Læsetid: 2 min.

Det nye højres filosof

27. august 2005

Det nye højres filosof, Kai Sørlander, forsøger (den 23. august) at redegøre for "forholdet mellem de værdier, som terroristerne står for, og de værdier, som den vestlige verden står for."

Sørlander mener, at Vestens værdier er baseret på "menneskeretsideologien", og at denne udspringer af "den kristne kultur". Ingen af delene er rigtigt.

Menneskerettighederne har deres udspring i det opgør med den kristne kultur, som satte ind i oplysningstiden. De var en reaktion på den forfølgelse af anderledes tænkende og på de etniske massakrer, som praktiseredes i kristendommens navn.

Og når Sørlander specielt fremhæver den protestantiske kristendom for dens adskillelse af religion og politik, kender han ikke Luthers religiøst begrundede opfordring til at fratage jøder alle politiske rettigheder og foranstalte massedrab på dem.

Det er meningsløst at påstå, at Vesten skulle være fælles om værdier, der udspringer af menneskerettighederne. Den førende vestlige nation, USA, har til stadighed overtrådt disse rettigheder med sin støtte til tortur og terror overalt i Den Tredje Verden, og i dag står Abu Graib og Guantanamo som monumenter over foragten for menneskerettighederne.

Denne foragt deles af de to chefideologer for Dansk Folkeparti, Søren Krarup og Jesper Langballe. Menneskerettighederne er et bolværk imod det 20. århundredes to store totalitære ideologier, kommunismen og nazismen, men Krarup ser det omvendt, for "retfærdighed kristeligt forstået er et andet ord for Guds tilgivelse af syndere eller for synderens henvisthed til Gud". Derfor kan han konkludere i Dansen om menneskerettighederne:

"Denne ganske afgørende sondring kender farisæismen eller menneskerettigheds-ideologien ikke til, og netop derfor er den farisæisme, hyklerisk og skinhellig selvgodhed, der i sine praktiske og faktiske konsekvenser bliver til en djævelsk heksejagt og udryddelse af 'uretfærdige'. Det tyvende århundredes excesser i kommunisme og nazisme er alle børn af denne farisæiske dæmoni, og menneskerettigheds-ideologien er kun dæmoniens seneste og måske mest forhærdede udslag."

USA og Iran

Menneskerettighedernes begreb om, at alle mennesker er lige for loven er ifølge Krarup "i klar modstrid med kristendommens forkyndelse af alle menneskers lighed i Kristus." Og ligheden i Kristus betyder "ikke i naturen eller samfundet. I kraft af dåben, ikke som en politisk eller ideologisk humanisme."

Ligheden er således en specialitet for de kristne og ikke for andre. Dermed opretholder danske præster ikke sondringen mellem religion og politik.

Mens Vesten således ikke bindes sammen af det værdifællesskab, som Sørlander postulerer, er der et langt større værdifællesskab mellem USA og Iran: Begge lande praktiserer dødsstraf, endda mod halvstore børn og evnesvage.

Også Jesper Langballe tilhører dette fællesskab hen over religionernes grænser, idet han går ind for dødsstraf mod danske statsborgere.

Han har kritiseret, at vi skulle være forpligtet til at hjælpe danskeren Omar Maarouf, der er dødsdømt i Marokko. Langballe ser ingen grund til at hjælpe, endsige have medlidenhed med "en slyngel fra et terrornetværk"( Politiken den 25. august 2003), hvorved han sanktionerer den særlige marokkanske retspleje, som under tortur fremtvinger opdigtede 'tilståelser' og derpå idømmer dødsstraf.

Det er et forunderligt eksempel på, at danske præster repræsenterer de samme værdier som islamisterne.

Kai Sørlanders kluntede forsøg på at sætte skel mellem vestlige og muslimske værdier holder ikke en meter.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu