke at være et stort projekt, hvis det er en fornuftig frugtdessert eller pandekager. Mette Blomsterbergs bog er en håndsrækning til opskriftskrævende desserter, og som afslutning på valgugen er her hendes opskrift på de berømte Rådhuspandekager.

Rådhuspandekager 10-12 stk.

Pandekagedej: Korn fra 1 vaniljestang, 65 g sukker, 100 g hvedemel, 3 æg, 65 g smeltet smør, 2,5 dl sødmælk.

Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud med en lille kniv. Bland vaniljekorn, sukker og mel, og pisk godt med alle æggene. Smelt smørret i den pande, hvori pandekagerne skal steges. Pisk den smeltede smør i dejen. Pisk til sidst sødmælk i, og dejen er klar til brug. Steg pandekagerne ved god varme på en tefalpande, der er 15-20 cm i diameter. Det er unødvendigt at fedte panden igen, da der er rigeligt fedtstof i dejen.

Mandelmakroner: 65 g hele usmuttede mandler, 150 g sukker, 0,5 dl pasteuriseret æggehvide.

Blend mandler og sukker så fint som overhovedet muligt i en foodprocessor. Tilsæt æggehvide meget langsomt, mens der stadig blendes. Kom makronmassen i en sprøjtepose med en lille glat sprøjtetylle (1 cm i diameter.) Eller sæt makronmassen af med en lille ske. Beklæd en bageplade med bagepapir og sprøjt små runde kager med en diameter som en femkrone. Bag makronerne i ovnen ved 125 grader i ca. 25 min. Afkøl. Makronerne kan opbevares i tætsluttende dåse i op til 8 dage.

Vaniljecreme: Korn fra 1 vaniljestang + den tomme stang, 75 g sukker, 40 g maizena, 0,5 l sødmælk, 1 æggeblomme.

Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud med en lille kniv. Pisk sukker, maizena og vaniljekorn godt sammen. Pisk 1 dl af mælken i. Tilsæt æggeblommen og pisk godt. Kog de resterende 4 dl mælk op i en gryde med den tomme vaniljestang. Så snart mælken koger, tilsættes maizenablandingen. Cremen piskes godt igennem, mens den koger i 5 sek. Cremen tages fra varmen. Vaniljestangen fiskes op og cremen hældes i en skål. Læg et stykke husholdningsfilm direkte oven på cremen, da den ellers vil danne kondens. Afkøl straks cremen i køleskab. Cremen skal anvendes inden 2 dage.

Abrikossylt: 15 lyse tørrede abrikoser, 100 g sukker, 1,5 dl vand.

Hak abrikoserne fint, og kog dem i en gryde under låg med sukker og vand. Abrikoserne skal småkoge ca. en halv time for svag varme. Den varme sylt hældes i et sylteglas eller en beholder med låg og afkøles helt i køleskab. Sylten kan opbevares på køl i op til en uge.

Mandelsplitter og flødeskum: 150 g mandelsplitter, 6 dl piskefløde, ca. 1 dl god cognac eller likør. Mandelsplitterne ristes gyldne på en varm pande og afkøles. Fløden piskes rimelig stiv, men ikke grynet.

Rådhuspandekager: Læg alle de kolde pandekager ud på et bord. Pisk den kolde vaniljecreme godt igennem og fordel den ligeligt som en "pølse" midt på hver pandekage. Sprøjt evt. cremen ud med en sprøjtepose med glat tylle (1 cm i diameter). Undgå at sprøjte helt ud til pandekagernes sider. Bræk med hænderne 2 stk. mandelmakroner pr. pandekage i mindre stykker og fordel dem på vaniljecremen. Stænk makronerne med lidt cognac eller likør. Kom flødeskummet i en sprøjtepose, gerne med en stor stjernetylle, og fordel den på creme og makroner. Sprøjt gerne skummet helt ud til pandekagernes sider. Rul pandekagerne forsigtigt sammen og læg dem på lukningerne på det fad, de skal serveres på. Stryg abrikossylt ud på pandekagerne med en lille paletkniv. Drys med de afkølede ristede mandelsplitter. Rådhuspandekagerne opbevares i køleskab, indtil de serveres samme dag.

Opskriften er fra 'Dessert' af Mette J. Blomsterberg, 249 kr. Politikens Forlag

$SUBT_ON$Bagt selleri

1 selleri (kålrabi kan tilberedes på samme måde), 2 spsk. olie, 50 g smør, 2 spsk. hakket persille og citronsaft.

Tænd ovnen på 190 grader. Børst sellerien ren, og skyl den under den kolde hane. Pensl sellerien med olie og bag den i 1-1,5 time efter størrelse, til den er mør - stikker man en kniv i den, skal den kunne trækkes ud igen uden modstand.

Rør blødt smør med citronsaft, salt, peber og hakket persille. Skær toppen af og skrab den bagte selleri ud. Kom en klat rørt smør på toppen. Server som forret eller som tilbehør til fisk, svin eller kalv.

Opskriften er fra 'Rodfrugterne' udgivet af Haddoc og Årstiderne..

I bogen Den skaldede kok - en kogebog til store drenge er der et kapitel om 'tømmermandsmad' - en stribe af salt reparationsmad. Her er et eksempel på gode råd og en opskrift, der måske vil lindre, hvis man har svært ved at komme ud på den anden side af en julefrokost.

Stegt kartoffelmad med bacon, ansjoser, kapers og rå løg - til fire personer

Ofte har man kogte kartofler i køleskabet fra dagen før, ellers må man lære at koge rigeligt.

4-6 stk. kogte kartofler, 8 skiver røget flæsk a ca. 0,5 cm's tykkelse, 16 stk. ansjosfileter

4 spsk. kapers, 1 stort rødløg, 1 bundt purløg, 4 spsk. mayonnaise, groft salt til flæsket

salt og peber, rapsolie og smør til stegning og 4 skiver groft rugbrød

Steg flæsket ved jævn varme i olie på panden, skiverne skal være gyldne og sprøde. Når de er færdige, lægges de på et par stykker køkkenrulle og drysses med groft salt. Kartoflerne skæres i ikke for tynde skiver. Kom derefter olie på panden, og når olien er varm, tilsætte en god klat smør. Lad det bruse af. Steg nu kartoffelskiverne, til de er gyldne og sprøde i kanten. Imens de steger, hakker du løg og skyller og skærer purløg. Når kartoflerne er færdige, lægges 2 skiver stegt flæsk på hver skive rugbrød. Anbring så de lune kartoffelskiver og derefter kapers, hakket rødløg og et par ansjosfileter ovenpå. Pynt med mayonnaise, skåret purløg, salt og peber.

Opskriften er fra 'Den skaldede kok' af Carsten Olsen, 299 kr. Aschehoug

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her