Læsetid: 2 min.

Nyhedsfabrikken

Radioavisen og TV-Avisen har lavet en nyhedsfabrik, hvor den ene station koger suppe på den andens historier, selv om der ikke er fugls føde på dem
21. december 2006

Danmarks Radios nyhedsredaktion må nu sluge sin egen medicin. Den er blevet offer for skjult kamera, eller noget der ligner. Nogen opsnapper interne mail og giver dem videre til gratisavisen 24timer. I en af disse mail giver en storskrydende redaktionschef DR's kampagnejournalistik æren for forbrugerminister Lars Barfoeds afgang.

Nyhedschefen Henrik Keith Hansen fyrede ikke den selvfede redaktionschef, men kom ham til undsætning med den besynderlige forklaring, at selvrosen gjaldt årsagen (DR's dækning af sagen) og ikke virkningen (ministerens fald).

På falderebet kunne Lars Barfoed fortælle, at fødevarekontrollen havde været endnu ringere i Ritt Bjerregaards ministertid. Den oplysning bragte DR aldrig og satte dermed ikke sagen ind i dens rette sammenhæng. Dækningen af fødevareskandalen var dermed helt ude af proportioner. Den var sensationsjournalistik og underlødig kampagnejournalistik.

Nye opsnappede mail afslører, at Henrik Keith Hansen ikke tåler intern kritik af TV-avisens kampagnejournalistik. Heller ikke når den så åbenlyst undergraver DR's troværdighed som upartisk public service-station.

Den 44-årige Henrik Keith Hansen kom til DR i 2003 for at udvikle eller rettere underudvikle journalistikken på TV-Avisen, så den kunne måle sig med TV 2's. Det er til fulde lykkedes. Især gennem udstrakt brug af skjult kamera, hvorved enkeltpersoner bliver hængt ud og sat i gabestokken og derved får en straf, som er mange gange værre end den, en domstol måtte idømme dem.

Birthe-testen

Han har også indført den såkaldte Birthe-test. I gamle dage hed den Maren-i kæret-testen. Birthe er 39 år og hjemmehjælper og gider kun se TV-Avisen, hvis den er underholdende og dybt overfladisk. Keith Hansen ser gerne, at der er balance mellem positive og negative nyheder, for så bliver Birthe ikke utryg. Og det er jo ingen sag for en tv-station at rette op på en verden, der er af lave, når den selv laver nyhederne.

For et halvt år siden gjorde journalister på TV-Avisen oprør mod et dekret, som krævede, at historierne blev vinklet og skrevet, før de blev researchet. Sådan bare for Birthes skyld

Da Erik fra tv-serien Krøniken begik selvmord, var TV-Avisen på pletten med interviews og kommentarer, som skulle berolige de chokerede seere. Denne sammenblanding af fakta og fiktion affødte en del kritik. Men grænsen mellem fakta og fiktion er jo for længst udvisket, når TV-Avisen består af blodskamsjournalistik, dvs. DR-journalisterne interviewer hinanden, og Radioavisen følger op på TV-Avisens historier og vice versa i en uophørlig runddans.

Radioavisen og TV-Avisen har lavet et barn på hinanden, en nyhedsfabrik, hvor den ene station koger suppe på den andens historier, selv om der ikke er fugls føde på dem, og de ender som en sag i Pressenævnet. Jeg nævner i flæng: Plejehjemmet Fælledgaarden, lægen Søren Ventegodt, den spanske abortlæge. Radioavisen kørte også kampagnejournalistik på Guldbrandsens dramadokumentar Den hemmelige krig, længe før den blev vist i tv og afslørede sig som noget manipulatorisk bras.

Det er et demokratisk problem, at ministre sender intimiderende mail til Danmarks Radios ledelse i stedet for at gå ud i offentligheden med deres kritik.

Men det er et endnu større problem, at der ofte er noget om kritikken.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu