Læsetid: 2 min.

Nyrup: G8 skal bekæmpe kapitalfonde

6. juni 2007

Når den tyske kansler, Angela Merkel, den kommende weekend sætter sig for bordenden ved G8-topmødet i Heiligendamm i Tyskland, bliver det med en opfordring til at stramme op for kapitalfondenes hærgen.

Tidligere statsminister og nuværende formand for de europæiske socialdemokrater, Poul Nyrup Rasmussen, har nemlig sendt en række krav til Merkel.

"Vi skal have større gennemsigtighed med kapitalfondenes operationer. De skal underlægges samme offentlighed, som andre aktører på det globale marked. Der skal også lægges begrænsninger på, hvor meget de må reducere egenkapitalen, og hvor stort udbytte de kan trække ud her og nu til aktionærerne," siger Poul Nyrup Rasmussen, der i brevet til Merkel også opfordrer til at få nedsat en permanent arbejdsgruppe, som skal få styr på kapitalfondene. Her skal blandt andre IMF, Verdensbanken og ILO være repræsenteret.

Initiativet sker i samarbejde med det højtstående demokratiske medlem af Repræsentanternes Hus, Barney Frank, som har sendt et identisk brev til præsident Bush.

Poul Nyrup Rasmussen har i flere år kæmpet for at mindske kapitalfondes skadelige virkninger på det europæiske erhvervsliv. For nyligt førte det til en rapport fra den socialistiske gruppe i Europa-Parlamentet, som dokumenterer de alvorlige konsekvenser af kapitalfondenes store opkøb i disse år.

"Kapitalfondene har en så dominerende position, at de bestemmer, hvordan en lang række virksomheder kan konkurrere i fremtiden," siger Poul Nyrup Rasmussen.

Han peger på, at deres krav om højt og hurtigt afkast gør, at f0ndene kun lægger en meget lille udbetaling, når de overtager en virksomhed. Så skal de optage meget store lån for at dække resten af købsprisen, hvilket gør, at virksomhederne bliver belastet med en meget høj gæld og høje rentebetalinger. Egenkapitalen bliver også trukket ud af virksomheden, fordi aktionærerne skal have ekstraordinære store udbytter.

"I Danmark er vi enige om, at hvis vi skal overleve i den globale konkurrence, så skal der investeres massivt i uddannelse, innovation og forskning. Men det kræver langsigtede investeringer, som kapitalfonde ikke er villige til at foretage," siger Poul Nyrup Rasmussen.

I Danmark er store virksomheder som ISS, Legoland, TDC og Imerco blevet overtaget af kapitalfonde de seneste år. Det fik regeringen til for nylig at komme med et indgreb. Her blev der blandt andet indført en begrænsning på fondenes rentefradrag.

Poul Nyrup Rasmussen betegner den danske regerings indgreb som et skridt i den rigtige retning.

"Men der mangler stadig en grænse for, hvor store konsulenthonorarer, man må tage ved et opkøb. Det er normalt, at kapitalfondene tager én eller to procent af købsprisen i gebyr. Og når TDC bliver solgt for 80 milliarder kroner, så er der altså tale om rigtigt mange penge," siger Poul Nyrup Rasmussen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu