Læsetid: 5 min.

De nye magthavere stemmer radikalt og afviser Socialdemokraterne

... og afviser Socialdemokraterne De yngre veluddannede opfatter Socialdemokraterne som politisk i vildrede og DF som moraliserende og intolerante. De 30-45-årige genkender til gengæld sig selv i de radikale: Globale og solidariske. Men der er visse ridser i lakken, mener flere eksperter
18. august 2005

De yngre veluddannede opfatter Socialdemokraterne som politisk i vildrede og DF som moraliserende og intolerante. De 30-45-årige genkender til gengæld sig selv i de radikale: Globale og solidariske. Men der er visse ridser i lakken, mener flere eksperter

De nye magthavere sidder med nøglen til fremtidens samfund. Hvad de ikke kan ændre indefra, må de imidlertid ligesom alle andre forsøge at få udbredt ved valgurnerne. Men hvilke partier er i høj kurs blandt de 30-45-årige med videregående uddannelser? - dem der tidligere hed nå-generationen eller generation X. Og hvordan adskiller generationens politiske ønskeliste sig fra den resterende befolknings? I-følge en spørgeskemaundersøgelse, som analysebureauet Epinion har gennemført for Information, står tolerance, solidaritet og en ansvarlig økonomisk politik højt på de yngre veluddannedes dagsorden.

"Denne her generation er de første til for alvor at blive ramt af den øgede individualisering, der har fundet sted de sidste 20-30 år. De stemmer derfor ikke så meget efter tilhørsforhold og sociale bevægelser, men i højere grad efter, hvor gode partierne er til at gribe fat i enkeltsager. Politisk troværdighed, karisma og mod tæller derfor utrolig meget," fortæller lektor i sociologi på Roskilde Universitetscenter Anni Greve.

Bedste af flere onder

Hvis de yngre veluddannede bestemte mandatfordelingen i Folketinget, ville Det Radikale Venstre være det parti, der oplevede den største fremgang i forhold til sidste folketingsvalg med en fordobling af mandatantallet. Det viser undersøgelsen fra Epinion, hvor 17 procent af de 507 adspurgte bakkede op om De Radikale. I undersøgelsen fremgår det også, at kun en femtedel af de veluddannede er bekymrede over globaliseringen. Synet på globalisering taler i høj grad til De Radikales fordel ved stemmeurnerne, fortæller Anni Greve:

"Man falder i søvn, når man hører partiernes svada om globalisering. Vælgerne savner en kobling mellem den store fortælling om globaliseringen og dens konsekvenser til, hvad den egentlig betyder i hverdagen. Og den disciplin er De Radikale de bedste til. Samtidig fremstiller de ikke globaliseringen som noget negativt, og det er noget, der tiltaler de veluddannede - de står jo ikke til at miste deres job på grund af globaliseringen."

Anni Greve forklarer, at mange højtuddannede unge ikke nødvendigvis kan forlige sig med alle punkter i De Radikales valgprogram, men at de stemmer efter det bedste af flere onder.

"Jeg tror ikke den store opbakning til De Radikale blandt denne befolkningsgruppe holder længe. Mange stemmer radikalt som en reaktion på den oppustede stemning omkring indvandrer og globaliseringspolitikken blandt de borgerlige partier og Socialdemokraterne," siger Anni Greve og fortsætter:

"Når partierne prøver at vække stærke følelser blandt deres vælgere, når det for eksempel gælder udlændingeproblematikken, støder de, de veluddannede vælgere bort."

DF er yt

Og det kan man tydeligt se på de nye magthaveres ringe opbakning til Dansk Folkeparti. Kun tre procent ville sætte deres kryds ud for Pia Kjærsgaard og hendes tropper, hvis der var folketingsvalg i morgen. Hvis det stod til de yngre veluddannede, skulle DF altså reduceres til Danmarks tredjemindste parti fremfor der tredjestørste, som tilfældet er i dag.

