Læsetid: 5 min.

Nye knøse på karréen

Portræt. Fra deres beskedne bolig i Svendborg sender brødrene Morten og Lasse remser og ordgejl ud på nettet i form af jazzinspireret rap. Indtil videre er lytterskaren begrænset , men det lysner for de unge ordekvilibrister
16. marts 2007

På døren ind til Morten Staal Vigsøs værelse hænger et lokalt avisudklip: "Syge børn på Fyn har det skidt," står der.

Bag døren skulle det sproglige niveau gerne være højere, for sammen med lillebror Lasse på 19 år danner Morten på 24 rapbandet De 2 Hjul af Staal, eller bare D2HAS. De to drenge kalder sig selv ordekvilibrister - de er blandt den unge generation af rappere, der prioriterer den sproglige kreativitet, og fra Mortens værelse indspiller de legende og rimende rap, som de lægger gratis ud på nettet. Værelset er pyntet med musikinstrumenter - adskillige guitarer, en banjo, et keyboard, en violin, en saxofon, en pladespiller, en bas og diverse slagtøj.

Koncept

Ud over at være musikstudie fungerer rummet som stue, køkken og soveværelse. I stueafdelingen samler bandet sig.

"Du blir' min ven når / du kommer til Svendborg," hedder det i De 2 Hjul af Staals sang "2 Dekader Dansk Rap", og Morten og Lasse er da også særdeles gæstfrie og har stillet pilsnere, chips og eksemplarer af deres første cd, Demobånd klar på bordet.

Egentlig er citatet en omskrivning af Aalborg-rapperen Jonny Heftys linje "Du går kold når / du kommer til Aalborg," for hele den pågældende sang består af omskrivninger af gamle danske raplinjer:

Morten: "Det er sådan i dansk rap, at man helst ikke må stjæle rim og idéer fra andre. Og så tænkte vi, at så laver vi en hel sang, hvor vi ikke gør andet," forklarer Morten. Og det er typisk for De 2 Hjul af Staal at lave den slags koncepter for deres numre - de har en sang, der kun handler om mælk, en om menstruation, som hedder Yum Suf (Det Røde Hav på hebræisk), en om tidsparadokser, en om omvendt kønsdiskrimination og en om at skide i bukserne.

Morten: "Vi kan godt lide at have nogle rammer for vores sange - det er udfordrende. Så tænker vi over, hvor meget vi kan sige om mælk eller menstruation - gerne med en masse billeder fra populærkulturen."

Lasse: "Man kan se mange af sangene som eksperimenter."

Morten: "Jeg er ved at skrive en sang, der kun består af palindromer - altså sætninger, der er staves ens forfra og bagfra. Og så midt i sangen starter jeg bagfra - så sangen også bliver et palindrom," siger han.

"Men den tager godt nok lang tid at skrive," tilføjer han. En fejl-sang er også på vej.

Morten "Den skal kun bestå af sprogfejl. 'En driks' 'Hångklæde', 'et og landet', og så skal den selvfølgelig rappes af en helvedes karl."

Lasse: "Hångklæde kan godt rime på omkvæd." En anden sang fra Demobånd hedder (Åh, Smukke Freja) Beskidte Møgfisse. Første vers er en kærlighedserklæring, men så ringer Freja og slår op, og anden del er ren tilsvining:

Forbilleder

Morten: "Jeg skrev den, fordi jeg var træt af at høre rappere lave kærlighedssange, og på en anden sang er pigen en fucking luder. Så tænkte jeg, at det ville jeg prøve at lave i et og samme nummer. Men igen handler det også om ham, der siger det. Man skal ikke tage det for gode varer - ligesom når vi har en figur, der hedder Dan Skesvin - der udtaler sig om tyskere, indvandrere og amerikanere. Men sangen handler jo om ham selv. På den måde kan man lege med rollerne."

