Læsetid: 5 min.

Den nye platinbombe

Madonna har anklaget hende for stiltyveri, men hvem er egentlig den største stjerne lige nu?
28. november 2005

Da Madonna for et par uger siden anklagede Gwen Stefani for at kopiere hendes stil - "hun efterligner mig. Hun giftede sig med en brite, hun er blond, og hun er vild med mode" - var det ikke nogen ny tendens. Hendes kongelige 'Madgeness' har for vane at uddele verbale øretæver til sine nærmeste venner/rivalinder, når der er et nyt album på trapperne. Denne gang var det dog noget personligt, for i manges øjne erStefani den nye Madonna og albummet Love. Angel. Music. Baby et album, Madonna burde have lavet.

Det seneste år har været én lang optur for Stefani, der er en ægte, original popstjerne blandt de mange Jem'er, Nora Jones'er og Dido'er. Stefani blev kåret som årets bedste internationale kvindelige kunstner ved Brit Awards-uddelingen og hendes album, som forener 80'ernes muterede electro-pop med hip-hop, er foreløbig blevet langet over pladehandlernes disk ikke færre end fem millioner gange verden over.

Det endnu mere bemærkelsesværdige er, at det er lykkedes den hvide Stefani at vinde gehør hos et sort publikum i den stærkt raceopdelte amerikanske musikverden. Blandt de prominente samarbejdspartnere på hendes soloalbum finder man navne som superproduceren Pharrell Williams, rapperen Eve og Andre 3000 fra gruppen Outkast.

Den mest polemiske sang på albummet, "Long Way To Go", handler om raceforskelle og slutter med et citat af Martin Luther Kings berømte tale om sin fremtidsdrøm.

Under en koncert i sidste uge tilegnede Gwen Stefani sangen den netop afdøde borgerrettighedsforkæmper Rose Parks.

Et modeikon

Gwen Stefani er mere end bare et kønt ansigt, hun er også mere end bare sangerinde. Hun er kendt for sin særdeles vovede og alternative tøjstil (hvem ville ellers have modet til at posere på albummets cover iført en pelsstola og hotpants, krone og scepter?) og har lanceret sit eget tøjmærke, L.A.M.B.

I Storbritannien er kollektionen blevet købt og promoveret af Harvey Nichols, og kunderne tæller blandt andre Cameron Diaz og Paris Hilton.

I september arrangerede Stefani sit første modeshow i New York og det amerikanske magasin Vogues berygtede jernlady af en chefredaktør, Anna Wintour, erklærede, at "vi snart vil opleve, at Gwen Stefanis kollektion konkurrerer med Donna Karans DKNY".

Med sit platinblonde hår og knaldrøde læbestift kombinerer Stefani gammeldags Hollywood-glamour med drengepigens tilbagelænede stil.

Efter en optræden som Jean Harlow i Martin Scorseses The Aviator er det netop blevet offentliggjort, at Gwen Stefani skal spille Richie Berlin i filmen Factory Girl side om side med Sienna Miller i rollen som Andy Warhols tragiske muse, Edie Sedgwick.

Stefani kan kunsten at spille dydig pige iført rebellens klæder. Hun er aldrig blevet grebet i at vælte dinglende beruset ud af et diskotek, og i den i rockverdenen dinosauragtige alder af 36, har hun formået at skabe sig et enormt publikum blandt teenagere. På trods af den vampede fremtoning er hendes største fans unge kvinder.

Teenage-idol

"Når jeg tænker på mine fans, tænker jeg på piger, for overordnet set spiller jeg ikke kun på sex," siger Stefani selv

Hendes morsomme, selvkritiske sangtekster har betydet, at teenagefansene opfatter hende som cool, men ægte.

Hun har offentligt omtalt sig selv som "fjoget" og "nørdet", hun indrømmer, at hun er nødt til at holde skarpt øje med sin vægt, og at hendes biologiske ur tikker højlydt, hvad den første single fra albummet What You Waiting For? også vidner om.