"De veluddannede bryder sig ikke om Dansk Folkeparti, fordi de føler sig stødt af partiets modvilje imod indvandrere og ulandshjælp samt partiets store fokus på lov og orden," fortæller Jørgen Goul Andersen, der er professor ved Institut for Økonomi, Politik og Forvaltning ved Ålborg Universitet.

Han forklarer, at den klassiske måde at opdele partier i en højre-venstre-skala i dag er erstattet af en skala for eller imod indvandring. Og det er blandt andet grunden til, at Socialdemokraterne har opbakning fra seks procent færre i gruppen af yngre veluddannede end hos befolkningen som helhed. Når det gælder det taktiske spil om partiernes udlændingepolitik, har Socialdemokraterne nemlig de seneste år bevæget sig stadig længere væk fra de højt uddannede vælgere, forklarer Jørgen Goul Andersen:

"Det kan godt være, at Helle Thorning Schmidt er symbolet på, at de unge er ved at sætte sig på magtfulde positioner i samfundet, men når det gælder værdipolitik, svarer hun ikke særlig godt til de veluddannede."

Som en våd tavle

Venstre møder, modsat Socialdemokraterne, en større velvilje blandt de nye magthavere end hos befolkningen som helhed. 33 procent bakker op om Danmarks liberale parti - til sammenligning fik partiet 29 procent af stemmerne ved sidste folketingsvalg. Jørgen Goul Andersen fortæller, at det primært er historisk betonet, at Venstre møder større goodwill end Socialdemokraterne blandt de 30-45-årige.

"Det er en generation, der er vokset op under en ny-liberal bølge og stor arbejdsløshed. De har traditionelt ikke været særlig politisk engagerede, og den liberale diskurs har gjort, at de har været mere optagede af deres egen situation end tidligere generationer. Man kan sammenligne det med at skrive på en våd tavle: Det er svært at viske det skrevne af igen," siger han.

Hele 76 procent af de 30-45-årige sætter ifølge Epinion-undersøgelsen partiernes økonomiske politiks påvirkning af samfundet som helhed vigtigere end deres egen privatøkonomiske situation. Kun 17 procent sætter deres egen privatøkonomi først. Men det tal sætter Jørgen Goul Andersen spørgsmålstegn ved. For en ting er, hvad de veluddannede yngre svarer i en spørgeundersøgelse, noget andet er, hvad generationen reelt sætter deres politiske kryds ud for.

"Det er jo en gruppe, der har en god økonomi, og derfor er interesserede i en borgerlig økonomisk politik. Når det kombineres med de veluddannedes utilfredshed med Socialdemokraternes værdipolitik, har man forklaringen på, hvorfor partiet ved sidste valg mistede stemmer til De Radikale," siger Jørgen Goul Andersen.

Hvad vil Helle?

Samtidig har Socialdemokraterne et troværdighedsproblem blandt de veluddannede vælgere, forklarer fremtidsforsker Anne-Marie Dahl, der selv tilhører gruppen af veluddannede 30-45-årige.

"Jeg kan se på min egen bekendtskabskreds, at mange stemmer på De Radikale, og at mange er skeptiske over for Helle Thorning Schmidt. De er bange for, at hun bare er lakken, der dækker over et traditionelt parti. Folk mangler kort sagt stadig at få svar på, hvad Helle egentlig vil med partiet," siger Anne-Marie Dahl.

Og det kan lektor i Sociologi Anni Greve godt nikke genkendende til. Hun mener, at Socialdemokraterne længe har været i et 'vadested':

"Veluddannede mennesker vil gerne have et politisk modspil, og så vækker det jo ikke særlig stor respekt, at Helle Thorning Schmidt siger det samme som Fogh - blot på en anden måde. Så sidder man tilbage med et meget centralt spørgsmål: Hvad er Socialdemokraternes plan for det her samfund."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her