Læsetid: 5 min.

Nykristent sammenstød om sex i engelsk skole

Er seksuel afholdenhed før ægteskab vejen frem for vore dages teenagere ? Det synes det kristne højre - og præsident Bush - i USA. Nu er den amerikanske bevægelse kommet til Storbritannien, men den tilhørende fingerring i sølv, der symboliserer kyskhedsløftet, er blevet forbudt af en engelsk skole, som mener, den bryder uniformsreglerne.
7. juli 2006

Teenagemødre er et konstant varmt emne i den britiske samfundsdebat. Det skyldes ikke kun et kulturelt efterslæb fra viktoriatiden, men kold statistik, som siger, at England (ikke Skotland, Wales og Nordirland) har en af Europas højeste andele af slagsen - dobbelt så mange som i Tyskland, tre gange så mange som i Frankrig og seks gange så mange som i Holland, hvor fænomenet er sjældent, ligesom det er i de skandinaviske lande.

De unge mødre skaber store udgifter for samfundet og dertil en del forsømte børn. Ikke fordi de purunge piger partout er dårlige til at forvalte deres rolle som mor, men langt de fleste af dem er alene med deres afkom - de jævnaldrende fædre er for det meste langt fra med på at bruge teenagetiden på bleskift og babygylp, men foretrækker det ubundne liv med vennerne. Og mange af de unge piger har undervurderet det store arbejde, som babyen medfører, de er simpelt hen ikke følelsesmæssigt klar til moderrollen - fordi de stadig er børn selv. Dertil kommer, at mange af teenagemødrene vælger at gå ud af skolen; ikke sjældent er det at få en baby direkte forbundet med en lyst til netop at kvitte uddannelsessystemet for ikke-boglige unge piger. Men som følge heraf er det sværere at finde arbejde, og mødrene ender ofte på sociale ydelser.

Sexkampagner

Det britiske politiske system er derfor optaget af at få antallet af helt unge mødre ned. Det gælder både den nuværende Labour-regering og de tidligere konservative. Men hvor Toryerne har haft den moralske pegefinger fremme - stærkt støttet af visse af de borgerlige tabloidaviser - så har Labour-regeringen forsøgt at tackle de underliggende sociale problemer samt forbedre oplysningsindsatsen, når det gælder skolernes seksualundervisning. Dette for at forhindre ikke blot væksten i antallet af teenageforældre, men også for at gøre noget ved den eksplosion af kønssygdomme, som hærger Storbritannien.

The Silver Ring Thing

Men udviklingen har også ført til en kampagne fra især den store borgerlige avis Daily Mail - Storbritanniens næststørste avis, der om nogen giver stemme til det konservative "Middle-England" - for "abstinence education" (uddannelse af unge til seksuel afholdenhed), en tendens, som drives frem af kristne organisationer og som har haft medvind i USA i 1990'erne.

'The Silver Ring Thing,' der er en kristen-evangelisk organisation, støttes varmt af bl.a. den amerikanske præsident George Bush.

Bevægelsen går ud på, at unge efter en oplysningsseance afgiver et løfte om ikke at have sex før ægteskabet. Som et synligt tegn på deres løfte om kyskhed bærer de unge en sølvring med en bibelinskription, som i Storbritannien koster lidt over 100 kroner.

Over de seneste par år har The Silver Ring Thing fået flere hundrede britiske unge i tale - bevægelsen anslår selv, at den har 'omvendt' 30.000 unge i USA - men inden for de seneste uger har en lokal skandale rejst en national diskussion af forholdet mellem religionsfrihed og seksualundervisning i en af Storbritanniens mest ansete statsskoler.

Muslimer må gerne

The Millais School, der ligger i byen Horsham i det østlige Sussex, har forbudt den 15-årige Lydia Playfoot at bære sin kyskhedsring i skolen.

Lydias forældre, Heather og Philip, som er aktive i den lokale evangeliske kirke, har brugt to år på klager og diskussioner med skolen, som henviser til sit regelsæt for skoleuniformer, som forbyder smykker af enhver art.

Forældrene fremfører, at skolen ikke forbyder andre elever at iføre sig religiøs beklædning, og at ringen er et "religiøst anliggende" for deres datter: "Ringen minder dem om det løfte, de har afgivet, på samme måde som en vielsesring er et ydre tegn på et indre løfte. De muslimske piger på skolen må gerne bære tørklæde, og sikh-piger har heller ingen problemer med at bære deres armring, selvom det ikke er en del af uniformen. At forbyde kyskhedsringen er ren diskrimination. Vi taler om 12 piger, som har besluttet sig for at leve på en alternativ måde. Vi beder jo ikke skolen om at tilslutte sig ideen, blot om at respektere den" sagde Heather Playfoot for nyligt til den britiske søndagsavis The Observer, der har dækket kontroversen.

Virkelig uretfærdigt

Familien hævder, at Lydia og 11 andre piger er blevet tvunget til at tage deres timer alene uden resten af klassen, er blevet truet med eftersidning for at bryde skolens sundheds- og sikkerhedsregler og at Lydia selv er blevet truet med bortvisning.

Den 15-årige pige er nu holdt op med at bære sin ring i skolen, fortæller hun til Observer: "Det har gjort mig ret ked af det og også vred, for skolen fortæller os altid, at vi skal passe på os selv og stå ved de ting, vi tror på. Og vi forsøger faktisk at sige noget med den her ring. Men vi bliver drillet nu, og lærerne kalder os ud på gangen og tjekker, om vi har ringene på. Jeg har altid overholdt skolens regler, og jeg kan ikke lide at bryde dem, men jeg synes dette her er virkelig uretfærdigt."

Det virker ikke

The Silver Ring Thing er en kontroversiel bevægelse. Flere britiske eksperter har advaret offentligt om, at bevægelsens motto om afholdenhed før ægteskabet og dens kritiske holdning til seksualundervisning - som den mener blot ansporer de unge til sex - og kontraceptive midler rent faktisk er mindre effektiv end den gældende britiske undervisning, som advokerer "sikker sex, når de unge selv synes, de er klar." At den kristne bevægelse er så kritisk over for præventive midler medfører blot, siger kritikerne, at de kyske unge rent faktisk er mere tilbøjelige til at nyde ubeskyttet sex. Den formodning bekræftes af amerikansk forskning (se boksen).

Det lokale konservative parlamentsmedlem i Sussex, Andrew Selous, som også er formand for den kristne organisation the Conservative Christian Fellowship, har taget spørgsmålet om skolens negative holdning til kyskhedsringene op med den britiske skoleminister. Selous siger, at "når man betænker, at regeringen har fejlet i sit forsøg på at få antallet af teenagemødre ned, skulle man jo tro, at landets skoler ville gøre alt, hvad der står i deres magt for at hjælpe børnene med at hjælpe sig selv".

Keith Porteous Wood som er formand for det britiske National Secular Society, har omvendt forsvaret skolen. Han siger: "Hvis skolen har en uniformspolitik, så kan jeg ikke se, hvorfor den skulle afvige sine regler i denne sag. Jeg nærer dyb mistro over for disse Silver Ring Thing-initiativer. Forskningen er klar, og den siger, at kyskhedsløfter simpelthen ikke virker."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her