Læsetid: 3 min.

Nyt center skal overvåge Danmark

Regeringens plageånd - EU's racismecenter, skal oprustes. Allerede om halvandet år skal et nyt, omfattende center for menneskeret med 100 ansatte og et budget på over 100 millioner kroner overvåge EU-landene
6. august 2005

Det omstridte center til overvågning af racisme og fremmedhed i EU skal udbygges til et omfattende center for menneskeret. Det foreslår EU-Kommissionen, som nu beder regeringen om at tage stilling til det nye center.

Det såkaldte agentur for menneskerettigheder skal stå klar til at overvåge EU-landene allerede om halvandet år. Centret får omkring 100 ansatte og et budget på ca. 120 millioner kroner - stigende til 220 millioner kroner i 2013, fremgår det af kommissionens udspil.

Centret får endog særdeles håndfaste værktøjer over for genstridige lande, og kan i sidste ende indstille, at et land, der krænker rettighederne, får sin stemmeret suspenderet i EU.

Det nye center er en udbygning af EU's center for overvågning af racisme og fremmedhad (EUMC). Og planerne er dårlig nyt for regeringen og især Dansk Folkeparti, som har et mere end anstrengt forhold til centret.

Tidligere integrationsminister Bertel Haarder (V) har således sagt om EUMC, at centret ikke er "ombølget af den helt store respekt".

DF's plageånd

Modsat mener altså EU-kommissionens formand José Barosso, at centret skal styrkes.

Han vil udstyre centret med fire hovedbeføjelser:

- Centret skal indsamle oplysninger og analysere udviklingen i EU-landene.

- Centret skal "af egen drift" kunne tage problemer op med overtrædelser af rettigheder.

- Centret skal skabe netværk og organisere f.eks. konferencer.

- Centret skal øge befolkningernes opmærksomhed om racisme og menneskeret.

EU-kommissionen har nu udbedt sig regeringens syn på det nye agentur. Og regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, kræver, at regeringen øjeblikkelig får sat en stopper for det nye center i Wien, oplyser partiets Europaordfører Morten Messerschmidt.

"Vi har set, hvordan EU's institutioner i årevis har lavet en decideret politisk censur, hvor man har forsøgt at slå det op på, at Danmark eller andre lande, der ønsker at føre en mere stram udlændingelov. Det er ikke noget, som i vores øjne bør være et EU anliggende. Jeg synes, at det er foruroligende, at man vil overføre yderligere magtmidler til de her institutioner," siger Morten Messerschmidt.

Formanden for Folketingets Europaudvalg, Elisabeth Arnold (R), er derimod positiv indstillet for at få forbedret menneskerettighederne i EU-landene.

Hun advarer alene imod, at centret kommer til at gå EU-domstolene og Europarådet i bedene:

"Vi har absolut ikke noget imod, at menneskrettighederne bliver holdt i hævd - tværtimod. Vi skal bare passe på, at det ikke kommer i konflikt med EU-domstolen," siger Elisabeth Arnold.

Espersen: En god idé

Ifølge professor dr.jur Ole Espersen, Københavns Universitet, er det en god idé at opruste med et nyt center:

"I modsætning til, hvad jeg tidligere har hørt på regeringskonferencer og set udkast til fra kommissionen, så lyder det spændende. Det er nærmest en tredobling af budgettet og medarbejderantallet", siger han. Ifølge Ole Espersen var det oprindeligt tanken fra regeringens side, at budgettet skulle være langt mindre og ikke indeholde en forøgelse af antallet af medarbejdere.

"Det var stort set det samme som at give centeret dødstødet, for i forvejen har det svært ved at rykke på sin opgaver, når det drejer sig om bekæmpelse af racisme.," siger han.

Dog tvivler Ole Espersen, at forslaget bliver vedtaget af regeringerne.

"Den ærlige vilje blandt regeringerne til at fremme menneskerettighederne og fremme den internationale kontrol er ringe," siger han.

Menneskrettighederne har været under hård beskydning i Danmark, hvor bl.a. professor Mads Bryde Andersen mener, at EU-domstolen tiltager sig alt for stor magt.

Forslaget om et nyt center er baseret på den såkaldte gummiparagraf i EU-traktaten og kan kun vedtages med enstemmighed.

EU-landene behandler forslaget på et møde den 13-14. oktober.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her