Læsetid: 3 min.

Nyt skatteslagsmål mellem K og DF

Den konservative skatte-ordfører vil bringe VKO sammen for at drøfte skattelettelser i det nye år. DF afviser invita-tionen: "De konservative går forgæves," siger partiets skatteordfører
3. januar 2007

Spliden mellem Dansk Folkeparti og de konservative fortsætter med uformindsket styrke i det nye år. Mens den nye konservative skatteordfører, Jakob Axel Nielsen, foreslår, at VKO stikker hovederne sammen i 2007 for at planlægge skattelettelser, så afviser DF pure enhver form for dialog om skatten.

"Vi har meldt ud, at vi ikke ønsker skattelettelser, og derfor vil et sådant møde være overflødigt. Jeg ser ingen grund til at deltage i det, så jeg regner med at takke nej. De konservative går forgæves," siger Dansk Folkepartis skatteordfører, Mikkel Dencker.

Konservative har hele sidste år utrætteligt talt om skattelettelser, og 2007 bliver ikke anderledes. Ifølge Jakob Axel Nielsen, som overtog ordførerposten efter Charlotte Dyremose i december 2006, er skattelettelser nødvendige, hvis Danmark fortsat skal have et velfungerende velfærdsvelfærdssamfund.

"Det er ikke et spørgsmål, om vi har råd til skattelettelser eller ej. Det er et spørgsmål, om vi har råd til at lade være. Skatten er efterhånden det eneste redskab, vi har tilbage i forhold til at få gjort noget ved manglen på arbejdskraft," siger Jakob Axel Nielsen.

Godt forhold til DF

Han erkender, at både Venstre og DF har en anden dagsorden, men han vil alligevel lægge sig i selen for at etablere en kontakt til de to partier, så marginalskatten kan sænkes.

"Hvis vi skal have skattelettelser inden næste valg, så skal vi vedtage lettelserne i år. Jeg har et godt forhold til Dansk Folkeparti, og jeg vil indkalde DF og Venstre til drøftelser, så vi i fællesskab kan få skatten ned på arbejde," siger Jakob Axel Nielsen.

En invitation som Dansk Folkeparti nu takker nej til. Ifølge Jakob Axel Nielsen har skattespørgsmålet i alt for høj grad været gjort op i to kasser. Enten bruger vi penge på velfærd, eller også bruger vi penge på skattelettelser. Men den fortolkning er forsimplet og forkert, mener han.

"Mit mantra i det kommende år vil være at få folk til at forstå, at skattelettelser ikke betyder færre penge på velfærd. Snarere tværtimod. Hvis vi ikke får et større udbud af arbejdskraft, så kan det blive virkelig dyrt," siger Jakob Axel Nielsen.

I sin nytårstale nævnte statsminister Anders Fogh Rasmussen ikke skattelettelser med et eneste ord. Til gengæld pegede han ligesom Jakob Axel Nielsen på, at den største udfordring i de kommende år bliver manglen på arbejdskraft. Alene af den grund er der brug for at gøre det endnu mere attraktivt at arbejde mere - et incitament som en sænkelse af marginalskatten vil øge, mener Jakob Axel Nielsen.

"Jeg vil gerne anerkende, at der er fare for overophedning, hvis man lukker endnu flere penge ud i økonomien. Omvendt er risikoen endnu større, hvis vi ikke får bugt med manglen på arbejdskraft," siger han.

Et høfligt menneske

Men de konservative står efterhånden ret isoleret med sine synspunkter på skatten. Hos Venstre er man nemlig heller ikke just begejstret for, at regeringspartneren fastholder kravet om lettelser. Skatteordfører Kim Andersen (V) afviser, at det økonomiske råderum er tilstede, og han tvivler desuden på, at der er behov for et langvarigt lovforberedende arbejde. Alligevel vil Kim Andersen modsat Mikkel Dencker ikke på forhånd afvise invitationen fra konservative.

"Jeg er et høfligt menneske og forholder mig til invitationen fra den konservative ordfører, når den kommer. Men jeg mener altså ikke, at der er brug for langvarige studiekredse," siger han.

Kim Andersen forventer ikke, at regeringen tager fat på et lovforberedende arbejde i løbet af foråret. Men han vil dog ikke afvise, at det kan komme på tale i løbet af 2007.

"Vi er lige begyndt på året og har 12 måneder foran os, men på nuværende tidspunkt er der ikke lagt noget i støbeskeen," siger han.

,

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her