Læsetid: 4 min.

Nyrups ny politik

10. februar 1997

Der vil altid være en stor gruppe personer, der ikke vil kunne være 100 procent effektive på arbejdsmarkedet eller ikke fuldt til rådighed. Det skaber risiko for marginalisering og social udstødelse. Det er en stor udfordring at sikre, at de, der ikke kan klare uddannelseskravene eller andre krav, alligevel også kan få en meningsfuld beskæftigelse.
Poul Nyrup Rasmussen, 1997

RIGTIGT LÆST ER ovenstående citat ganske opsigtsvækkende. Det taler åbent om så sprængfarlige politiske emner som 'marginalisering' og 'social udstødelse'. Det kalder dem uden omsvøb for 'en stor udfordring'. Og - hvad der er mest sensationalt - det erkender at marginaliseringen og den sociale udstødelse ikke kan bekæmpes ved en øget uddannelsesindsats alene. For de risikotruede 'kan ikke klare uddannelseskravene'.
Citatet stammer ikke fra en af Nyrups store taler i 80'erne, da han som LO's cheføkonom og senere som Socialdemokratiets næstformand befandt sig i opposition til de daværende borgerlige Schlüter-regeringer og lidenskabeligt advarede mod dannelsen af et 'totredjedelssamfund', der støder den sidste tredjedel ud i social marginalisering.
Citatet er mindre end en måned gammel. Det stammer fra de nordiske statsministres diskussionsoplæg om det fremtidige velfærdssamfund i Norden, som blev diskuteret i Oslo den 17. januar i år under titlen Den Nordiske Velfærdsmodel - Eksisterer den? Statsministrene havde ladet udvalgte embedsmandsgrupper fra hvert land udarbejde skriftlige oplæg om blandt andet de udfordringer, velfærdssamfundene står overfor. Det her anførte citat er et mindre uddrag af den danske gruppes fremsendte papir, men på selve Oslo-mødet gjorde Poul Nyrup Rasmussen specielt dette punkt til sit eget.
Han udpegede risikoen for marginalisering og social udstødelse som disse års - eller måske snarere disse årtiers - største trussel mod den nordiske velfærdsmodel. Især fordi selv den mest energiske og behjertede socialdemokratiske og radikale uddannelsesstrategi (med støtte fra et eventuelt socialdemokratiseret EU) ikke er tilstrækkelig til at modvirke totredjedelssamfundet voldelige marginalisering og udstødelse. Med efterfølgende social opløsning og udsigt til borgerkrige, som for eksempel den tyske forfatter og samfundskritiker Hans Magnus Enzensberger for længst har skrevet en bog om.

YDERLIGERE DOKUMENTATION for rigtigheden af statsministerens nøgterne og derfor alarmerende konstatering og advarsel turde være overflødig i nærværende avis. For at sige det kort: Hvad sagde vi ikke?!
I mange ledere, reportager, interviews, analyser og andre frie ord har vi i flere år med støtte hos få men hæderlige, hjemlige og internationale, 'dommedagsprofeter' gået imod mainstreams lalleoptimisme i både politik, økonomi og kulturliv. Især som lalleriet tog fart fra midten af 80'erne, "hvor vi finder tre meget væsentlige fænomener, næsten samtidige og med indbyrdes forbindelser," som den franske filmproducent, distributør og biografdirektør Marin Karmitz præcist påpegede her i bladet i lørdags: "Dels den globaliserede økonomi. Dels murens fald. Dels et fænomen, som vi endnu opfatter meget dårligt, nemlig globaliseringen af kommunikationssystemerne med udviklingen af nye teknikker som satellit, internet etc."
Nu er tidsånden ved at blive bange for sin egen skygge. Morgenavisen Jyllands-Posten skriver om 'de unge pensionister - trods opsving og tusindvis af nye arbejdspladser vokser gruppen af førtidspensionister', fordi 60 danskere hver eneste dag, året rundt, (mere end 20.000 om året), anbringes i overførselsindkomstgraven under netop dén betegnelse, og avisen (af alle aviser!) interviewer Jørgen Knudsen om det danske samfunds feber og sygdom, "fordi pengene har magten"! Weekendavisen interviewer "Englands sidste marxist" Eric Hobsbawm, der kan oplyse just dette blad om, at "kapitalismen absolut ingen indre sammenhæng har med demokratiet"! Og sandelig om ikke Politiken ofrer flere sider på at lade George Soros tage livsløgnen fra totredjedelssamfundets kulturelt dannede almenhed med sin advarsel mod "den fremherskende tro på markedets magiske kraft"!
Nu tør Poul Nyrup Rasmussen åbenbart træde ud af den skygge, som lalleoptimismen kastede over ham i de senere år og han tør tilsyneladende igen vedkende sig sin oprindelige kamp mod totredjedelssamfundets vold.
Ja, han tør optage Svend Auken i regeringens mægtige koordinationsudvalg!
Med åbenbart Marianne Jelveds velsignelse...

KENDER MAINSTREAMS MEDIER som sædvanlig deres besøgelsestid, når tidsånden vender, kender de ikke svaret på marginaliseringens og den sociale udstødelses udfordringer. Slet ikke, hvis der også skal findes et alternativ til den vold, som de moderne vækstøkonomier øver mod naturgrundlaget for menneskehedens liv og overlevelse. Hvem kender overhovedet svaret eller svarene? Gør Nyrup det?
Næppe. Hans fortjeneste er, at han dog omsider synes indstillet på at sætte i hvert fald (noget af) den sociale virkelighed på dagsordenen. Man kan sige, at han er tvunget til det, al den stund de konservative foreløbig synes at gå målrettet efter et valg hurtigst muligt og SF stadig spiller på de traditionelle overbudskrav fra den traditionelle fagbevægelse. Skønt regeringen ikke har mindste grund til et forhastet valg og sikkert afventer de kommende opinionstal for både sig og de konservative under den nuværende 'væbnede våbenstilstand' - kommer valget jo senest om et år. Det vil gøre marginaliseringen til et af de allerstørste valgtemaer og mest krævende udfordringer. Som regeringen - trods ellers hidtil strålende økonomiske resultater - faktisk ikke har haft et overbevisende svar på.
Da vil regeringen være tjent med at have noget, der ligner et svar.

el (Ejvind Larsen)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her