Læsetid: 2 min.

Nyttig moppedreng

Nu foreligger der en nyttig håndbog i dansk politik fra A-Z
11. oktober 2005

Kaare R. Skou er TV 2's mangeårige Christiansborg-redaktør, nærmest inventar på borgen. Han er kendt for rende rundt i gangene derinde i Mao-sutter og madpakke, som om han bor der. Det gør han næsten også og har i årenes løb forskaffet sig stor også kompilatorisk viden om dansk politik. Denne fond giver han nu til bedste i en imponerende udgivelse: Dansk Politik A-Å Leksikon, som kan ses som en oparbejdelse og udvidelse af samme forfatters første bog: Demokratiets danmarkshistorie fra 1999. Det siger næsten sig selv at et værk med over 700 siders større og mindre enkeltartikler ikke kan vederfares retfærdighed i en anmeldelse, men må stå prøven i lejlighedsvis anvendelse, når den forhåndenværende egen indsigt svigter. Det er også en selvfølge at et sådant leksikon har en redaktionel slutdato, for dennes vedkommende juli i år, og derfor - sikkert til Skous egen ærgrelse ikke medtager Louise Frevert. Om Eva Kjer Hansen hedder det hos Skou, at socialministeren, der "var absolut ministermoden," da hun blev udnævnt af Fogh Rasmussen, "aldrig har markeret sig med bemærkelsesværdige synspunkter". Sådan kan det gå fra højsommer til skoven falmer trindt om land.

Præcis udvælgelse

Ellers skal man lede længe efter manglerne. Kaare R. Skous vurderinger forekommer rimelige og afbalancerede, proportionssansen skarp og udvælgelsen af nøglepersoner præcis. Bogens styrke er desforuden en sikker fornemmelse for almen uvidenhed om folkestyrets institutionelle fænomener - også i detaljen. Hvem kan valgloven på fingrene, og hvordan man ændrer Grundloven. Når det kommer til stykket. Det sker at der mangler årstal. Hvorfor ikke et på kriminalforsorgens oprettelse, når der er et på Krigsministeriet? Hvad angår de politiske nøgleord, kender forfatteren sin nyere danmarkshistorie, og ved hvor skoen trykkede. Dertil kommer, at Skou, hvor fair og balanceret han end er, også tillader sig holdninger og kalder tingene ved navn. Dette er ment som en stor ros. Om Søren Krarup skriver Skou, at manden er nationalchauvinistisk og dybt reaktionær, og det kan man dårligt modsige.

Pudsigt nok undlader Skou at medtage artikler om noget så aktuelt og centralt som værdi- og kulturkampen, hvilket virkelig er lidt underligt, al den stund især det sidste, dog har været grundlaget for den nuværende regerings selvforståelse, men også fordi kulturkamp jo ikke er noget nyt i dansk politik.

Værdierne, der nu er et dagligt anvendt politisk retorisk grundord, kunne også godt være behandlet i en oven i købet omfattende artikel. Hvilke værdier, hvis værdier, osv. Men dette er småindvendinger i en som sagt imponerende udgivelse, som Kaare R. Skou skal have tak for. Den vil blive brugt flittigt af denne håndbogsfikserede anmelder, ikke mindst når visse politikere gør sig til af, at andre end dem selv er historieløse, og et opslag i givet fald kan afsløre deres halvdannelse.

PS: Det er også en fejl at der ikke er et selvstændigt opslag på kreativ bogføring!

Kaare R. Skou. Dansk Politik A-Å. Leksikon. 783 s. ill. Aschehoug.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her