Læsetid: 3 min.

Nye garantier truer

16. september 2000

»Der er panik i ja-lejren. Og så er det tid til skuespil for folket. Det er ganske forudsigeligt.«
Fhv. minister Ivar Nørgaard (S) til Ritzau

TOLV DAGE har ja-siden nu til at vende slaget. Og ændre den ja-kurve, der de seneste dage har udviklet sig ligesom euroens kurs på valutamarkederne.
En tillidskrise kan man tale om – i begge tilfælde.
Det absurde i situationen er, at de store ja-partier nu – takket være valuta-balladen – får nogle af deres mere useriøse påstande tilbage i hovedet. For hvorfor er det nu, at den faldende eurokurs vækker så stor bekymring? Det skyldes ikke mindst, at euroen er blevet groft overlanceret. At vi var blevet stillet noget andet i udsigt: Når den fælles valuta først var en realitet, ville valutakriser være en saga blot – og sund økonomisk aktivitet ville kunne udvikles i trygge og stabile rammer.
Sådan er det selvfølgelig ikke. Euroen er et skrøbeligt projekt. De store spændinger mellem dollar, yen og de europæiske valutaer forsvinder selvfølgelig ikke for tid og evighed, blot fordi der er opfundet en euro. Og specielt ikke, når der stadig er så mange forskellige europæiske holdninger til den videre udvikling af den politiske union.
Euro-projektet er som ikke blevet hverken værre eller bedre af de sidste ugers kursudsving. Det er kun nogle af de mere hule ja-argumenter, der er blevet hængt til tørre.

DET KRÆVER på den baggrund en særlig barok form for ja-humor at give sig til at tale om nye vidtgående løfter til vælgerne. Fredagen igennem cyklede historien rundt om en fælles S-V-K-aktion for afgivelse af garantier om folkepensionen efter et ja. Oprindelig kom tanken fra den tidligere smedeformand Georg Poulsen (S) – men i nogle timer havde tanken Venstres opbakning. I hvert fald at dømme efter udtalelser fra næstformand Lars Løkke Rasmussen.
En forrygende tanke: Poul Nyrup i spidsen for endnu en pensionsgaranti. Så manglede det næsten bare, at han samtidig lovede, at de tre andre danske EU-forbehold skal opretholdes til tid og evighed.

TANKEN OM en pensionsgaranti kom, efter at dele af nej-siden har haft held med at beskrive euroen som en langsigtet trussel mod bl.a. folkepensionen. Fordi valutaunionen hævdes at ville fremme en skatteharmonisering – hvilket for Danmark vil betyde en sænkning af mange skattesatser – med deraf følgende problemer med at få de offentlige budgetter til at hænge sammen.
Problemet er blot, at der er meget pop i at give euroen skylden for dette potentielle problem. På en række skatteområder – mest tydeligt selskabsskatten – betyder internationaliseringen, at det bliver sværere og sværere for små lande med stor udenrigshandel at have væsentligt højere skatteprocenter end dem, de konkurrerer med. Samtidig er blandt andet e-handel en tikkende bombe under afgiftssystemerne. Alt sammen noget, der er skrevet tykke ekspertrapporter om. Og som er processer, der er i gang – euro eller ej.

DET VILLE unægtelig været meget nemmere at være vælger, hvis man på afstemningsdagen kun skulle tage stilling til henholdsvis ja- og nej-kampagnen. Så kunne man med god samvittighed og sagligheden i behold stemme blankt.
Men uholdbare garantier og overdrevne trusselsbilleder har det med ikke at ændre sagens reelle indhold.
Hertil hører i øvrigt, at mange af de nej-argumenter, der går på hele euro-konstruktionen, ikke er meget værd som stemme-vejledning al den stund, at det ikke står i danskens magt at stemme hele molevitten væk.

MENS FOLK med hang til den slags diskuterer videre, hvordan om pension og byggerente muligvis påvirkes af euroen, kunne det være nyttigt, hvis nej-sidens fremmeste ville give deres bud på de kommende års politiske EU-udvikling. Størstedelen af nej-siden vil ikke (længere) have Danmark ud af EU. Men hvilket EU vil de så have? Hvilken politisk udvikling i EU skal et nej fremme?
»Det er på tide at spørge, hvad den forventede sejr skal bruges til«, som Ejvind Larsen skrev i gårsdagen avis med særlig adresse til nej-sidens EU-tilhængere.
Imens der svares, kunne begge fløje gøre debatten en stor tjeneste ved ganske enkelt at holde både garanti- og trusselspause.

mol

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu