Læsetid: 3 min.

Den nye verdens stigende kvaliteter

Australiens vinmagere er åbne over for alt nyt og fri af mange af den gamle verdens regler og dogmer. Det kommer der meget god vin ud af
25. marts 2006

Selv om South Australia i 1950'erne stod for 75 procent af al vinproduktionen i Australien, og andelen af vin fra området nu er nede på omkring 50 procent er det stadig det helt dominerende vindistrikt i det kæmpestore land. Det er her, vi finder distrikter som Barossa Valley, McLaren Vale og Coonawarra.

Når vi taler om vin fra den nye verden, lever Australien virkelig op til navnet. Mens der er blevet lavet vin i den gamle verden i flere tusind år, så er vinfremstilling i Australien kun en 200 år gammel affære.

Her er vinmagerne åbne over for alt det nye, og her er der ikke regler for drueblandinger, kunstvanding, syretilpasning eller brug af egespåner i stedet for fadlagring. Det er der mange vinkendere, der rynker lidt på næsen af, men det er der ingen grund til. Vin fra Australien smager bedre og bedre, og der er efterhånden et kæmpe udvalg på det danske marked. Det er der tre gode eksempler på i denne uge.

Topkvalitet

Rockbare er en kraftig vin lavet på 100 procent shiraz, som syrah-druen hedder Down Under. Det er Barossa Valleys og i øvrigt hele Australiens store drue. Vinmageren hos Rockbare hedder Tim Burvill. Han har tidligere arbejdet for vingiganten Southcorp, som blandt mange andre vine også har den mest kendte australske vin Penfolds på varelisten. I 2001 grundlagde Tim Burvill sin egen vingård, som først og fremmest laver kraftige vine på shiraz-druen. Vinen i denne uge er fra 2002, og dermed en af de første vine fra Rockbare. Her er en stor og flot duft af brombær, blommer og mørk chokolade. Læg dertil en masse peber og meget velintegreret vanilje fra fadlagring i hele 18 måneder. Den koster 149 kr., og er dermed den i den dyre ende, men der er alligevel meget vin for pengene.

Ugens køb

Ugens bedste køb er et mærkeligt begreb. Det er jo i virkeligheden umuligt at sige, hvad der er det bedste køb, når det gælder vin. Det kommer jo helt an på, hvad man har lyst til at betale for sin oplevelse. Alligevel vover jeg det. Third Generation er ugens bedste køb. Det er en vin der ikke skal gemmes. Det er en ukompliceret vin lavet på en blanding af cabernet sauvignon og shiraz. En dejlig blanding med en fin duft af chokolade, sort peber og masser af modne solbær. Der er tre flasker til 110 kr i øjeblikket, og det er et virkeligt godt køb. Der er fem meget store stjerner til vinen, som man ikke behøver at tænke nøjere over. Den passer fint til krydrede skinkefrikadeller med stegte kartofler. Nyd den så længe, den er på lager i Super Best.

McLaren Vale er et andet af de store distrikter i South Australia. Den bliver lavet af det store vinfirma Angove og er produceret på 100 procent shiraz. Den er ikke så kraftig som vinen fra Rockbare, men der er masser af frugt, chokolade og peber i den flotte duft. Her er vi også over 100 kr. pr. flaske, og det er efter min mening lige i overkanten, når man sammenligner med, hvad man ellers kan få fra Australien til den pris.

HHHHHIRockbare, Shiraz, Barossa Valley. 2002, 15,5 procent. 149 kr. pr. flaske. A Vinstouw. Nærmeste forhandler: 97 12 14 16. www.a-vinstouw.dk

HHHHII McLaren Vale, Shiraz, Angove's. 2002, 14 procent. 119 kr. pr. flaske. AMKA. Nærmeste forhandler: 86 41 96 00. www.amka.dk

HHHHHIThird Generation, Cabernet, Shiraz, Nugan Estate. 2004, 14 procent. 49,95 kr. pr. flaske. Tilbud: Tre flasker for 110 kr. Gobi Vin og Super Best. Nærmeste forhandler: 36 13 00 77. www.gobivin.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her