"Gwen har hele tiden udvist modet til at være anderledes, hun søger konstant efter det yderligtgående og trendskabende, samtidig med at hun er nærmest sukkersød. Hun er en rigtig tøsepige og hænger ud med sine venner på samme måde som teenagepiger over hele landet gør: Hun danser, afprøver forskellige stilarter og griner af livet og drengene," siger Sarah Ivens, som er redaktør for bladet OK! i USA.

"Hendes sange handler ikke kun om kærlighed, men også om venskab og skænderier og om at være sig selv, alt det, som teenagere har godt af at høre om," siger Sarah Ivens.

Men er Gwen Stefani en sexgudinde med Minnie Mouse-stemme, eller er hun det ærlige, uskyldige familiemenneske, som hævder, at hun kun har haft to kærester i hele sit liv og boede hos sine forældre, til hun var 30?

"Hun virker meget troskyldig og blid," siger Garbage-sangerinden Shirley Manson, der har kendt Stefani siden midten af 1990'erne, "men under overfladen lurer en ufattelig hårdførhed og en meget stærk, direkte stil".

Stefani voksede op i Anaheim i Californien og var et af fire børn i en tæt knyttet, irsk-italiensk, romersk-katolsk familie.

Hendes forældre var "totalt liberale", men også forholdsvis strenge. Selv om Gwen var en genert pige, der tilbragte en stor del af sin barndom i et værelse tilplastret med Marilyn Monroe-plakater, følte hun sig sikker på, at hun ville blive til noget stort.

"Jeg har altid følt, at jeg var berømt, i hvert fald i Anaheim," siger hun, "men det var alligevel virkelig mærkeligt, da jeg pludselig blev verdensberømt. Jeg er en meget privat person, og det var ikke nemt at vænne sig til den grad af opmærksomhed."

Gwen Stefani har faktisk været en del af popbranchen i lang tid. Hun blev først kendt i 1980'erne som forsanger i ska-punkgruppen No Doubt, der blev dannet af hendes storebror Eric og guitaristen Tony Kanal.

"Jeg anede ikke, at jeg kunne synge, men min bror har altid været en lederfigur for mig, så jeg hoppede med på vognen," fortæller hun.

Bandet fik kultstatus, men det var først, da sangen Don't Speak om Stefanis smertefulde brud med Kanal efter syv års forhold, at bandet slog igennem på verdensplan.

Vil være mand i næste liv

Stefani har åbent fortalt om den depression, hun var igennem på daværende tidspunkt, men i 1998 mødte hun forsangeren i det britiske band Bush, Gavin Rossdale. Fire år senere blev de gift i St. Paul's Church i Covent Garden. Bruden var iført en haute couture-kreation fra Galliano, og gommen blev ledsaget op ad kirkegulvet af fårehyrden Winston, der meget passende var iført et rosebeklædt halsbånd.

Rosenrød ægteskabelig lykke? Ikke helt. Tidligere på året afslørede en dna-prøve, at Rossdale er biologisk far til Pearl Lowes 16-årige datter Daisy, som er resultatet af en kort romance mellem de to. Gwen Stefani var efter sigende sønderknust, men ægteskabet overlevede, og nogle måneder senere udtalte Stefani, at hun "vil være en totalt promiskuøs mand i sit næste liv".

Efter 18 år i branchen har hun fuld kontrol over alle dele af sin karriere fra videoer til merchandise. Hun har udraderet alle konkurrenter og fremstår som den eneste ægte kvindelige rockstjerne i den amerikanske musikbranche. Når fru Ritchie - popbranchens andet store italiensk-katolske ikon - senere på måneden udgiver et album, der også er inspireret af 70'erne og 80'ernes disco, er der lagt i kakkelovnen til en fascinerende kamp mellem de falske blondiner. Hold på hat og briller.

Information og The Independent

Oversat af Nina Skyum-Nielsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her