Læsetid: 4 min.

Et nyt år truer

2. januar 2002

VELKOMMEN til den første hverdag i år 2002. Velkommen på arbejde til dem, der har et, og til dem, der ikke har et, men sikkert alligevel arbejder med noget, om ikke andet sig selv. Velkommen til jer alle, hvad enten I bor i uanselige to-værelsers i Skåde Bakker og Søllerød eller velvoksne villaer på folkets Allé. Til store og små. Til gule, grønne, røde, blå. Vi skal alle være i det nye år.
I går var i går, og det var, hvad det var. Man lander altid på sådan en brakdag, når man som stolte raketter fór til himmels nytårsaften. Tøsne og sjap, tomme flasker og tomme heksehyl. Et særligt landskab på gader og veje sådan en nytårsdag med alka-seltzeren inden for rækkevidde.
Festen er forbi for denne gang, og godt det samme, for som digteren reciterede: Der er intet så godt som hverdagene. Og her – post-nytårsaften – kan man jo godt se, at der er visse fordele ved den islamiske kultur, der ikke tillader indtag af alkohol. Oh, at være en islamist! I det mindste om morgenen. Vesterlænding om aftenen.
Alkohol og alka-seltzer? Vidste De forresten, at mange af de ord, vi har på dansk, som indledes med forstavelse ’al’ oprindeligt kommer fra den arabiske kultur, som er betydeligt ældre end vores. Det gælder nok ikke lige alka-seltzer, men det gælder alkohol, alabast, algebra, alkove, alkymi. Det gælder
Aladdin, men ikke Al Capone. Mens vi gik i (næsten) bare tæer i jernalderen, gik araberne på universitetet i Cairo. Siden har vi fået sko på, og vi har osse fået universiteter.
Av, av, av og åh. Man skulle ikke have knappet den sidste flaske champagne op. Og slet ikke med en ølåbner. Det værker stadig deroppe i tømrerfirmaet.

MEN PINEN er i aftagende, og forude venter det nye år, jomfruelig som et blankt stykke papir eller en solbeskinnet strand på en sydhavsø. Så mange ubrugte, gyldne muligheder! Rejs jer fordømte her i Danmark, og lad os sammen med dem i hele verden kaste os ud i det. Se fremad, se lige ud...Vi er jo allerede i det nye. Et nyt år i det årti, som hedder 00’erne – nullerne! Zero! Det symbolske zero. Det kan kun gå opad fra det punkt.
Næh, det kan også gå ned. Det ved vi fra termometret, når det viser minusgrader.
Hvilke rædsler venter os i 2002? Bakteriologiske og kemiske rædsler, nye massakrer, nye bomber og lynild, død og ødelæggelse, naturkatatstrofer...hjælp og tre gange hjælp!!!
Hvad kan vi dog ikke vente os af det nye år, er der overhovedet grund til at komme her? Vi er jo slet ikke færdige med det forrige, fik det aldrig på plads. Kan vi dog ikke blive i en tidslomme mellem det gamle og det nye år og tænke os lidt om samt – ikke mindst – slappe af et øjeblik.

EN HELT frisk historie: En intellektuel og i politik meget engageret mand, der lige p.t. ikke har job, bliver så optaget af en af de quiz’er, der står i aviserne ved jule- og nytårstid. Om det er Weekendavisens, Politikens eller Informations betyder i den sammenhæng mindre. Han gætter let de fleste af opgaverne, mens andre kræver opslag i diverse leksika. Man kan ikke vinde noget ved det, så det er ikke tanken om gevinst, der driver værket.
Men han oplever en spænding ved det – og at han bliver klogere af det... på nogle områder, som han ellers aldrig har været i nærheden af.... astronomi, fysik, klassisk musik. Det bliver en besættelse for ham at besvare også de sidste få spørgsmål – i en grad så han ringer til museer og institutter for hjælp. Samt til gamle venner, som han ellers ikke har haft kontakt med i årevis, men som ved noget om lige netop hint område.
Til sidst er der et enkelt spørgsmål tilbage, som synes umuligt at gætte, og som heller ikke diverse opslag på internettet giver svar på. Det rider ham som en mare, men en venligtsindet mare. Der er gået sport i det. Han bevæger sig hen på biblioteket, og da han forelægger sit ærinde for bibliotekaren, er der en mand bagved i køen, der kan hjælpe. Han har nemlig gættet den samme quiz. De kommer i snak. De udveksler svar på de øvrige spørgsmål. Hvad svarede du på det, og hvad svarede du til gengæld på nummer 27?

SÅDAN NOGET skaber sammenhold mellem mennesker, siger den intellektuelle konkluderende, eftertænksomt – og udvider dermed perspektivet fra det små til det store. Hvad De vil bruge historien til, kære læser, det må De selv om. Nu er den fortalt.
Quiz som et absolut minimumsprogram, men dog et program...det er vel en erfaring i et kommende år, hvor verdens politikere skal bakse videre, og hvor dialog, demokrati, miljøødelæggelse, nedbringelse af fattigdom samt verdensfred trods alt er emner, der er øverst på den aktuelle dagsorden på de toppolitiske møder. Det modsatte havde været værre.

Bjørk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her