Normalt gør de to rappere ikke grin med andre: "Vi vil hellere vise, hvad vi synes, der mangler i andre tekstuniverser og prøve at præge andre i samme retning. Mod mere ordleg. Vi kan lide at have tomme pladser i sproget, hvor folk selv kan finde på, hvad det betyder. I pladens begyndelse er der mange tomme pladser, og senere kommer der så forklaringer på nogle af dem. Andre forklarer vi slet ikke. Ordet 'Nogo' bruger vi for eksempel meget. Når vi sender nyhedsbrev til vores fans..." siger Morten.

Lasse kigger på sin bror: "Hold da op, der er da 40, der modtager det nyhedsbrev," siger Morten og fortsætter: "Så skriver vi altid 'venlig nogo' De 2 Hjul af Staal," siger han.

Også rimene går de to rappere op i.

Lasse: "Rimene skal være originale. Jeg gider ikke lytte til rappere med dårlige rim: 'Jeg sidder og drikker bajer/lørdag aften lige som jeg plejer'. Det har man hørt for mange gange."

Men det skal ikke være rim for rimenes skyld:

Lasse: "Nogle gange kan det være langt ude, fordi man kører ud af en lang række af rimkæder. Men normalt er der da en mening med det. Når man laver sange, så er det jo fordi, man har noget, man gerne vil sige. Hvis det var ren lyd, kunne man jo bar sige "bla bla bla / da da da."

Blandt forbilleder nævnes Beatles, Steppeulvene, Kim Larsen, og C. V. Jørgensen.

Morten: "Når det kommer til rap er det Malk de Koijn, L:Ron:Harald og Hvid Sjokolade, men vi prøver at begrænse, hvor meget vi lytter til det, for at få et originalt udtryk." De to drenge er især trætte af at blive sammenlignet med Malk de Koijn.

Lasse:"Vi er selvfølgelig beærede over det, men det kan være irriterende, når folk siger, at det er et plagiat af Malk de Koijn."

Morten: "Det er også irriterende, at fordi det er rablende og skævt, så tænker folk Malk de Koijn. Det er både unfair over for folk, der eksperimenterer med sproget, og over for Malk de Koijn, som skal stå fadder til en hel generation af 'hiphop-sjollerter, der rapper om knallerter'."

Ordspil

Stom P. nævnes også som forbillede: "Vi har mange Storm P.-bøger. Han er mester i dobbeltbetydninger og den slags," siger Lasse.

- Hvad kan man bruge Storm P. til?

Morten: "Ordspil. Det er vigtigt. Det er ikke fordi, vi napper noget fra Storm P., det er bare som inspiration. Det er ting fra vores hverdag, der bruges." Og så er der mor - ikke at forglemme:

Morten: "Mor har bidraget med mange gode ord. Når man havde været til halbal i 8. klasse og fået sugemærker, så sagde hun, 'Hvad er det for en niøjen, du har været sammen med'."

"En niøjen er en slags sugemalle, der ser ud som om, den har ni øjne," forklarer Lasse.

"Ja, og så bruger vi det i en sang." Lysten til at lege med ord strammer også fra mor. Morten: "Mor skrev revyviser til Ulbøllerevyen, så hun dyrker det selv."

- Ulbøllerevyen?

"Vi er fra Ulbølle," siger Lasse stolt.

Ind til videre er De 2 Hjul af Staal mest berygtede i Svendborg og omegn - samt i afkroge af internettet. Men den 7. april skal de til København og spille. Det er sitet MyMusic.dk, hvor De 2 Hjul af Staal har lagt deres Demobånd gratis ud, der har inviteret:

"Og måske får vi en pris. Der skal overrækkes priser den aften, og vi er nomineret til to." Men først og fremmest skal de fokusere på jobbet.

Morten: "Vi skal over til vores nye dj og øve her senere i dag. Det er første gang, vi prøver det."

- Hvem er det?

"Det er én, der hedder DJ Morten."

Lasse: "Hehe."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det er sgu ærgerligt (alle) jeres sange ikke længere ligger på nettet. Jeg overvejer nu at få mit Demobånd fra '07 rammet ind, så det ikke går til i ælde.