Læsetid: 3 min.

'De nye muligheders regering'

Tysklands kommende kansler Angela Merkel betegner aftale med socialdemokraterne som retfærdig. Også SPD-formand Müntefering er tilfreds efter ugers tovtrækkeri
11. oktober 2005

Berlin - Angela Merkel trak i går det længste strå i opgøret med Gerhard Schröder efter det tyske forbundsdagsvalg for tre uger siden. Den 51-årige formand for de kristelige demokrater i CDU bliver dermed Tysklands første kvindelige forbundskansler, når CDU og søsterpartiet CSU i november har afsluttet koalitionsforhandlingerne med Schröders socialdemokratiske SPD.

Socialdemokraternes højrefløj opfordrer nu den afgående forbundskansler til at blive udenrigsminister og vicekansler under Merkel, men den 61-årige skal have andre planer end at blive minister i en stor koalition og allerede være blevet tilbudt en rådgiverstilling hos den russiske energigigant Gazprom.

De tre partiers ledelser bakkede mandag op om den aftale, der skal danne grundlag for regeringsforhandlingerne, og som Merkel sent søndag sammen med den kommende økonomiminister, CSU-formand Edmund Stoiber, fik forhandlet på plads med Schröder og dennes partiformand Franz Müntefering.

CDU-formanden betegnede det på en pressekonference i Berlin som retfærdigt, at SPD får otte ministerier i den nye regering, hvor CDU og CSU til gengæld får henholdsvis fire og to ministerier ud over posten som kansler, forbundsdagsformand og chef for kanslerministeriet.

Da CDU samtidig sløjfede planer om at beskatte nat- og søndagsarbejde og stække fagforeningernes magt, fik SPD ifølge iagttagere en god betaling for at ofre Schröder, som foreløbig deltager i de regeringsforhandlinger, der indledes næste mandag.

Ved en korsvej

Selv om oppositionen kritiserede den kommende regering for at være baseret på et tvangsægteskab og den mindste fællesnævner, fastslog Merkel, at hun går efter at få dannet "de nye muligheders koalition", der først og fremmest skal bekæmpe massearbejdsløsheden.

"Vi står i dag ved en afgørende korsvej," sagde hun og tilføjede, at den store koalition var udtryk for vælgernes ønsker, idet hverken Schröders afgående rød-grønne forbundsregering eller den konservativt-liberale opposition opnåede et flertal ved valget den 18. september.

Efter de to partier endnu indædt havde angrebet hinanden i valgkampen, mente Merkel nu, at der var skabt de bedste forudsætninger for en ny start og en stor koalition, "som vi alle inderligt ønsker".

På SPD's bestyrelsesmøde blev aftalen godkendt med 40 ja-stemmer, to nej-stemmer og syv blanke stemmer, men flere socialdemokrater udtrykte vrede over aftalen, fordi CDU blandt andet sikrede sig undervisningsministeriet.

Formanden for SPD's højrefløj Seeheimer-kredsen, Johannes Kahrs, der i weekenden betegnede Merkel som uduelig, opfordrede Schröder til at blive udenrigsminister, hvilket da også ser ud til at være den ministerpost, som SPD får vanskeligst ved at besætte.

"Vi har brug for en reformmotor i denne koalition, og vi kan ikke undvære ham," sagde Kahrs, der ligesom flere andre socialdemokrater har truet med ikke at stemme på Merkel, når den nye Forbundsdag skal vælge Tysklands ottende kansler.

Succesrige forhandlinger

Müntefering selv sagde efter bestyrelsesmødet, at der ikke er sat navne på de socialdemokratiske ministre og heller ikke blevet talt om Schröders fremtid.

"Men hans afgørelse er blevet mødt med stor respekt," sagde Müntefering på en pressekonference med henvisning til, at Schröder i sidste ende bøjede sig og overlod kanslerposten til Merkel efter tre ugers tovtrækkeri om magten.

Partiformanden står nu over for opgaven at sælge aftalen til sit bagland. Således står arbejds- og økonomiminister Wolfgang Clement overraskende ikke til rådighed for en stor koalition, som han ellers længe har talt varm for. Clement smækkede i går i vrede med døren, fordi Müntefering og Schröder i hans øjne "mistede nerverne", da de gik med til at splitte hans ministerium i to igen.

Alligevel fastslog Müntefering, at SPD kom succesrigt ud af forhandlingerne, selv om et samarbejde med CDU ikke var det, han oprindeligt var gået efter.

"Vi har i dag tydeliggjort, at vi er parate til at overtage et ansvar. Det er en vigtig afgørelse for vores land og for de tyske socialdemokrater, og det vigtige er nu at få fornyet Tyskland og sikret den sociale retfærdighed," sagde han og fastslog, at den nye regering skal være et stabilt, fireårigt samarbejde.

Først skal partierne dog i regeringsforhandlingerne blandt andet enes om, hvorvidt momsen, som foreslået af CDU, skal hæves, og om atomkraftværkerne som planlagt skal lukkes. Efterfølgende skal regeringssamarbejdet godkendes på partikongresser.

At der langtfra er tale om et samarbejde mellem ønskepartnere fremgik tydeligt af, at Müntefering på et spørgsmål om, hvad der kvalificerer Merkel til at blive kansler, blot tørt konstaterede, at hun er formand for CDU.

Selv erkendte den kommende forbundskansler efter gentagne spørgsmål, at hun var glad.

Hun kommer til at stå i spidsen for den anden store koalition i forbundsrepublikkens historie, efter CDU/CSU og SPD også regerede sammen fra 1966 til 1969.

ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her