Læsetid: 3 min.

Nye udlændingelove på vej i Storbritannien

19. juni 2007

Den mest gennemgribende reform af Storbritanniens immigrationslove i over 35 år er under udarbejdelse af den britiske regering, som nu indrømmer, at de nuværende loves kompleksitet har undergravet den offentlige tiltro til systemet.

Den eksisterende myriade af lovbestemmelser daterer sig tilbage til Immigration Act af 1971, som blev vedtaget kort efter den konservative Enoch Powell holdt sin berygtede tale om "de strømme af blod," han så som den fremtidige konsekvens af liberale indvandrerlove. Denne lov vil nu blive erstattet af "en samlet, konsistent og sammenhængende lovramme" for, hvordan de britiske myndigheder skal forholde sig over for nytilkommende.

Men kritikere siger, regeringen selv må bære skylden for Storbritanniens forvirrende udlændingelovgivning og advarer den om ikke at bruge sit nye lovforslag til at indsnige en ny hård kurs.

1971-loven, som indførte strikse restriktioner for, hvem der kunne bosætte sig i Storbritannien, har lige siden udgjort grundlaget for indvandringssystemet. Den er blevet efterfulgt af yderligere ti immigrationslove og over 30 'statusmæssige reguleringer' eller lovjusteringer.

Uegnet til formålet

I en svidende analyse af sin egen lovgivnings kvalitet indrømmer indenrigsministeriet, at det ikke altid er let at fastslå den eksakte juridiske position i forhold til specifikke indvandringsspørgsmål.

Ministeriet indrømmer, at kompleksiteten kan føre til langtrukne sagsbehandlinger og fejltagelser, gøre det vanskeligt for udlændinge at finde ud af, om de lovligt kan komme til Storbritannien og forøger mulighederne for retsligt at anfægte trufne beslutninger.

I et betænkningspapir indrømmer indenrigsministeriet, at den eksisterende lovgivning "bidrager til en mangel på offentlig tiltro til systemets generelle effektivitet."

John Reid, afgående britisk indenrigsminister, har beskrevet dele af sit ministerium - navnlig indvandringsstyrelsen - som "uegnet til sit formål"

Hans efterfølger vil overtage ledelsen af et ministerium, der nu har forpligtet sig på et grundigt serviceeftersyn af alle immigrationslove og -regler, der skal føre til en omfattende ny immigrationslovpakke, som vil blive forelagt for parlamentet til næste år.

Immigrationsminister Liam Byrne siger i den anledning:

"Jeg ønsker mig et klart og simpelt retsligt system for hurtige men fair afgørelser"

"Den britiske offentlighed såvel som nytilkommende til vores land ønsker klarhed om de regler og de ansvarsforpligtelser, der følger med det, og alle ønsker vi, at de, som ikke har nogen ret til at være her, får en klar forståelse af konsekvenserne," siger Liam Byrne.

Han forudser, at reformerne vil gøre det lettere at deportere flere personer fra Storbritannien.

Indvandrerpoints

Loveftersynet falder sammen med indførelsen af et nyt pointbaseret system, der skal måle potentielle indvandreres meritter og oprettelsen af en ny styrelse, der skal varetage immigrationssystemet.

Nick Clegg, liberaldemokraternes indenrigspolitiske ordfører, siger:

"Regeringens spektakulære skamridning af indvandringssystemet gennem det seneste årti har ført til vilkårlige og undertiden inhumane afgørelser, som hverken giver sikkerhed for de, som søger til Storbritannien, og ej heller giver de nødvendige garantier til den britiske offentlighed om, at systemet er både fair og stramt."

Damian Green, skyggeminister for de britiske konservative, siger:

"Skønt dette initiativ kommer 10 år for sent, ser det ikke desto mindre ud til at være et forsinket forsøg på at indgive en smule fornuft til et kaotisk system.

"Hvis nye love kunne løse indvandringskrisen, ville vi i dag have verdens sikreste grænser. Dette viser, at den regeringsstil, som slog fejl under Tony Blair, vil fortsætte under Gordon Brown," tilføjer Damian Green.

Rhian Beynon, talskvinde for Joint Council for the Welfare of Immigrants, hilser indenrigsministeriets udspil velkomment.

Men hun tilføjer:

"Det har været en række nye immigrationslove på meget kort tid. Man kunne mene, at behovet for forenkling stammer netop herfra. Vi vil desuden nøje holde øje med, om regeringen forsøger at indsmugle nye forholdsregler ind i lovgivningen ad bagdøren."

Manglende beskyttelse

Donna Covey, der er chef for det britiske flygtningenævn, finder det dog foruroligende, at der i det forberedende lovarbejde ikke refereres til nødvendigheden af at beskytte mennesker, som er flygtet fra menneskerettighedsovergreb.

"Vi har ikke nogle problemer med et fair og stramt system, men med et system, der er unfair og stramt og vil kunne blive en katastrofe for mennesker, som bliver sendt tilbage til tortur eller døden i tilfælde af den forkerte afgørelse på deres asylkrav."

Hun tilføjer:

"Vi anerkender behovet for sikre grænser, men det er uhyre vigtigt, at vores døre forbliver åbne for flygtninge, der behøver et sikkert ly."

© The Independent og Information

Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her