Læsetid: 2 min.

Nye nakkedrag til Vatikanet

Daniel Silvas thriller er i slægt med Da Vinci-mysteriet
21. juli 2005

Fænomenet Dan Brown har som bekendt sat en række oplagsrekorder med romanerne Engle og dæmoner og Da Vinci-mysteriet - sidstnævnte er blevet solgt i over 100 millioner eksemplarer og tilmed udkommet i en illustreret udgave, så læseren bedre kan følge med i de mystiske tildragelser i Louvre og de andre lokaliteter, hvor romanen udspiller sig.

Daniel Silva har tilsyneladende begivet sig ud på Dan Browns løjpe, i hvert fald når det drejer sig om at give Vatikanet og de mægtige kardinaler i Rom nogle gevaldige nakkedrag. Hermed skal det ikke antydes, at han har kikket Brown i kortene, for Vatikanets mand må være skrevet, inden Da Vinci-mysteriet kom på gaden, så enten er der tale om en trend eller et tilfælde. Og for øvrigt er Silva bestemt ikke nogen ukendt forfatter hjemme i USA - han har været CNN-journalist i San Francisco og bor nu i Washington, hvor han med basis i magtens centrum koncentrerer sig om at skrive romaner med en passende blanding af politisk indhold og god, gammeldags action. Silva har fået udgivet seks romaner, og Vatikanets mand har hele to forløbere, så egentlig er det mærkeligt, at netop denne bog er den første, han får oversat til dansk.

Helten er Gabriel Allon, en tidligere Mossad-agent, der imidlertid har trukket sig tilbage for at koncentrere sig om sin sande lidenskab: at restaurere gamle italienske kunstværker. Men da en af hans gamle venner, professor Benjamin Stern, findes myrdet i en lejlighed i München, må Gabriel rykke ud for at finde Sterns morder. Han finder hurtigt ud af, at svaret på mordgåden hænger sammen med en dybt suspekt aftale, som ledende skikkelser i Vatikanet under Anden Verdenskrig indgik med tyskerne - en aftale, hvor det katolske establishment i praksis gav nazisterne grønt lys til at iværksætte deres gruopvækkende holocaust. Og paven - det var Pius den 12. - spillede mildest talt en grumset rolle i den forbindelse.

Her i Information kunne Anita Brask Rasmussen den 23. marts i år fortælle, at Vatikanet havde sat en række af de højest rangerede kardinaler til at modbevise en række påstande i Dan Vinci-mysteriet - blandt andet at Jesus dyrkede sex med Maria Magdalene. Kardinalerne kan godt rykke ud med deres lugejern igen - vi andre må glæde os over for første gang at få en spændingsforfatter af høj international kaliber præsenteret på dansk.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her