Læsetid: 3 min.

Nyrup på lerfødder

26. marts 1998

Der er to grunde til, at Poul Nyrup Rasmussen vil gøre op med udstødning og polarisering i samfundet. For høje arbejdsløshedstal og for mange mennesker på overførselsindkomst piner. Dertil kommer, at problemerne udgør Pia Kjærsgaards vækstlag.
"Det er mere løsningen af problemerne, der driver os, og mindre Dansk Folkepartis tiltrækningskraft," siger Poul Nyrup Rasmussen til Information.
I sin redegørelse til Folketinget onsdag udpegede statsministeren særligt to indsatsområder i kampen mod Pia Kjærsgaards vækstlag. Boligpolitikken bliver til bypolitik for med statsministerens ord "at forebygge nye kløfter i befolkningen". Og arbejdsmarkedspolitikken skal "standse udstødningen i vores samfund".
Med den tidligere arbejdsminister, socialdemokraten Jytte Andersen som ny minister for det politisk optunede boligministerium, har Poul Nyrup Rasmussen valgt en løsning, som kan betegnes som en Thorkild nummer to. Jytte Andersen kan som få andre socialdemokrater tale direkte til de vælgere, der engang var sikre støtter, men som nu opfatter Dansk Folkeparti som et fuldgodt alternativ.
"Mit bagland var helt oppe at ringe, da de hørte at jeg var blevet bolig- og byminister. Tænk at få en københavner på den post," siger Jytte Andersen til Information.
Netop trøstesløse boligområder er arnestedet for Pia Kjærsgaards sociale kritik af velfærdssamfundet.
I forhold til udstødningen kan den tidligere forbundsformand Ove Hygum som få andre tage et opgør med fagforeningerne for at fjerne modviljen mod fleksjob og anvendelsen af de sociale kapitler i overenskomsterne.

Som en attraktiv sidegevinst kan Poul Nyrup Rasmussen sætte ind over for de problemer, der for alvor "trigger" Pia Kjærsgaards vælgere.
De to ministres indsats bliver afgørende i kampen om vælgernes gunst i meningsmålingerne i de kommende fire år og dermed om regeringens styrkeposition i forhandlingerne med Folketingets borgerlige partier.
Et blik tilbage på den seneste folketingsperiode viser, at Venstres Uffe Ellemann-Jensen delvist begrundede sin afvisningsstrategi over for Socialdemokratiet med jubeltal i meningsmålingerne. Og var det ikke Uffe Ellemann-Jensen, der fik fremgang, så var det Pia Kjærsgaard.
Resultatet var en svækkelse af Socialdemokratiets parlamentariske situation i de seneste to år af valgperioden.

Hvor Socialdemokratiet og Venstre ikke udveksler stemmer, så forholder det sig helt anderledes med Dansk Folkeparti.
Poul Nyrup Rasmussen kan takke landets sofavælgere og landets ufaglærte vælgere for sin valgsejr. Labile som de er, kan de vælge sofaen, når meningsmålingerne eller Poul Nyrup Rasmussen har bud efter dem næste gang. Eller de kan sætte deres næste kryds ud for Dansk Folkeparti, som er det eneste andet alternativ, som for alvor frister.
På den måde ligner sofavælgerne mange ufaglærte arbejdsløse. Også de stemte i sidste øjeblik på Socialdemokratiet.
Det er professor Søren Risbjerg Thomsen fra Århus Universitet, der påviser den skrøbelige baggrund for Socialdemokratiets overraskende valgsejr i en analyse for Ugebrevet Mandag Morgen.
Poul Nyrup Rasmussen er i direkte kamp med Pia Kjærsgaard om en gruppe vælgere, der opfatter Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti som to næsten lige gode alternativer. Det er samtidig den eneste vælgergruppe, der vandrer mellem de to blokke i dansk politik.

Næstformanden for Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl går helt bevist efter den type socialdemokratiske vælgere, når han fastlægger partiets strategi. Under valgkampen sagde partiet ifølge Kristian Thulesen Dahl meget bevidst nej til brugerbetaling for ikke at blive slået i hartkorn med Venstre og Uffe Ellemann-Jensen.
Poul Nyrup Rasmussen går lige så bevidst for at skabe resultater, der kan sikre ham de labile vælgeres gunst.
Fremlæggelsen af Thorkild Simonsens flygtninge- og indvandrerpolitik er det første træk. Udnævnelsen af Jytte Andersen som boligminister er sammen med en indsats for at forbedre de boligsociale forhold træk nummer to. Ove Hygum skal levere træk nummer tre. Lykkes det, kan Poul Nyrup Rasmussen bygge fundamentet for sin næste valgsejr. Ellers bygger han sin regeringsmagt på lerfødder. jr

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her